Dostupni linkovi

Evropa dizajnira letjelicu za spuštanje na Mjesec


Ilustracija
Ilustracija
Evropska industrija je napravila osnovni dizajn za robotsku sondu koja bi trebala biti lansirana ka južnom polu Mjeseca 2018. godine.

Ova letjelica teška 800 kilograma bi imala potpuno automatizovane tehnologije za spuštanje na površinu Mjeseca, gdje bi izvršila nekoliko ekoloških eksperimenata. O misiji na Mjesec će se diskutovati tokom sastanka u Napulju u Italiji narednog mjeseca.

Nacionalni ministri za istraživanje svemira nekoliko evropskih zemalja će morati odobriti finansijska sredstva u vrijednosti od 100 miliona eura za daljnji razvoj dizajna.

Potpuna implementacija misije, koja podrazumijeva konstrukciju letjelice, lansiranje i operacije na Mjesecu u trajanju od šest mjeseci, bi koštala oko 500 miliona eura.

Ova misija je projekt Evropske svemirske agencije (ESA), a ciljevi misije su poboljšanje uslova za buduće astronaute. Neki od eksperimenata urađenih na Mjesecu će biti bazirani na ispitivanju tla za moguće resurse pogodne za eksploataciju. Instumenti na letjelici bi procijenili moguće poteškoće pokretanja takve operacije na Mjesecu, kao što su opasnosti koje predstavljaju radijacija i prašina.

Industrijski konzorcij, na čijem čelu se nalazi Astrium, najveća evropska svemirska kompanija, je napravio osnovni koncept misije. Tokom takozvane Faze B1 su predstavljene tehnološke potrebe, a pokrenuti su i neki eksperimenti i testiranja.

Inžinjeri koji rade na projektu žele biti sigurni da će se letjelica moći zaštititi od mogućih opasnosti, kao što su veliko kamenje, krateri i strme padine, tokom posljednih 90 sekundi slijetanja, te da će biti u mogućnosti da napravi manevre izbjegavanja ukoliko detektuje neku opasnost.

Letjelica bi se spustila na južni pol Mjeseca jer je ta lokacija obasjana sunčevom svjetlošću duže od ostalih dijelova. Jedna od mogućih tačaka slijetanja je mjesto nazvano Leibnitz-beta, koje se nalazi sjeverno od kratera Shackleton.
XS
SM
MD
LG