Dostupni linkovi

Evakuacija pobunjenika i civila iz Zabadanija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Deseci boraca iz redova sirijskih pobunjeničkih snaga evakuirani su iz sela Zabadani, u blizini libanonske granice. Uz posredovanje Ujedinjenih naroda ispraćen je konvoj autobusa i vozila hitne pomoći, u kojima je, osim boraca bilo i civila.

Evakuacija je dio primirja dogovorenog još u septembru. Taj dogovor pokriva Zabadani, te Kefraja i Fua, dva grada na sjeveru koji su bili pod opsadom pobunjeničkih snaga.

Zabadani je bilo posljednje jako uporište anti-Sadatovih boraca na libanonskoj granici, koji su bili na ivici potpunog poraza.

Za oko 300 porodica takođe je osiguran izlazak. Civili iz Kefraje i Fua, iz pokrajine Idlib, preko Turske će biti prebačeni u Libanon.

U ovoj opsežnoj akciji zajedno učestvuju libanonski Crveni križ, sirijski Crveni polumjesec, te Ujedinjeni narodi.

Slična evakuacija pobunjenika iz palestinskog izbjegličkog kampa nadomak Damska, propala je u subotu, netom prije nego je trebala početi.

Primirja na lokalnom nivou predložena su u trenutku kada je to bio jedini način da se spriječe krvoprolića. Ali, nije se uspjelo u namjeri da to postane masovnija akcija.

Pogled na grad Ramadi
Pogled na grad Ramadi

U međuvremenu, irački dužnosnici su objavili da je centar Ramadija, sada potpuno pod njihovom kontrolom. Isti izvori navode da postoje manji "džepovi otpora", ali da je sjedište Vlade u rukama iračkih snaga, odakle su protjerani islamistički borci.

Ramadi, udaljen devedesetak kilometara od Bagdada, Iračani su izgubili u maju 2015. godine, u porazu kojeg su im nanijeli ekstremisti takozvane Islamske države.

"Vjerujemo da imamo punu kontrolu nad centrom Ramadija", izjavio je portparol guvernera pokrajine Anbar, Muhanad Hajmour, dodavši da su, ipak, oprezni "u proglašenja pobjede dok iz Ureda premijera ne dobiju potvrdu".

U posljednjih nekoliko dana, irački vojnici su u centar grada ulazili pokrajnjim ulicama, ali su pravi proboj napravili tek u nedjelju, kada je zaustavljena snajperska vatra.

Iz izvora sigurnosnih snaga Iraka saznaje se da u ponovno zaposjednutom vladinom kompleksu u Ramadiju, nisu našli ništa, osim "zemljanih humki, šute i porušenih zgrada".

Isti izvor procjenjuje da može potrajati još nekoliko dana do punog oslobođenja grada.

XS
SM
MD
LG