Dostupni linkovi

Eurosong u Bakuu: Muzika i politika


Scena Eurosonga u Bakuu, maj 2012.
Scena Eurosonga u Bakuu, maj 2012.
Eurosong, koji se održava sledeće sedmice u azerbejdžanskoj prestonici Bakuu, osim kontroverzi koje stalno prate ovu manifestaciju oko njenog muzičkog kvaliteta – sada je ustalasao strasti i u političkom smislu.

Uporedo sa kritikama zbog toga što je organizaciju dobila zemlja koja krši ljudska prava, problem je i korupcija jer su kompanije porodice predsednika Ilhama Alijeva gradile velelepnu Kristalnu dvoranu u kojoj će nastupati izvođači sa starog kontinenta. Dakle, to je „više od igre“, odnosno „više od muzike“.

Ipak, uprkos ovim pritužbama, kao i ocenama da je Eurosong sve nekvalitetnija manifestacija, bez jasnog žanra, pa čak i provincijalna – nema sumnje da će i ove godine milioni kraj malih ekrana gledati nastup izvođača sa starog kontinenta, nadajući se da će pobediti predstavnik njihove zemlje.

Kada je Azerbejdžan prošlogodišnjom pobedom na Evroviziji u Diseldorfu stekao pravo da ove godine organizuje pomenutu manifestaciju, mnogi su postavili pitanje da li je to primereno, obzirom da u ovoj zemlji još ima političkih zatvorenika, a zatvaraju se i novinari koji kritikuju vlast.

Režim nastoji da iskoristi ovaj događaj za poboljšanje svog lošeg međunarodnog imidža, kaže Kenan Alijev, direktor azerbejdžanskog programa Radija Slobodna Evropa.

Osim toga, to je i dobra prilika za zaradu kompanija u vlasništvu predsednikove porodice. Zanimljivo je da je na čelu organizacionog odbora Eurosonga predsednikova supruga, a zet će biti specijalni izvođač.

Celi region na takmičenju

U Bosni i Hercegovini se pridaje veliki značaj pesmi Evrovizije. Poslednjih godina izvođači koji su predstavljali BiH postizali su dobre rezultate, iako je budžet nacionalne televizije svake godine sve manji. Eurosong je dobra prilika za promociju muzičara, ocjena je iz teksta Ivana Katavića.

Foto iz teksta u Daily Mailu 'Greetings from Azerbaijan', maj 2012.
Foto iz teksta u Daily Mailu 'Greetings from Azerbaijan', maj 2012.
Srbiju će predstavljati autor „lakih hitova” Željko Joksimović. Azerbejdžan se proziva zbog nepoštovanja ljudskih prava ali istovremeno odlično sarađuje sa vlastima u Beogradu, navodi Radovan Borović u tekstu Evrovizija nema dodirne tačke sa kulturom.

Nakon nekoliko godina odsustvovanja sa Eurosonga, Crna Gora se vraća na ovo takmičenje, ali ne pesmom „lakih nota“, već subverzivnim tekstom Euro Neuro koji uz „industrijsku“ muzičku podlogu, više izgovara nego peva, alternativac Rambo Amadeus.

Zašto je Crna Gora odabrala ovakav nastup na manifestaciji šarenih performansa koja se obraća masama, otkriva uz ostalo Esad Krcić u tekstu Takmičenje za pjesmu Evrovizije je prvenstveno veliki biznis.

Eurosong je skup i blještav spektakl, bez posebne umetničke vrednosti.

Izgubio je privlačnost, ali i dalje je gledan, pa ga većina pevača smatra dobrom prilikom za vlastitu promociju - ocenjuju hrvatski muzički znalci i kritičari u tekstu Ankice Barbir Mladinović Eurosong je postao provincijalna manifestacija.

Na Kosovu se Evrovizija prati od samog početka, kažu kosovski muzičari. Oni dodaju da, bez obzira na brojne kritike na kvalitet muzike koja se predstavlja na ovom festivalu, dug život pesme je najbolji dokaz da je on vredan.

Inače, Kosovo nema pravo da učestvuje na Evroviziji, pošto javni servis, RTK, nije punopravna članica Evropske emiterske unije. Međutim, to nije sprečilo kosovske umetnike da se nađu na Eurosongu, navodi Amra Zejneli u tekstu Cilj Evrovizije je pokazati popularnu muziku.
XS
SM
MD
LG