Dostupni linkovi

EULEX: Nagrada 27.500 evra za informacije o ubici Šenavičiusa


Ispraćaj kovčega sa telom ubijenog pripadnika EULEx-a na prištinskom aerodromu
Ispraćaj kovčega sa telom ubijenog pripadnika EULEx-a na prištinskom aerodromu
Misija EU na Kosovu ponudila je u petak nagradu od 27.500 evra za informaciju koja će dovesti do hapšenja ubice njenog pripadnika Litvanca Audriusa Šenavičiusa, koji je stradao prošle sedmice na severu Kosova.

EULEX-ov tužilac Paskal Persons izjavio je na konferenciji za novinare u severnom delu Mitrovice da je objavljena nagrada od 27.500 evra, odnosno tri miliona dinara za informacije koje će dovesti do hapšenja izvršioca ili izvršilaca ovog ubistva.

Persons je apelovao na svakog ko ima bilo kakve informacije u vezi sa ubistvom da ih podeli sa policijom.

”Ako ste nešto neobično videli, bez obzira koliko je to malo ili beznačajno po vašem mislsjenju, molim vas da to preijavite bilo lokalnoj policiji, bilo Euleksu na broj telefona 038 78 65 65. Sve što kažete biće tretirano vrlo poverljivo", rekao je on.

EULEX-ov tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova koji je glavni tužilac u ovom predmetu Andrew Carney kazao je da predstavnici Kosovske policije i Euleksa naporno rade na utvrdivanju cinjenica o ovom slucaju.

“Dvadesetoro veštih istražitelja iz EULEX-a je uključeno na rasvetljavanju ovog ubistva i svaki dan smo u tesnoj saradnji sa policijom Kosova. Zadatak istražitelja biće da istraže svaku liniju istraživanja do prirodnog zaključka iste. Međutim, slučaj će biti rešen ovde- među lokalnim stanovništvom”, kazao je on.

Istu poruku uputio je i regionalni direktor Kosovske policije zadužen za sever Kosova Nenad Đurić.

“Ja želim da naglasim svoju odlučnost u rešavanju ovog zločina. Kosovska policiija uspostavja kontrolne punktove I ide od vrata do vrata na području na kojem se zločin dogodio u cilju ispitivanja da li je bilo ko video bilo šta u vezi ovog zločina. Ja radim u potpunoj saradnji sa svojim kolegama iz EULEX-a, koji nam pružaju tehničku podršku u vezi forenzičke ekspertize ali I saveta o tome kako bi trebalo da teče vođenje ovog slučaja. Dakle, ako je neko nešto video-neka to i kaže”, apelovao je on.

Načelnik Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel rekao je da je Specijalno tužilaštvo preuzelo ovu istragu, jer spada u njegovu izričitu nadležnost kao krivično delo izvršeno nad međunarodnim službenikom na Kosovu.

Šenavičius, koji je bio EULEX-ov carinik, ubijen je u zasedi 19. septembra na putu Mitrovica - Raška, u mestu Balaban na severu Kosova, kada je nepoznata osoba iz zasede pucala na dva vozila EULEX-a koja su se kretala ka prelazu Jarinje.

Inače, EULEX i kosovska policija i dalje dele letke na severu Kosova građanima u nadi da će doći do određenih informacija koje bi se rasvetlile ubistvo Audriusa Šenevičijusa.

Na lecima koji su deljeni vozačima na magistralnom putu Mitrovica – Raška, nadomak Banjske, navodi se da je Šenavičius ubijen prošlog četvrtka, dok se vozilom kretao ka svom radnom mestu.

Podseća se da je bio litvanski carinik koji je radio na uspostavljanju mira i stabilnosti na Kosovu, a da je za sobom ostavio suprugu i dvoje dece.

U EULEX-u kažu da je deljenje letaka jedna od više inicijativa koje će Kosovska i EULEX policija, u cilju dobijanja informacija od lokalnog stanovništva.
XS
SM
MD
LG