Dostupni linkovi

Euleks o otkazivanju gostoprimstva na severu: Hapšenje nije otmica


Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština saopštio je da je Euleks policiji otkazano gostoprimstvo na severu Kosova. Euleks je saopštio da prima k znanju izjave koje su dali gradonačelnici i ostali izabrani predstavnici privremenog veća sa severa Kosova u srijedu uvečer ali da ne deli njihov stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica, posebno kada osumnjičeni ispoštuje nalog tako da su potrebna samo tri policajca da izvrše hapšenje čak i bez stavljanja lisica osumnjičenom.

Gostoprimstvo Euleks policiji otkazano je na osnovu odluke predstavnika Srba iz tog dela Kosova, a zbog nastavka "nerazumljivih privođenja koje uznemiravaju građane".

"Nastavak nejasnih i potpuno nerazumljivih privođenja i akcija Euleks policije izaziva veliko uznemirenje kod građana na severu Kosova", navodi se u saopštenju i dodaje da je odluka da se Euleks policija proglasi za nepoželjnu doneta na osnovu te činjenice i glasa srpskog naroda.

Odluka je, kako navode, rezultat poslednje akcije u kojoj je njihov sugrađanin praktično kidnapovan kada je krenuo na posao, i zbog "sada već učestale prakse automatskog određivanja pritvora do 30 dana svima koje privedu".

Čelnici srpskih institucija i rukovodstvo, navode da sa hapšenjima treba prestati dok se ne stvore uslovi za sprovođenje vladavine prava, odnosno dok se ne zavriši intergracija srpskih sudija.

Svaki građanin će, kako je ocenjeno, biti potencijalni svedok, čiji će status biti promenjen u osumnjičeni onog momenta kada ga policija Euleks “kidnapuje”.

Potpisnici saopštenja navode da su uvek podržavali sprovođenje vladavine prava, bili podrška svakom smislenom procesu koji se tiče poboljšanju standarda i života našeg naroda, ali da nikada neće podržati i prihvatiti ono što nema smisla, što ugrožava prava građana i izaziva opšte uznemirenje i tenzije.

Odluku su doneli gradonačelnici, predsednici Skupština, privremenih organa opština Severna Mitrovica, Leposavić Zubin Potok i Zvečan, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, Upravljački tim za uspostavljanje ZSO.

Evo šta u razgovoru za RSE povodom najnovije odluke predstavnika Srba sa severa kažu građani Mitrovice.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00
Direktan link

Euleks je u četvrtak saopštio da prima k znanju izjave koje su dali gradonačelnici i ostali izabrani predstavnici privremenog veća sa severa Kosova u sredu uveče. Misija ne deli njihov stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica, posebno kada osumnjičeni ispoštuje nalog tako da su potrebna samo tri policajca da izvrše hapšenje čak i bez stavljanja lisica osumnjičenom.

"U vladavini prava, niko osim zakonski imenovanih službenika za provodjenje prava, tužilaca ili sudija ne može da se poziva na pravo da odobri sprovodjenje pravde ili ne", kaže se u saopštenju.

Međutim, Misija bi pozdravila, kako je ranije izjavljeno, svaki konstruktivan pristup primeni vladavine prava na severu Kosova i svakodnevnoj bezbednosti stanovništva. Euleks je, kako su naveli, spreman da doprinese, zajedno sa Policijom Kosova, u osiguravanju oblasti koje gradonačelnici odrede, na legitiman način, prema potrebi.

Službenica Kancelarije Vlade Kosova u severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić u izjavi za RSE ocenjuje da je ovakva odluka u sadašnjem trenutku preoštra.

“Kako i koliko su dobro organizovane akcije Euleksa, ja zaista nisam neko ko je kompetentan da o tome govori i procenjuje. Ipak, smatram da Euleks nesmetano treba da radi svoj posao ali i da ima blisku saradnju sa novim gradonačelnicima koji predstavljaju novu lokalnu vlast. Možda bih, eto, u tom smeru imala neku kritiku da njihov rad nije dovoljno transparentan sa lokalnim predstavnicima, ali ukoliko Euleks zaista hapsi ljude koji su pod nekom istragom onda mislim da oni u najkrachem moguchem roku treba da izađu sa informacijama I da saopšte da li su ti ljudi krivi ili nisu krivi, da li su dužni ili nedužni, jer ukoliko su nevini treba da ih oslobode. U svakom slučaju proglasiti EULEX kao ‘non grata’ na severu mislim da je isuviše oštro”, kazala je ona za RSE.

Podsetimo, Euleks policija uhapsila je nedavno u selu Župče Srbina osumnjičenog za ubistvo policjaca, Envera Zumberija, dok je juče uhapšen radnik Pošte, zbog navodnih zločina počinjenih 2000. godine.

Takođe, krajem marta, uhapšeni su advokati Dejan Vasić i Faruk Korenica, krajem januara, uhapšen je i lider Srbija demorkatija pravda Oliver Ivanović i bivši pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić.
XS
SM
MD
LG