Dostupni linkovi

Srbija i Kosovo: Dogovoreno integrisano upravljanje granicom


Borislav Stefanović, Robert Kuper i Edita Tahiri, Brisel, novembar 2011.
Borislav Stefanović, Robert Kuper i Edita Tahiri, Brisel, novembar 2011.
Rikard Jozwiak, Lejla Sarić

I šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović potvrdio je u subotu da je u petak sa postignut dogovor sa Prištinom o integrisanoj kontroli graničnih prelaza.

Stefanović je rekao da je ipak nakon završetka razgovora u petak uveče, a nakon što je izjavio da dogovor nije postignut, beogradska delegacija dobila garancije i detalje u vezi sa prelazima.

"Mi nismo izazvali zabunu, sinoć nije bilo dogovora ali smo u međuvremenu dobili garancije i detalje u vezi sa prelazima tako da sada mogu da kažem da je dogovor postignut i stupiće na snagu kada ga usvoje nadležni državni organi i kada primena bude moguća", rekao je Stefanović u subotu na konferenciji za štampu u Misiji Srbije pri EU u Briselu.
Stefanović je naglasio da je ovim sporazumom spoljnopolitička pozicija Srbije ojačana uoči odluke o kandidaturi Srbije iduće nedelje.

Stefanović je napomenuo da je ovim sporazumom spoljnopolitička pozicija Srbije ojačana uoči odluke o kandidaturi Srbije iduće nedelje.

"Ovim rešenjem potvrđeni su državnost i u punoj meri su ispostovani naš Ustav i Rezolucija 1244", rekao je on.

Na jedinstvenim prelazima, dodao je on, neće biti nikakvih državnih obeležja.

"Koncept integrisanog upravljanja prelazima je naš predlog, a ne Prištine ili EU", rekao je Stefanović i dodao da će se razgovori nastaviti sledeće nedelje putem video linka.

Iz Saveta ministara Evropske unije u petak uveče je saopšteno da su pregovarački timovi Beograda i Prištine su u Briselu, treći dan pregovora, postigli dogovor o uspostavljanju integrisanog upravljanja graničnim prelazima.

"Imajući u vidu da će strane morati postepeno da usklade svoje zakonodavstvo sa propisima EU, strane su postigle dogovor o konceptu integrisanog upravljanja graničnim prelazima, koji je razvila EU", navodi se u saopštenju.
Dogovor uključuje 'obezbeđenje slobode kretanja na prelazima do 26. decembra', što bi trebalo da podrazumeva uklanjanje srpskih barikada na severu Kosova.

To znači, pojašnjava se dalje, "da će strane postepeno uspostaviti zajedničke, integrisane i pojedinačne i bezbedne punktove na svim zajedničkim graničnim prelazima".

EULEX će, navodi se, "biti prisutan u skladu sa svojim mandatom. Koncept integrisanih graničnih prelaza će se provesti postepeno, što je pre moguće u praksi".

Iz Saveta ministara Evropske unije je saopšteno i da dogovor uključuje 'obezbeđenje slobode kretanja na prelazima do 26. decembra', što bi trebalo da podrazumeva uklanjanje srpskih barikada na severu Kosova.

Tahiri: Stefanović jasno pristao

Stefanović je u petak nakon sastanka prvobitno izjavio da je na pregovorima postignut ogroman napredak, ali da sporazum nije konačan.

Međutim, šefica kosovske delegacije u razgovorima Edita Tahiri izjavila je da je Stefanović na sastanku i u prisustvu predstavnika EU i SAD-a 'potvrdio prihvatanje sporazuma'.

Sporazum postignut u Briselu 2. decembra 2011.
Sporazum postignut u Briselu 2. decembra 2011.
"Nakon tri dana maratonskih razgovora osma runda pregovora je završena i postignuti su neki važni dogovori. Jedan od njih je da smo se složili o integrisanom upravljanju granicom između dve države - Kosova i Srbije. I ovaj sporazum jasno kaže da se obe strane slažu da primene evropski model saradnje za bolju bezbednost i bolju kontrolu na svih šest graničnih prelaza", rekla je Tahiri u petak uveče nakon razgovora.

Sporazum takođe kaže, navela je Tahiri, da će obe države imati svoju carinu i graničnu službu na prelazima pod svojom nadležnošću.

"Složili smo se i da će tehnički protokol, koji će uslediti nakon ovog sporazuma, potpisati tri strane", navela je Tahiri, pri tom misleći na predstavnike dve zemlje i posrednika u razgovorima ispred EU Roberta Kupera.

Ona je navela da je sporazum posebno dobar 'ako se ima u vidu da je Srbija odustala od tendencije politizacije' i dodala da se nada da je Srbija shvatila jasno da je integrisano upravljanje granicom upravljanje granicom između dve države.

Postignuti sporazum, navela je Tahiri, sličan je prethodnim, pa će tehnički protokol koji sledi potpisati naknadno dve strane i posrednik u razgovorima ispred EU.

Iz Saveta ministara Evropske unije saopšteno je i da Robert Kuper odmah po završetku razgovora treba da o postignutom dogovoru izvesti ambasadore, stalne predstavnike zemalja članice Unije.
XS
SM
MD
LG