Dostupni linkovi

EU: Zabrana usisavača, moguće i fenova i pametnih telefona


EU priprema nove zabrane. Od 1. rujna na teritoriju EU više se neće moći kupiti usisavači čija snaga motora prelazi 1600 vati, a uskoro bi Europski parlament mogao donijeti i nove propise kojima izvan zakona stavlja još neke kućanske uređaje visoke vataže.

Idući na udaru su, kako javlja britanski Telegraph, fenovi za kosu, kosilice za travu, električna kuhala, pametni telefoni, kao i još 30-ak svakodnevnih kućanskih pomagala. Zakon koji zabranjuje korištenje takvih uređaja u kućanstvima mogao bi biti donesen već na proljeće sljedeće godine.

Istraživanje koje je naručio Brisel tako je pokazalo da bi se snaga fenova za kosu mogla smanjiti za čak 30 posto, čime bi ovi uređaji postali ekološki prihvatljiviji. U tom slučaju s polica trgovina nestat će uređaji koje preferiraju frizeri, a koji omogućuju brzo sušenje kose.

Gunther Oettinger, europski povjerenik za energiju, tvrdi da je legislativa koja potrošačima onemogućuje kupovinu uređaja visoke vataže nužna u sklopu borbe protiv klimatskih promjena.

"Nismo još došli do toga da se bavimo tim uređajima, ali svakako želimo ograničiti potrošnju struje. Sve zemlje EU se slažu da je energetska učinkovitost najbolja metoda da se smanji potrošnja energije i ovisnost o uvoznim energentima, te da se poboljša klima. Zbog toga su nam potrebni ovakvi zakoni", izjavio je Oettinger za njemački Bild.

Europska unija do 2030. godine mora smanjiti potrošnju energije za 30 posto.

XS
SM
MD
LG