Dostupni linkovi

EU uvodi nove sankcije Rusiji


Avdevka, grad na istoku Ukrajine
Avdevka, grad na istoku Ukrajine

Članice Evropske unije dogovorile su se da formalno usvoje novi paket sankcija Rusiji, ali će one stupiti na snagu tek za nekoliko dana, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej. “Savet je kroz pisanu proceduru usvojio paket restriktivnih mera protiv Rusije”, saopštio je Van Rompej u izjavi za medije, navodeći da će se situacija preispitivati u zavisnosti od razvoja stanja na terenu.

Odluka o „ciljanim merama“ doneta je nakon, kako prenose agencije, žustre rasprave ambasadora zemalja članica. Diplomatski izvori navode da novi paket obuhvata ruske naftne kompanije u državnom vlašništvu, uključujući i “Gazpromnjeft”, većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije. Ukoliko nove mere stupe na snagu, ovim firmama će biti uskraćen pristup evropskom finansijskom tržištu.

Usledila je i vest da su ukrajinski i ruski predsednici Petro Porošenko i Vladimir Putin, u telefonskom razgovoru podržali nastavak dijaloga. Sam Porošenko posetio je Mariopolj, grad na istoku Ukrajine poprište sukoba, te radnicima sa kojima je tamo razgovarao poručio:

"Danas se borimo za mir i učiniću sve što treba kako bih zaštitio mir”.

Ukazao je i na konkretne korake koji se očekuju od predstavnika OESC-a:

“Ovo je moj zahtev OESC-u. Ukoliko posmatraju prekid vatre u svim zonama zahvaćenim sukobom, a imamo samo šest tačaka na kojima je primirje prekršeno, I upravo na tim tačkama (uključujući i istočni deo Mariopolja, nama su potrebni predstavnici OESC-a upravo na tim mestima za brzu reakciju ako bi nešto krenulo naopako. To je pravi korak za postizanje mira”.

No, po svemu sudeći ukrajinsko pitanja nije podelilo samo ministre EU u Briselu. Među članicama takozvane Višegradske četvorke – Češke Republike, Mađarske, Poljske i Slovačke – takođe su uočljiva razmimoilaženja oko odgovora na rusku agresiju u Ukrajini. To dodatno potkopava sposobnost Evrope da deluje odlučno.

Prozvana je i FIFA, a povodom spekulacija da bi u okviru sankcija prema Rusiji moglo biti dovedeno u pitanje održavanje svetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine u toj državi. Predsednik FIFE Džozev Blater je rekao:

"Od bojkota u sportu nikada nemate koristi. Zbog toga sačekajmo da vidimo razvoj geopolitičke situacije. Mi se u politiku nećemo uplitati, ali ćemo u međuvremenu sarađivati sa Rusijom. Tamo sam bio pre četiri dana, i pre tri nedelje. Imamo izveštaje da rade na stadionima, i posao koji rade je na dobrom putu”.

XS
SM
MD
LG