Dostupni linkovi

EU poručila Kosovu: Ne odugovlačite sa formiranjem Specijalnog suda


Zgrada Skupštine Kosova
Zgrada Skupštine Kosova

Evropska unija pozvala je kosovske vlasti da ne odugovlače dalje proces fomiranja Specijalnog suda za ratne zločine. Zvaničnici u Briselu podsećaju da je Skupština Kosova prošle godine ratifikovala sporazum, a na osnovu razmene pisama predsednice Kosova Atifete Jahjaga i tadašnje visoke predstavnice EU Catherine Ashton, čime se obavezala da će osnovati sud.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogherini, kazala je za RSE da je Kosovo dalo obećanje da će formirati specijalne komore za sumnjive slučajeve ratnih zločina, a za potrebne ustavne izmene i za zakonodavstvo, pomoć je pružila i EU.

“U ovlašćenju je Skupštine Kosova da zakaže sednicu za osnivanje specijalnih komora, kako ne bi bilo dodatnih kašnjenja po tom pitanju”, kazala je ona.

Za osnivanje Specijalnog suda ili posebnih komora potrebne su ustavne promene, odnosno dvotrećinska većina među poslanicima Skupštine, kao kod onih iz redova manjinskih zajednica. Odmah nakon toga bi usledilo i glasanje za zakon o specijalnom sudu o kojem je Kosovo pregovaralo sa EU.

Zvaničnici vladajuće Demokratske partije Kosova kažu da su tri glavna pitanja o kojima još treba da se pregovara. Radi se o vremenskom roku rada ovog suda i delima koji bi bili predmet suda, o istinitosti svedočenja i o povratku sudske arhive Kosovu.

Adem Grabovci, šef poslaničke grupe, kazao je da zakon treba da bude jasan po pitanju vremenskog okviru njegovog rada; zatim, treba da se jasno odredi i jednakost stranaka u sudu, odnosno da se uzmu u obzir kredibilni svedoci a ne oni koji bi iz celog ovog procesa dobili to da žive u neku drugu evropsku državu. Grabovci dodaje da i da je za kosovsku stranu važno da se na kraju arhiva ovog suda vrati Kosovu, zato što, kako navodi, to je deo istorije o čemu, barem delimično, narod treba biti informisan.

Analitičari i opozicija, koja se protivi formiranju ovog suda, međutim ponavljaju da vladajuća koalicija nema dovoljan broj glasova i zato se odugovlači sa njegovim formiranjem. Naročito je to slučaj kod pojedinih poslanika Demokratske partije Kosova Hashima Tačija.

Adem Grabovci pak kaže da ova partija samo traži dodatna pojašnjenja, i da nije protiv osnivanja suda.

“Želim da pojasnim da niko od nas nije protiv pravde. Spremni smo da sarađujemo i dokazali smo i u prošlosti da smo otvoreni za saradnju a kako bi se ova pitanja rasčistila. Insistiramo na fer, pravedan i nepristrasan proces. Proces koji će doprineti uklnjanju bilo kakve magle koja se digla iznad OVK”, kazao je Grabovci.

Specijalni sud treba da se bavi navodima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija, koje je predstavio Savetu Evrope - o navodnoj trgovini bivših pripadnika OVK organima srpskih civila tokom 1999. i 2000. godine.

XS
SM
MD
LG