Dostupni linkovi

EU otvorila tržište za bh. mljekare


Farma Ljube Maletića u Kojčinovcu
Farma Ljube Maletića u Kojčinovcu

Bosna i Hercegovina konačno je dobila „zeleno svjetlo“ da izvozi mlijeko u Evropsku uniju. Za ovdašnje mljekare to je, zasigurno, vijest decenije, jer su već godinama od države tražili da uskladi propise i odredi instituciju koja će biti nadležna da kontroliše da li je mlijeko dobro ili ne za izvoz. Kako kaže Emir Vilić iz sarajevskog Milkosa, u tom preduzeću već je uloženo mnogo znanja, truda i novca u proteklom periodu da bi se njihovo mlijeko moglo naći na policama u zemljama Evropske unije.

„Od krave do krajnjeg proizvoda mora biti potpuna kontrola. Znači, po svim propisima Evropske unije, od toga da se prati ishrana krava, njihovo zdravstveno stanje, svaka isporuka mlijeka, analiza, kontrola. Jednom riječju, vrlo rigorozni propisi, u što smo mi uložili dvije godine napora i prilično sredstava da bi dostigli sve to što ljudi traže, tako da u svakom momentu znamo kako je svaka litra mlijeka proizvedena“, ističe Vilić.

Nisu se samo velike firme pripremale za izvoz mlijeka. Ljubo Maletić, iz sela Kojčinovac kod Bijeljine kaže da ispunjava sve uslove, te da je najveći problem mljekarima do sada bio taj što su mlijeko prosipali, jer ga nisu mogli izvoziti.

„Tako da su ogromne štete, jer 500 hiljada domaćina je na nivou Bosne i Hercegovine prosipalo mlijeko“, navodi Maletić.

Mehmed Nikšić i Vladimir Usorac, predsjednici entitetskih Udruženja proizvođača mlijeka dodaju:

„Nama nikada nije bio problem izvoz, već uvoz, ali nam je izvoz živo bitan da kažemo da smo ispoštovali sve kriterije i standarde Evropske unije i da imamo kvalitetno mlijeko u Bsoni i Hercegovini radi ovdašnjih potrošača“, kaže Nikšić.

„Usvajanje Akcionog plana znači mnogo, jer od njega mi imamo moralni podstrek, a nadamo se do kraja godine da će biti i finansijski da mlijeko krene i prema Evropskoj uniji, ali i Turskoj i Rusiji. Očekujemo puno i nadamo se da će biti brzo“, poručuje Usorac.

Mirko Šarović
Mirko Šarović

No, kada će se desiti izvoz mlijeka na tržište Evropske unije, više ne zavisi od te zajednice, već isključivo od bosanskohercegovačkih vlasti. Odgovor na to pitanje ne zna ni najzaslužniji što je Kancelarija za hranu i veterinarstvo Evropske unije odobrila izvoz mlijeka - Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Razlog je što još uvijek u parlamentarnu proceduru nisu upućene izmjene zakona o veterinarstvu, te zakoni o poljoprivredi i hrani.

„Već, koliko sutra, zakone šaljemo u proceduru i sužen je manevarski prostor bilo kome sada da ovaj proces opstruiše, oteže ili traži neka druga rješenja. Predvidivo je sve ono što će se dešavati narednih sedmica. Nadam se za nekih mjesec do dva“, kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kada zakoni budu usvojeni, Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU želi da BiH odvoji kvalitetu od nekvalitete. To znači da svježe pomuženo mlijeko prilikom kontrole ne može u sebi sadržavati više mikroorganizama od standarda koje traži unija. Za sve to će biti zadužena Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG