Dostupni linkovi

EU stavila Hezbolah na listu terorističkih organizacija


Podržavaoci libanonskog lidera Hezbolaha Sajeda hasana Nasralaha, Bejrut, 9. jul 2013.
Podržavaoci libanonskog lidera Hezbolaha Sajeda hasana Nasralaha, Bejrut, 9. jul 2013.
Ministri vanjskih poslova EU saglasili su se u ponedjeljak da militantni Hezbolah stave na listu terorističkih organizacija. Ova odluka zahtjevala je saglasnost svih 28 članica Evropske unije.

Evropski šefovi diplomatija dogovorili su se da će i dalje održavati političke i ekonomske veze sa Libanom. Ministri su naglasili da je samo vojno krilo Hezbolaha na listi terorističkih organizacija.

Nakon stavljanja Hezbolaha na crnu listu, svi njegovi simpatizeri koji žive u Evropi postaju podložni krivičnom gonjenju ukoliko novčano budu pomagali ovu militantnu libanonsku organizaciju.

Velika Britanija i Holandija od maja vršile su pritisak na ostale članice EU da se vojno krilo šiitske organizacije stavi na crnu listu, pozivajući se na dokaze prikupljene istragom o prošlogodišnjem bombaškom napadu u bugarskom odmaralištu Burgas, kada je poginulo pet izraelskih turista i njihov bugarski vozač autobusa.

EU se do sada protivila pritisku Vašingtona i Izraela da se Hezbolah stavi na crnu listu, tvrdeći da će to izazvati destabilizaciju Libanona, gdje je politčko krilo ove grupe dio vlade.

Međutim, dokazi iz Bugarske i zabrinutosti zbog sve većeg učešća Hezbolaha u ratu u Siriji doveli su do promjene mišljenja u EU.

"Dobro je da je EU donijela odluku da se Hezbolah nazove pravim imenom - terorističkom organizacijom", rekao je šef holandske diplomatije Frans Timermans.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague, naveo je uoči sastanka u ponedjeljak prioritete njegove zemlje:

"Naš cilj je označiti vojno krilo Hezbolaha kao terorističku organizaciju. To je nešto što smo predložili još prošlog mjeseca. Godina je prošla od strašnog bombaškog napada u Bugarskoj. Zbog toga vjerujemo da je važno da Evropa, ako se na njenom tlu dese teroristički napdai, može jasno odgovoriti na to.“

Zemlje koje podržavaju ovaj potez kažu da postoji uvjerljiv dokaz da je Hezbolah odgovoran za bombaški napad na izraelske turiste u Bugarskoj. Grupa, međutim, niječe bilo kakvu umješanost.

„Nitko ne smije provoditi terorističke aktivnosti u Evropskoj uniji. I mi moramo imati spreman odgovor na to što nije neobično. Ako imamo dovoljno dokaza da je militantno krilo Hezbolaha aktivno u Evropi, onda moramo odgovoriti“, kazao je njemački ministar Guido Westerwelle.

Izraelska ministarka pravosuđa Cipi Livni pozdravila je odluku EU.

"Pozdravljam odluku EU da uvrsti Hezbolah na listu terorističkih organizacija. Konačno, nakon višegodišnjeg razmatranja, propale su tvrdnje da je Hezbolah legitimna politička stranka", naglasila je Livni.

Bejrut je izrazio žaljenje zbog odluke EU, ali je precizirao da ova odluka neće uticati na odnose sa Evropljanima.

"Voljeli bismo da su države EU bile bolje upoznati sa činjenicama, ali libanonsko društvo će nastaviti da održava najbolje moguće odnose sa tim državama", potvrdio je u saopštenju šef vlade u ostavci Nadžib Mikati.

Članice EU uglavnom su bile za donošenje odluke, ali neke od njih su zabrinute zbog mogućnosti pogoršavanja stanja u Libanonu. Prije svega zato što će biti teško razlikovati političko i vojno krilo Hezbolaha, a ovo političko jedan je od najjačih dijelova libanonske Vlade.

Libanonska vlada u petak je pozvala Brussels da ne donosi odluke protiv Hezbolaha, opisujući ovu grupu kao "bitan dio libanonskog društva".

Hezbolah je već na crnoj listi u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.
XS
SM
MD
LG