Dostupni linkovi

EU: Kosovu uskoro SSP, kritike zbog suda


Žan-Erik Pake
Žan-Erik Pake

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Žan-Erik Pake izrazio je zabrinutost u sredu u Prištini što Skupština Kosova još uvek nije uspela da osnuje Specijalni sud za ratne zločine. Povod njegove posete Kosovu je peti plenarni sastanak u okviru dijaloga o stabilizaciji i pridruživanju. Kosovo, i pored najava da će potpisani u junu, još uvek nije potpisalo taj sporazum.

Pake je na sednici od kosovskog premijera Ise Mutafa zatražio da Vlada razmotri mogućnosti za formiranje Specijalnog suda.

“Jasno nam je da jedan takav proces nije lak i svjesni smo posvećenosti Vlade Kosova, ali nadamo se da će se ovo pitanje razmotriti i riješiti”, rekao je on, dodajući da će formiranje Specijalnog suda doneti pravdu žrtvama i pomoći jačanju zakona i pravosudnog sistema na Kosovu.

Evropski zvaničnik je takođe izrazio zabrinutost oko političkog dijaloga Kosova i Srbije, zbog nepostizanja sporazuma. Od kosovskog premijera Paquet je zatražio da se otvorena pitanja što pre reše.

„Dozvolite me da ohrabrim vas i vašu ekipu da se više angažujete u ovom dijalogu. Smatram da se vi i srpska strana trebate vratiti u kancelariju gospođe Mogherini sa rješenjima za otvorena pitanja. Ovo je veoma važno za normalizaciju odnosa“, kazao je Pake.

Sastanak je u velikoj meri bio usredsređen na pripreme Kosova za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje se očekuje sledeće godine. Navedeno je da je od suštinskog značaja da regulatorne i nadzorne institucije Kosova imaju dovoljno osoblja, opreme i da budu u funkciji pre toga.

Jednako je važno da kosovsko pravosuđe ima kapacitet i resurse za preuzimanje dodatnih odgovornosti do trenutka kada istekne trenutni mandat EULEX-a u junu 2016 godine.

Kosovo takođe treba da nastavi svoje prve obećavajuće korake ka sveobuhvatnoj reformi javne uprave. Ekonomski razvoj je ključni prioritet za Kosovo; održiv ekonomski razvoj je jedini način da Kosovo obezbedi da njegovi građani perspektivu za sebe i buduće generacije.

Kada je reč o samom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, evropski zvaničnik je nakon plenarne sednice kazao da je on u poslednjoj fazi diskusija i pregovora u Briselu. On je dodao da su kosovske institucije dosta toga uradile kada je u pitanju vladavina prava, organizovani kriminal, borba protiv korupcije, te javna administracija.

„Nadam se da ćemo uskoro videti da će ugovor biti gotov i da ćemo imati sveobuhvatni okvir institucionalnih, ali i ekonomskih odnosa između Kosova i EU. Ja smatram da ne treba potceniti pozitivne uticaje, pogotovo u pogledu trgovine, koje će svakako ovaj sporazum doneti Kosovu i njenim stanovnicima“, kazao je on.

Premijer Kosova Isa Mustafa je na plenarnoj sednici izrazio uverenje da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju služiti kao temelj za proces integracija Kosova i prilika za ekonomski razvoj.

“Ovaj sporazum je važan jer doprinosi jačanju demokratije i vladavine prava na Kosovu, doprinosi političkoj i ekonomskoj stabilnosti, razvoju bliskih političkih odnosa između Kosova i institucija EU, ubrzanju ekonomskog razvoja Kosova, kao i harmonizacjii zakonodavstva sa pravnim tekovinama i unapređenju regionalne saradnje. Sve ove dimenzije su veoma važne za razvoj i prosperitet Kosova”, kazao je on.

Bekim Ćolaku, ministar evropskih integracija, kazao je da su kosovske institucije spremne da potpišu sporazum i da se čeka na okončanje procedura u Briselu. Govoreći o pitanju vizne liberalizacije, on je kazao da su kosovske institucije već obavestile EU da je ispunilo sve obaveze, što ove nedelje utvrđuje jedna posebna ekipa EU.

„Nakon izveštaja ove ekipe, Evropska komisija će izaći sa preporukama koje bi trebale biti pozitivne, jer je urađen jedan ozbiljan posao, koji je trebao dosta vremena“, kazao je on.

XS
SM
MD
LG