Dostupni linkovi

EU: Konsenzus o sankcijama Rusiji usporen zbog prigovora Grčke


Rikard Jozwiak, ukrajinski servis RSE i Reuters

Diplomate iz EU kažu da zbog prigovora Grčke nije postignut konsenzus o novim sankcijama Rusiji i produženju trenutnih u vezi sa njenom ulogom u ukrajinskoj krizi.

Ambasadori EU sastali su se u sredu uveče u Briselu da razgovaraju o novim kaznenim merama protiv ruskih zvaničnika, kompanija i separatista koje podržava Moskva, kao i o produžetku važećih sankcija do decembra.

Ali diplomate iz EU kažu za RSE da nisu mogli da postignu sporazum jer su se grčki zvaničnici protivili predloženim zaključcima.

Konsenzus među svim članicama EU je neophodan da bi se odobrile nove sankcije ili produžile trenutne.

U dokumentu koji je procureo uoči vanrednog sastanka šefova diplomatija u četvrtak navodi se da, s obzirom na pogoršanje situacije u istočnoj Ukrajini, Savet EU se slaže da se produže sankcije do decembra.

Dokument takođe poziva EU zvaničnike da dostave predlog dodatnih spiskova za listu sankcija za nedelju dana.

Dodaje se da su svako produženje i nove sankcije u cilju da se osigura brza i sveobuhvatna implementacija sporazuma iz Minska koji su potpisali Ukrajina, Rusija i separatisti u septembru, a koji ima za cilj okončanje neprijateljstava i povlačenje teškog naoružanja sa linije razgraničenja.

U prethodnoj verziji nacrta dokumenta bilo je navedeno da će sankcije biti produžene samo do septembra.

Nova grčka vlada se strogo protivi uvođenju novih sankcija i produženju trenutnih. Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ove nedelje su se žalili da nisu bili konsultovani oko izjave lidera EU od 27. januara kojom se poziva na dalje restriktivne mere protiv Rusije.

I novi grčki ministar energetike Panagiotis Lafazanis rekao je u sredu da se Grčka protivi sankcijama protiv Rusije.

Nekoliko EU diplomata reklo je našem radiju da bi ove kaznene mere skoro sigurno obuhvatile dopunu liste Rusa, separatista i kompanija koji su obuhvaćeni zabranom izdavanja viza i zamrzavanjem imovine, kao odgovor na ulogu Moskve u ukrajinskoj krizi.

Jedan zvaničnik EU rekao je da bi razgovor o novim restriktivnim merama mogao da bude fokusiran na to da li da se sankcionišu uticajni Rusi, uključujući visoke zvaničnike i bogate poslovne ljude, ili da se ograniče samo na popunjavanje liste proruskih pobunjenika.

EU lideri su očekivali da usvoje predlog novih sankcija na samitu 12. februara u Briselu.

U procurelom dokumentu se takođe poziva ukrajinska vlada da uzbrza sprovođenje političkih i ekonomskih reformi i izražava ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u delovima istočne Ukrajine, razorenoj konfliktom.

XS
SM
MD
LG