Dostupni linkovi

EU i SAD očekuju poštivanje odluke Ustavnog suda Kosova


Tabla ispred ulaza u zgradu Ustavnog suda, Priština, arhivska fotografija
Tabla ispred ulaza u zgradu Ustavnog suda, Priština, arhivska fotografija

Vlada Kosova garantuje da će u predstojećem periodu postupiti u skladu sa presudom Ustavnog suda o ustavnosti formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, dok kosovski analitičari smatraju da je odluka Suda otvorila put za ponovno razmatranje sporazuma o Opštim principima zajednice.

Ustavni Sud Kosova odlučio je u sredu da sporazum od 25. avgusta 2015., o Opštim principima/glavnim elementima Zajednice opština sa srpkom većinom, nije u potpunosti usaglašen sa Ustavom Kosova, te da bi ti delovi trebali da se usklade zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom Zajednice.

Utvrđuje se i da se Zajednica treba uspostaviti kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom iz aprila 2013.

Nakon ove odluke, premijer Kosova, Isa Mustafa, izjavio je na zasedanju svog kabineta u četvrtak da će Vlada postupiti na osnovu uputstva ovog suda.

"Vlada garantuje da će ceo proces i svaki zakonski akt u finaliziranju formiranja Zajednice biti baziran i u skladu sa zaključcima Ustavnog suda", kazao je Mustafa.

Njegov prvi zamenik, Hašim Tači, naglasio je da su odlukom Ustavnog suda uklonjene sve dileme u nastavku sprovođenja ovog procesa.

Hašim Tači i Isa Mustafa u Skupštini Kosova, 2015.
Hašim Tači i Isa Mustafa u Skupštini Kosova, 2015.

"Ceo politički spektar sada treba da preuzme sve odgovornosti na osnovu ove odluke i da dâ doprinos za osnaživanje ovog procesa. Istovremeno, ovaj proces ne treba da se politizuje, već trebaju da se poštuju pravni akti", kazao je Tači.

Ustavni sud razmotrio je principe o Zajednici na zahtev predsednice Kosova, Atifete Jahjage, koja je u sredu nakon odluke Suda pozvala sve institucije i političke subjekte da poštuju odluku Ustavnog suda.

Predsednica Jahjaga je pozvala partije vladajuće koalicije i opoziciju da iskoriste ovaj trenutak kako bi ponovo započeli politički dijalog i zemlju vratili u normalno stanje.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija EU na Kosovu pozvale su na poštivanje odluke Suda.

"Napominjemo da Sud izričito smatra da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da se uspostavi kao što je predviđeno Briselskim sporazumom, i Sud nudi i smernice da se to uradi u okviru Ustava i zakona Kosova", piše u saopštenju Američke ambasade.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu izrazila je očekivanja da će "sve strane da poštuju ovu odluku, tako da pravni akt Vlade Kosova o sprovođenju ovog sporazuma i, nakon toga, Statut može da se razradi što je brže moguće".

Ujedinjena opozicija saopštila je nakon sastanka u četvrtak da je četiri meseci zaredom govorila o onome što je Ustavni sud potvrdio u sredu, a to je da je sporazum od 25. avgusta u suprotnosti sa Ustavom, i kao takav, za opoziciju, ovaj sporazum je poništen.

"Juče je potvrđeno još nešto, a to je da su Isa Mustafa i Hašim Tači počinili flagrantna kršenja Ustava Republike Kosova. Mi kao ujedinjena pozicija ponovo tražimo hitno uklanjanje ili njihove ostavke", kazao je Visar Imeri, lider pokreta Samoopredeljenje.

"I pored konstatacije, oni ne priznaju da su prekršili Ustav. Danas su izjavili da je sve u redu i da će nastaviti da rade na tome", dodao je Imeri.

Opozicija od septembra je suzavcem blokirala normalno funkcionisanje Skupštine u znak nezadovoljstva na Sporazum o zajednici i na Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Razmatranje ili pregovaranje

Međutim, analitičari veruju da je presuda Ustavnog suda otvorila put za ponovno razmatranje ili pregovaranje ovog sporazuma.

Naim Rašiti
Naim Rašiti

"U odluci se konstatuje da je većina tačaka iz Sporazuma o principima Zajednice u suprotnosti sa Ustavom, tako da je vlada obavezna da ponovo razmotri u celosti principe ovog sporazuma", kaže Naim Rašiti iz Balkanske grupe za politiku, dodajući da to treba da se uradi u briselskom dijalogu sa Srbijom.

Fisnik Korenica iz Grupe za pravne i političke studije navodi, pak, da je trebao da poništi sporazum od 25. avgusta, s obzirom da ima neustavnih elemenata. Sada je ovo pitanje prešlo na kosovske vlasti, dodaje on.

"Sada je lopta u dvorištu vlade i trebaju biti svesni da sporazum koji nije u skladu sa Ustavom, treba da se ponišiti i da se o njemu ponovo vode pregovori", navodi Korenica.

Na osnovu odluke, sporan je sporazum o Principima zajednice koji nije u skladu sa Ustavom, pogotovo u oblastima koje se odnose na jednakosti pred zakonom, osnovnim pravima i slobodama, te pravima manjinskih zajednica i njihovih pripadnika.

Zapravo, sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već pod svojim okriljem okuplja opštine jedne etničke zajednice.

XS
SM
MD
LG