Dostupni linkovi

EU bez dogovora o kvotama, Mađarska uvela vanredno stanje


Austrija
Austrija

Mađarska je u utorak, nakon stupanja na snagu kontroverznih zakona o izbeglicama, proglasila vanredno stanje u dva okruga na jugu zemlje zbog velikog priliva izbeglica u zemlju, čime su vlastima omogućena posebna ovlašćenja.

Prethodno, ministri unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu nisu postigli dogovor o planu obavezujućih kvota za svaku državu članicu EU, koji je predložio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Oni su se u načelu saglasili o programu raspodele 120.000 izbeglica na teritoriji EU koje su zatražile azil u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj.

Kvotama su se, kao i u ranijim slučajevima, suprotstavile Češka, Slovačka i druge istočnoevropske zemlje koje zahtevaju da prijem izbeglica treba da bude dobrovoljan.

"Mislimo da kvote nisu rešenje”, rekao je Robert Kalinak, slovački ministar, nakon hitnog maratonskog sastanka u Briselu koji je završio u ćorsokaku. Kalinak je zatražio da o pitanju kvota odluku na samitu donesu lideri EU.

"Primićemo onoliko izbeglica koliko možemo da priuštimo”, poručila je Eva Kopač, poljska premijerka.

Dimitris Avramopulos, komesar za migracije EU, rekao je da je sastanak ministara obeležila žustra rasprava.

"Komisija je odlučna da stupi u akciju. U narednim danima potreban nam je još jedan sastanak”, rekao je Avramopulos.

Ovakav epilog izazvao je nezadovoljstvo pojedinih evropskih zvaničnika. Tomas de Mezijer, nemački ministar unutrašnjih poslova, rekao je da nemogućnost postizanja jednoglasne odluke o obavezujućim kvotama ostavlja osećaj gorčine.

"Očigledno je da pojedine države ne osećaju odgovornost za iskazivanje solidarnosti u vremenu velikih izazova. To se mora promeniti”, rekao je on, dodavši da će u suprotnom Evropa biti u velikom problemu.

Ministri su prethodno usvojili mere koje je još u maju predložio Evropski savet o raspodeli dodatnih 40.000 izbeglica koje bi u Italiju i Grčku stigle u naredne dve godine kojima je kako je precizirano, potrebna međunarodna zaštita.

U skladu s tim programom države domaćini dobijaće po 6.000 evra za svaku izbeglu osobu koju prihvate.

Pre nego što su razgovori o obavezujućim kvotama dospeli u zapećak Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, rekao je da će okupiti lidere EU ukoliko ministri unutrašnjih poslova država članica ne uspeju da se usaglase o rešenju.

Hitan plan raspoređivanja 160 000 izbeglica, koliko ih u svetu nije bilo još od Drugog svetskog rata, predložio je prošle srede Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG