Dostupni linkovi

Desetine poginulih u sukobima u Nagorno-Karabahu


Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu

Teške borbe vode se u regiji Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu. Obje strane se međusobno okrivljuju za eskalaciju sukoba na ovom području.

Jermenska vojska optužila je azerbejdžanske snage za pokretanje velike ofanzive koja uključuje tenkove, tešku artiljeriju i helikoptere.

Istovremeno, vojska Azerbejdžana je saopštila da su njene snage još tokom večeri prve bile meta napada, te je bilo potrebno preduzeti "hitne kontramjere".

Najmanje 12 azerbejdžanskih vojnika je poginulo i jedan vojni helikopter je oboren u žestokim sukobima, saopštile su vlasti u Bakuu.

"Najmanje 12 azerbejdžanskih vojnika je poginulo u borbi, a jermenske snage su oborile i vojni helikopter", saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane i naglasilo da je njihova vojska preuzela kontrolu "nad jednim selom i dva strateška brda" u Nagorno-Karabahu.

"Azerbejdžanske snage su uništile šest jermenskih tenkova i 15 njihovih artiljerijskih položaja, a više od 100 jermenskih vojnika je poginulo i ranjeno", navelo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Predsjednik Jermenije Serž Sarkisian izjavio je da su azerbejdžanske snage ubile 18 jermenskih vojnika.

"Naših 18 naših vojnika je ubijeno, a oko 35 ih je ranjeno", saopštio je Sarkisian tokom sastanka državnog Savjeta bezbjednosti.

Ranije je ministar odbrane Nagorno-Karabaha kazao da je u napadima poginuo 12-godišnji dječak a dvoje djece je ranjeno, dok je njegov azerbejdžanski kolega tvrdio da nijedan civil nije poginuo.

(RSE/Jerevan: Ranjeni vojnici prebačeni u bolnicu)

Jerevan: Ranjeni vojnici prebačeni u bolnicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00


Regija Nagorno-Karabah nalazi se u centralnom dijelu Azerbejdžana ali je pod kontrolom Jermenije.

Jermenski ministar odbrane ove napade je okarakterisao kao "najozbiljnije" od uspostavljanja primirja 1994. godine, te je pozvao Sjedinjene Države, Rusiju i Francusku – zemlje koje posreduju u dijalogu – da hitno intervenišu na novonastalu situaciju.

"Jermenija je spremna da preduzme odgovarajuće poteze u namjeri stabilizacije ove situacije", rekao je Ovik Abramjan, premijer Jermenije.

Ministar odbrane Nagorno-Karabaha je istakao da se "žestoki sukobi vode na prvoj liniji".

Ljubičasto (regija Nagorno-Karabaha), žuto (teritorija koju kontroliše Jermenija)
Ljubičasto (regija Nagorno-Karabaha), žuto (teritorija koju kontroliše Jermenija)

Savjet Evrope pozvao je u subotu uveče na obustavu konflikta koji su izbili između snaga Azerbejdžana i Jermenije u oblasti Nagorno-Karabah.

"Duboko sam zabrinut zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu. Savjet Evrope poziva sve strane da obustave nepotrebno krvoprliće koje nikuda ne vodi osim u nasilje i gubitke života, ukljujući i živote civila", izjavio je Thorbjørn Jagland (Tjorborn), generalni sekretar Savjeta Evrope.

Savjet Evrope je pozvao strane u sukobu da "zaštite pravo na život garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", da uspostave primirje i nastave mirovne pregovore.

Predsjedavajući Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), inače ministar spoljnih poslova Njemačke, Frank-Walter Steinmeier (Frank-Valter Štajnmajer) izrazio je zabrinutost zbog razvoja situacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier

"Veoma sam zabrinut zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu i zbog žrtava, među kojima ima civila. Pozivam sve strane da prekinu sa neprijateljstvima i da u potpunosti poštuju prekid vatre", izjavio je Steinmeier u Berlinu.

Steinmeier je naglasio da ne postoji vojno rješenje za ovaj sukob.

"Strane u sukobu moraju sada da pokažu neophodnu političku volju da se vrate pregovorima u okviru Minsk grupe. Kopredsjedavajući Minsk grupe ima moju punu podršku", kazao je Frank-Walter Steinmeier u saopštenju objavljenom na sajtu OEBS-a.

U međuvremenu, jedan od predsjedavajućih Minsk grupe OEBS-a James Warlick (Džejms Vorlik) rekao je u subotu da će se ova grupa sastati 5. aprila povodom sukoba u Nagorno-Karabahu.

"Kopredsjedavajući će se sastati u Beču 4. aprila, a za 5. april sazvat će sastanak Minsk grupe", rekao je Warlick preko Twittera.

Kopredsjedavajući grupe su ambasadori Igor Popov iz Rusije, James Warlick iz Sjedinjenih Američkih Država i Pierre Andrieu (Pjer Andriu) iz Francuske.

Američki državni sekretar John Kerry (Džon Keri) je nastrožije osudio kršenje mira, a porodicama poginulih uputio poruke saučešća.

"Pozivamo obje strane na uzdržanost, da izbjegavaju dalju eskalaciju nasilja, te da se strogo pridržavaju prekida vatre", rekao je u subotu Kerry.

Evropska komesarka za spoljnu politiku Federica Mogherini (Federika Mogerini) pozvala je strane da prekinu konflikt.

"Strane moraju pokazati uzdržanost i izbjeći bilo kakve daljnje akcije ili izjave koje mogu doprinijeti novim eskalacijama", poručila je Mogherini.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin duboko je zabrinut zbog izvještaja o obnovi neprijateljstava u regionu Nagorno-Karabah i pozvao sve strane da odmah prekinu vatru, rekao je u subotu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednik Putin je apelovao na sve strane da odmah prekinu sa vatrom i pokažu uzdržanost", rekao je Peskov novinarima.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je 1988. godine nakon što je većinski jermenski autonomni region Nagorno-Karabah najavio secesiju od Azerbejdžana.

Nagorno-Karabah proglasio je nezavisnost 1991. godine što je izazvalo rat koji je trajao do 1994. godine.

XS
SM
MD
LG