Dostupni linkovi

Erdogan novi predsednik Turske


Erdogan proglasio pobedu na predsedničkim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Erdogan proglasio pobedu na predsedničkim izborima

Redžep Tajip Erdogan proglasio je u nedelju uveče pobedu na prvim direktnim predsedničkim izborima u Turskoj.

"Zahvaljujem svima koji su me izabrali za 12. predsednika Turske", rekao je Erdogan u predsedničkom govoru sa balkona sedišta njegove Partije pravde i razvoja u Ankari.

Trostruki premijer moraće sada da podnese ostavku na tu funkciju i imenuje novog predsednika vlade.

"Danas je narodna volja još jednom pobedila, danas je demokratija opet pobedila. Vi niste izabrali predsednika putem posrednika, već ste ga sami izbarali", rekao je Erdogan pristalicama koje su mahale zastavama i uzvikivale slogane podrške.

Do sada je predsednika u Turskoj birao Parlament.

Posle 99 odsto prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 51,95 odsto glasova, prema podacima koje je objavila državna novinska agencija Anadolija koja je imala novinare širom zemlje, na izbornim mestima na kojima su se prebrojavali glasovi.

Glavni Erdoganov rival Ekmeledin Ihsanoglu osvojio je 38,34 odsto glasova, dok je treći kandidat Selahatin Demirtas osvojio 9,71 odsto.

Šef Vrhovnog izbornog saveta Sadi Guven rekao je ranije da je Erdogan pobedio, ali da će zvanični rezultati biti objavljeni u ponedeljak.

On je dodao da neće biti štampani glasački listići za drugi krug predsedničkih izbora, koji bi bio neophodan da nijedan od kandidata nije osvojio apsolutnu većinu.

Ihsanoglu je u kratkom govoru u Istanbulu priznao poraz.

"Nadam se da će rezultat biti od koristi za demokratiju u Turskoj. Čestitam premijeru i želim mu uspeh", rekao je Ihsanoglu.

Pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora omogućiće Erdoganu i da sprovede svoje planove za jačanje funkcije predsednika, koja je do sada bila uglavnom ceremonijalna, ocenjuje agencija AP.

XS
SM
MD
LG