Dostupni linkovi

Izbori u Turskoj: Mogući početak novog političkog doba


Turska i kurdska zastava
Turska i kurdska zastava

Partija pravde i razvoja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, pobijedila je na nedjeljnim izborima, ali je izgubila parlamentarnu većinu pa će, prvi put u posljednjih 13 godina, morati vladati u koaliciji. Na novu političku neizvjesnost odreagovale su i berze: nacionalna valuta lira izgubila je 4,5 posto na vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Podizanjem kamate na depozite u stranoj valuti, Centralna banka Turske promptno je reagovala na najniži kurs lire, koja je pala čim su se otvorila vrata Berze u Istanbulu. Tržište novcem prvi je pokazatelj nove političke situacije u Turskoj.

Vladajuća Partija pravde i razvoja osigurala je tek 41 odsto povjerenja birača, a prokurdska Narodna demokratska stranka je prešla prag od 10 posto, osiguravši si, prvi put, mjesto u parlamentu.

Izborni rezultat je udarac za predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, koji je planirao ojačati ovlasti predsjednika. Još od 2003. godine, kada je došao na vlast kao premijer, Erdoan je tragao za dvotrećinskom većinom kojom bi ostvario promjene i od Turske napravio „predsjedničku republiku“.

Nakon objavljenih rezultata, premijer Ahmet Davutoglu izjavio je kako je ovo nesumnjivo pobjeda AKP-a.

"Naši su gradjani ispunili svoju dužnost, izrazili svoju volju, i mi smo im za to zahvalni. Ta je volja iznad svega ostalog. Ali mora se znati da ćemo preduzeti sve mjere kako bismo spriječili narušavanje mira i stabilnosti. Nacija mora vjerovati u budućnost, a srž svega leži u Partiji pravde i razvoja.“

Sljedbenici prokurdske Demokratske stranke ushićeno su, u karnevalskom raspoloženju, na ulicama pjevali i skandirali: „Idemo u Parlament“.

Predsjednik Selahatin Demirtaš u Istanbulu je okupljenoj masi kazao:

"Unatoč žestokoj kampanji koju je provodila vladajuća stranka, kojoj su na raspolaganju svi državni resursi, ostvarili smo veličanstvenu pobjedu, nevidjen uspjeh za potlačene i neprivilegovane radnike kojima su uvijek na prvom mjestu pravda, mir i sloboda.“

Demirtaš je odbacio mogućnost ulaska u koaliciju sa AKP, pojasnivši da je s ovim izborima „došao kraj diktaturi“. HDP, što je skraćenica Narodne demokratske partije, nije se obraćao samo Kurdima, kojih u Turskoj ima oko 15 miliona, ili 20 odsto stanovništva, nego i grupama čija prava Erdoan godinama sputava.

Tako su u njihovom fokusu bili ljevičari, žene, gay populacija, sve sa porukama o jednakosti, pravima homoseksualaca, te brigom za okolinu.

Ovaj, najveći udarac za Erdoana koji je podijelio naciju, mogao bi biti početak novog političkog doba u Turskoj. Da se ne govori o mogućem pozitivnom utjecaju i izvan granica zemlje, jer Turska ima važnu ulogu na trusnom Bliskom istoku.

Iako zvanični, konačni rezultati još nisu saopšteni, nakon AKP, druga najveća stranka u Parlamentu biće Republikanska narodna stranka (CHP) sa oko 25 odsto glasova.

Na trećem mjestu je Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) sa 16,5 odsto, te na četvrtom mjestu Narodna demokratske stranka (HDP) sa 13 odsto.

XS
SM
MD
LG