Dostupni linkovi

S kakvim motivima Erdogan dolazi u BiH?


Već danima se o Erdoganovoj posjeti naveliko govori u turskim medijima, dok se u BiH ta informacija ili skrivala, ili se o tome zvanično nije govorilo
Već danima se o Erdoganovoj posjeti naveliko govori u turskim medijima, dok se u BiH ta informacija ili skrivala, ili se o tome zvanično nije govorilo

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan dolazi u Bosnu i Hercegovinu 20. maja, zvanično je potvrđeno iz ambasade te zemlje u BiH, ali i iz ministarstva vanjskih poslova, koje je primilo najavu dolaska.

Iako je zvanično posjeta radna, nezvanično turski predsjednik dolazi u BiH kako bi održao ranije najavljeni predizborni skup, koji su zabranile neke evropske zemlje. Erdoganov dolazak podijelio je kako politiku, tako i građane, dok analitičari upozoravaju da se radi o sigurnosnom izazovu i trgovini emocijama.

Već danima se o Erdoganovoj posjeti naveliko govori u turskim medijima, dok se u BiH ta informacija ili skrivala, ili se o tome zvanično nije govorilo. Za vrijeme dok su se bh. vlasti pravile kako do njih sve do danas ništa nije stiglo, turski ambasador u BiH Haldun Koč, za novinsku agenciju FENA rekao je kako su zvaničnu komunikaciju i dogovaranje termina za Erdoganovi posjetu počeli još nakon posjete turskog premijera Binalija Jildirima u martu ove godine.

„Ovu posjetu ocjenjujemo radnom posjetom koja treba da ima svoj fokus upravo na ekonomskim temama, trgovinskim temama, temama koje se tiču dodatnog investiranja i razvoja saradnje u svakom pogledu između dvije zemlje. Iz te perspektive treba posmatrati predstojeću posjetu", rekao je.

I dok gosti već naveliko pričaju o temema o kojima će se govoriti na susretu s kolegama u BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kaže kako je primarni razlog naveden u najavi malo drugačiji. Informaciju o najavi posjete, Ministarstvo je proslijedilo Predsjedništvu BiH koje je i nadležno za odnose na nivou šefova država.

Primarni razlog naveden u najavi malo drugačiji: Igor Crnadak
Primarni razlog naveden u najavi malo drugačiji: Igor Crnadak

„Najavljena je posjeta predsjednika Erdogana sa prvenstvenim ciljem učestvovanja na Generalnoj skupštini jedne nevladine organizacije koja će biti organizovana u Sarajevu. Ne spominje se izborna kampanja niti izborni skup stranke gospodina Erdogana“, rekao je.

Radi se o zasijedanju Generalne skupštine Unije demokrata Turske, koja se, kako vjeruju analitičari može pretvoriti u idealan predizborni skup. Predizborne skupove AKP- a već su ranije na svojoj teritoriji zabranile neke evropske države, pa je BiH postala za mnoge analitičare logičan izbor da se u Evropi ipak okupe Erdoganovi istomišljenici, baš kako je i on sam ranije najavio. Profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Edina Bećirević kaže da Erdogan skupom u Sarajevu igra na "geopolitiku emocija".

„On je mogao taj skup da održi u Sandžaku, u sjajnom je odnosu s Vučićem, mogao je u Albaniji. Cijelu tu priču sa Erdoganovim dolaskom u Sarajevo i njegovim predizbornim skupom u Sarajevu, možemo tumačiti njegovim trgovanjem bošnjačkim sentimentima prema Turskoj, ali i sentimentima Turaka prema Bošnjacima. Mislim da u istom kontekstu možemo da tumačimo i podršku Rusije Srbima, na osnovu pravoslavlja ili konekcije panslavizma. Za BiH nije mudro da gradi odnose s Turskom, kao što nije ni sa Rusijom“, kaže Bećirević.

Pri tome, Bećirević napominje kako su Turska i Rusija ozbiljni saveznici, a istovremeno i države u kojima se krše ljudska prava, i u kojima se nedavno činila odmazda nad neistomišljenicima, poput hapšenja u Turskoj nakon pokušaja državnog udara. Pri tome njihov je odnos prema Zapadu daleko od onog na kakvom se vidi BiH, te takvo savezništvo vuče unazad i BiH.

Nije za BiH strano da se u njoj odvijaju kojekakvi predizborni skupovi, kaže za Radio Slobodna Evropa predsjednik SDU i bivši ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac:

„Ja sad stvarno ne znam da li je ovo posjeta turskog predsjednika predsjedniku SDA ili je posjeta državi Bosni i Hercegovini, isto kao što mi nije bilo jasno da li je posjeta predsjednice Hrvatske bila posjeta HDZ-u i gospodinu Čoviću ili je bila posjeta Bosni i Hercegovini.“

Za vrijeme Erdoganove posjete Sarajevu u maju 2015.
Za vrijeme Erdoganove posjete Sarajevu u maju 2015.

Erdogan se više usputno sastaje s bh. zvaničnicima kako bi opravdao učešće na nekom skupu ali i osigurao adekvatno obezbjeđenje, u zemlji koja ima i previše sigurnosnih izazova, smatra Pećanac.

„Mislim da će to biti podignuto na najveći mogući nivo, poredim obezbjeđenje sa obezbjeđenjem dolaska pape ili američkog predsjednika u Sarajevo. Imamo izbjegličku krizu, imamo te puteve koji su počeli kroz Sarajevo, imamo neke stvari koje ipak nisu definisane, evo imamo pozive druge strane, koji nisu zadovoljni sa dolaskom turskog predsjednika, na kontramiting, itd. Bojim se – puno je ovo na mišiće urađeno.“

I građani u BiH su podijeljeni oko ovog pitanja, za jedne je Sultan, kako zovu Erdogana, dobrodošao, te je formirana i Facebook grupa podrške, dok je s druge strane formirana i suprotna grupa koja poziva da se kontramitingom u Sarajevu spriječi održavanje predizbornog skupa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG