Dostupni linkovi

Emin želi miriti podijeljenu Srebrenicu


Emin Bektić (74) iz sela Jasenova kod Srebrenice, vratio se iz Njemačke sa višečlanom porodicom u Srebrenicu prije 15 godina. Stekao je rudarsku penziju, ali je odlučio nastaviti porodičnu tradiciju. Nabavio je konje i počeo raditi u šumama na izvlačenju balvana. U posljednje vrijeme drži samo ergelu konja, a njegove četiri kćerke nedavno su slikama kako jašu konje preplavile društvene mreže.

Juče je predao zahtjev za prijem na upražnjeno mjesto zamjenika načelnika opštine. U obrazloženju navodi da bi dao doprinos u rješavanju problema bez ikakve novčane nadoknade. Cilj mu je da pomiri zavađene strane u odborničkom klubu Stranke demokratske akcije (SDA).

Bektić je zahtjev podnio, kako kaže, kao savjestan građanin u želji da pomogne u rješenju nagomilanih problema, posebno u vezi podjela među odbornicima SDA.

"Odlučio sam da svoj zahtjev podnesem, da skrenem pažnju našim odbornicima da nemaju pojma. Mi ih birali a umjesto da se mi kao birači svađamo – mi izabrali ko će se s kim tući. Kad njih desetak ne može da se sporazumi, kako će se sporazumjeti hiljadu, milion ljudi? Gori smo mi koji smo ih birali", ocjenjuje on.

Borba za vlast i prevlast dovodi do podjela. Od sedam novoizabranih odnornika iz koalicije SDA – SBB (Savez za bolju budućnost), pet je otišlo u opoziciju, a dva su se priključila opštinskoj vlasti.

Ni nakon formiranja povjereništva SDA za Srebrenicu, podjele se nisu smanjile, već je na prvom sastanku povjereništa došlo do incidenta i fizički su napadnuti predsjednik povjereništva Adil Osmanović i član Sadik Ahmetović.

"Oni se otimaju za pare, za fotelje. Oni žele platu, dnevnice i stolice. Velike su njihove želje – da imaju sve, a da ništa ne rade i da misle da su najpametniji", riječi su Emina Bektića.

Ako su najpametniji, Bektić im preporučuje jednostavan recept za pomirenje.

"Prvo, oni treba da poštuju sami sebe, pa će tako znati da poštuje i mene i nekog drugog. Pa ako mi ponekad radimo na svoju ruku i nakaradno, oni bi trebali da budu toliko pametni i odmjereni, pa da oproste mojoj budalaštini i da me posavjetuju. Ali, oni uzeli sebi za pravo da nema nad njima niko pametniji", ističe on.

Naš sagovornik posjeduje ergelu od 12 konja. Njegove kćerke Ćamka, Kadira, Fatima i Dženeta pozirale su nedavno fotografu i reditelju Adiju Hasanoviću. Slike na kojima su prikazane kako jašu konje, preplavile su internet i brzo su obišle širom svijeta. One su poslale pozitivnu sliku iz Srebrenice i svi komentari, a bilo ih je hiljade, bili su pozitivni, bez obzira na grad i zemlju odakle su dolazili.

Ćamka, Dženeta i Kadira, kćerke Emina Bektića
Ćamka, Dženeta i Kadira, kćerke Emina Bektića


Emin Bektić ima namjeru da ugosti ljude i turiste koji će obilaziti njegovu ergelu u selu Jasenova, 14 kilometara udaljenom od Srebrenice. Voli konje i sa njima je, kako navodi, lako raditi.

"Konj ne govori, ali sluša i posluša šta mu kažeš, a čovjeku možeš pričati istoriju. I kada čovjek nauči sve kao najbolji profesor istorije, često to neće shvatiti, niti će poštovati što si mu rekao", zaključuje Bektić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG