Dostupni linkovi

U srednje škole uvedeni elektronski dnevnici


Elektronski dnevnik - ilustracija
Elektronski dnevnik - ilustracija
Pred kraj 2011. godine u crnogorskim srednjim školama pušten je u rad informaciono edukativni sistem, koji kao novost donosi tzv. elektronske dnevnike koji će profesorima i direktorima škola omogućiti brže i jednostavnije administriranje, dok će roditelji od naredne školske godine moći da imaju uvid u ocjene svoje djece.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da će kada potpuno bude uspostavljen sistem objedinjavati podatke o školama, učenicima, nastavnom i vannastavnom osoblju, ocjenama, izostancima, školskoj infrastrukturi. No, početak primjene sistema koji je nazvan MEIS neće dovesti do toga da stari dnevnici postanu prošlost već će ostati u upotrebi, kažu u Ministarstvu.

Ako sve bude funkcionisalo kako treba i oni najzagriženiji protivnici primjene informatičkih uređaja i tehnoloških novotarija u školama biće u prilici da jednim klikom miša dobiju sve podatke.

No, pojedini srednjoškolci skeptični su da će neki profesori znati kako da unose podatke u elektronski dnevnik.

Profesorica u Ekonomskoj školi u Podgorici Ljiljana Milonjić prenosi nam njena i prva iskustva njenih kolega prikom upotrebe elektornskih dnevnika.

"Što se mojih kolega tiče, imam utisak da su i oni, kako vi kažete te novotarije rado dočekali upravo zbog toga što nekako svi vapimo za informatičkom bazom, da to više ne bude sa rokovnicima nego da prosto imate svoju šifru, svoj password, svoj e- mail, da imate neki pregled stanja", kazala je Milonjić.

Ni nedovoljna informatička pismenost pojedinih profesora nije problem, kaže Ljiljana Milonjić.

"Čak i kolege koje možda malo kubure sa računarima, odnosno nijesu dovoljno informatički pismeni traže pomoć drugih kolega i prosto to onako nama bude vrlo zanimljivo. Kažem, to je još uvijek početak projekta koji je podrazumijevao samo unošenje postojećih ocjena sa tromjesječja u elektronske dnevnike. Dakle, još nije zaživjela ta mogućnost da roditelji imaju uvid u ocjene u elektronskim dnevnicima. Sve u svemu, to je sada jedan čisto administrativni posao koji je poslučio čisto da se malo krenemo opismenjavati u tom smislu", ocjenjuje ona.

Gimnazijalci u većini nijesu pretjerano sretni zbog uvođenja elektronskih dnevnika jer će uskoro sve što rade i kako rade tokom nastave biti dostupno njihovim roditeljima.

Neki, kako kažu nemaju šta da kriju, neki su spremni da malo više rade kako bi popravili ocjene dok su na vrijeme a neki će sabotirati roditelje u pokušaju da se dovoljno informatički opismene da bi imali elektronski uvid u ocjene svoje djece.



Klikom miša do svih podataka

Darko Kovačević iz Ministarstva prosvjete je objasnio da su prednosti ovog sistema brojne i da je u pitanju automatska statistika koja će biti realizovana u školama i centralnim obrazovnim institucijama – Ministarstvu prosvjete, Centru za stručno obrazovanje, Ispitnom centru i Zavodu za školstvo.

Prema njegovim riječima, kod jednog dijela zaposlenih u školama postojala je doza straha kako će se snaći sa korišćenjem ovog sistema.
Jedna od škola u Crnoj Gori - ilustracija
Jedna od škola u Crnoj Gori - ilustracija

"Svi zaposleni imaju pravo na pristup onom dijelu sistema koji pokrivaju. Direktor može da vidi stanje u cijeloj školi, razredni starješina u odjeljenju za koje je zadužen, a profesor ima pravo samo na odjeljenja, odnosno predmete koje predaje", kazao je on.

Kovačević je najavio da će primjena MEIS sistema u crnogorskim osnovnim školama početi naredne godine.

Do kraja ove godine u svim srednjim crnogorskim školama biće uvedeni elektronski dnevnici kako bi roditelji mogli da vide ocjene djeteta preko interneta.

„Do kraja godine sve srednje škole će biti uvedene u ovaj sistem, a već od iduće godine počinjemo sa osnovnim školama“, kazao je Darko Kovačević iz Ministarstva prosvjete.

„Kao i u svakoj drugoj školi, nastavni kolega koji rade 30 i više godina ili ne koriste ili veoma malo koriste računar. Međutim, ovaj projekat ih je zainteresovao, vidjeli su da će sa time imati neka olakšanja kasnije, kada nastupe klasifikacioni periodi, polugodišta, kraj godine, te da će jednim klikom miša moći da dobiju sve podatke“, kazao je Miloje Aranitović, školski IT koordinator.
XS
SM
MD
LG