Dostupni linkovi

Volgograd: Bombaški napad, proglašena trodnevna žalost


Eksplozija bombe na železničkoj stanici u Volgogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Eksplozija bombe na železničkoj stanici u Volgogradu

Eksplozija na železničkoj stanici u nedelju u Volgogradu, ubila je najmanje 17 osoba i ranila preko 50, a kako je saopštio Antiteroristički komitet Rusije, napad je izvela žena bombaš – samoubica.

Ruske agencije su javile da je među poginulima jedan policajac, a među povređenima devetogodišnje dete. Izveštaji o broju žrtava se razlikuju i kreću u rasponu od 14 do 18, a povređenih od 37 do 50.

Portparol Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin izjavio je da je među poginulima i bombašica - samoubica, koja je u međuvremenu identifikovana kao Oksana Aslanova.

"Kada je videla policajca u blizini detektora za metal, postala je nervozna i aktivirala je eksploziv", naveo je Markin u saopštenju.

Aslanova je već dva puta bila udata za islamističke militantne aktiviste, ali su joj oba muža likvidirana, javio je ruski kanal "Raša tudej" pozivajući se na kanal "Lajf njuz" i izvor iz odeljenja za sprovođenje zakona u Dagestanu.

Eksplozija se dogodila na železničkoj stanici u 12:45 sati po lokalnom vremenu, potvrdila je portparol regionalnog ministarstva unutrašnjih poslova Svetlana Smolianinova, javila je ruska novinska agencija Itar-Tas.

Povređeni su zbrinuti u bolnici. Eksplozija se dogodila blizu metalnih detektora stacioniranih na ulazu u gradsku Glavnu železnička stanicu u Volgogradu.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je u nedelju bezbednosnim snagama da preduzmu sve neophodne sigurnosne mere posle bombaškog napada na železničkoj stanici u Volgogradu. Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, izjavio je da je Putin dobio hitne izveštaje bezbednosnih službi o ovom napadu. Portparol Nacionalnoh istražnog komiteta Vladimir Markin okarakterisao ga je kao terorizam.

Putin je naložio vladi, a posebno ministarstvima za vanredne situacije i zdravlje, kao i guverneru volgogradske oblasti da preduzmu sve da povređeni u napadu dobiju svu neophodnu pomoć, javila je agencija Itar-Tas.

Portparol federalne policije Vladimir Kolesnikov rekao je da će mere bezbednosti biti pojačane na železničkim stanicama i aerodromima.

Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost zbog bombaškog napada na železničkoj stanici.

Trodnevna žalost će trajati od 1. do 3. januara, prenela je agencija Itar-Tas, pozivajući se na izjavu guvernera Volgograda Sergeja Boženova. On je naveo da prvi rezultati istrage pokazuju da je u pitanju bio teroristički napad.

Zvanična Moskva je zabrinuta da bi radikalne grupe mogle da pojačaju nasilje zbog Zimskih olimpijskih igara koje će biti odražne u Sočiju 2014. godine.

Pobunjenici su izveli mnogo napada tokom poslednjih godina u severnom Kavkazu, a organizovali su ih i u velikim gradovima širom Rusije.

Volgograd je 900 kilometara južno od Moskve, 650 kilometara severno od severnog Kavkaza i oko 700 kilometara severo-istočno od Sočija.

Još niko nije prihvatio odgovornost za napad u nedelju.

U julu, čečenski vođa pobunjenika Doku Umarov pozvao je video porukom sledbenike da upotrebe “maksimalnu silu” kako bi sprečili održavanje Zimskih olimpijskih igara.

U petak je auto bomba ubila troje ljudi u Pjatigorsku, gradu na jugu Rusije. On Friday, a car bomb killed three people in the southern Russian city of Pyatigorsk.
XS
SM
MD
LG