Dostupni linkovi

Eksperti uspjeli zaustaviti razvoj demencije u mozgovima miševa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Stručni tim sa Duke univerziteta u SAD-u uspio je zaustaviti razvoj demencije u mozgovima miševa tako što su lijekovima poticali jačanje imunog sistema mozga, pokazala je studija.

Eksperti smatraju kako su imunološke ćelije koje napadaju hranjive tvari u mozgu uzrok za razvoj ove bolesti. Kazali su kako ovo otkriće može otvoriti nove puteve istraživanja u polju koje nije razvilo niti jedan lijek kojim bi se usporila progresija bolesti. Dodali su kako je ovo stvorilo novu nadu za liječenje demencije.

Istraživači su identificirali microglie koje su u normalnim stanjima prva odbrana protiv infekcije mozga, kao jedne od uzroka nastanka demencije. Otkrili su kako su se neke microglie promijenile i postale iznimno vješte u razbijanju komponenti bjelančevina, amino kiselina zvanih arginine, u ranim fazama bolesti. Kako opada nivo ove kiseline, imunološke ćelije prigušuju imuni sistem u mozgu.

U eksperimentu s miševima korištene su hemikalije da bi se blokirali enzimi koji razbijaju arginine. Nakon toga, utvrđeno je da u mozgovima miševa ima manje oštećenih proteina i karakteristika demencije, te da su životinje bile bolje na testu memorije.

"Ovo nam otvara brojne mogućnosti i pokazuje da na Alzheimer možemo sasvim drugačije gledati", rekao je istraživač dr. Matthew Kan.

XS
SM
MD
LG