Dostupni linkovi

Ekshumacija žrtava srpske nacionalnosti na deponiji u Sarajevu


Porodicama i članovima Udruženja nestalih osoba Sarajevsko–romanijske regije u četvrtak je bio dozvoljen ulaz u sarajevsku gradsku deponiju u Buća Potoku, gdje je u toku ekshumacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u proteklom ratu.

Međutim, ulazak je bio zabranjen novinarskim ekipama koje nisu tražile dozvolu za ulazak u prostor deponije. Jedino je ekipa RTRS-a imala mogućnost da prisustvuje ekshumaciji. Zbog toga su porodice nestalih demonstrativno napustile deponiju.

“Ja sam tražio da porodice uđu sa novinarskim ekipama iz Bosne i Hercegovine. Nisam nikoga posebno najavio. E, sad da ja ili RTRS budemo privilegovani da tamo idemo, ja to neću”, kaže predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dalo je odobrenje porodicama nestalih i novinarskim ekipama da prisustvuju ekshumaciji. A prije tri dana direktor deponije nije dozvolio nikome ulazak na gradsku deponiju. Obezbjeđenje je tada porodicama zabranilo ulazak.

“Hoćemo da uđemo na deponiju legalno jer mi nismo divljaci, pa da na silu tamo ulazimo. Ponovo ćemo doći ovdje za tri dana”, ponovio je danas Mandić objašnjavajući situaciju u kojoj se našao.

Prema informacijama porodica nestalih, na gradskoj deponiji zakopano je više desetina Srba koji su tokom rata ostali u Sarajevu. Milenko Arsenijević nije krio sumnju da će na ovom mjestu pronaći kosti svoga brata Jove.

“Navršava se dvadeset jedna godina od kada je moj brat odveden tokom racije u Buća Potoku. Ja pretpostavljam da se nalazi u deponiji, ali koliko je kubika za 21 godinu deponovano, i koliko je na te kosti istrešeno zemlje, to je skoro nemoguće naći”, kaže Arsenijević.

U Institutu za nestale BiH kažu da će ekshumacija, koja je počela u ponedjeljak, trajati nekoliko mjeseci.

“Za sada su pronađene sitne kosti. Pretražene su ogromne količine smeća. Pretraživano je bagerom i kopano do dubine od 30 metara. Preko 130.000 kubika smeća je pretraženo. Prije ekshumacije urađeno je probno kopanje i upravo tada su pronađene sitne kosti, koje su prevezene u spomen kosturnicu Miljevići, odakle će biti poslane na DNK analizu kako bi se utvrdio identitet pronađenih posmrtnih ostataka“, objasnila je Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa sa području sve četiri sarajevske opštine i Ilidže, ukupno 584 osobe vode se kao nestale, a od tog broja 166 su srpske nacionalnosti.
XS
SM
MD
LG