Dostupni linkovi

Ekshumacija na Alipašinom polju u Sarajevu


Lejla Čengić pored mjesta na kojem se ekshumiraju posmrtni ostaci
Lejla Čengić pored mjesta na kojem se ekshumiraju posmrtni ostaci
Na lokalitetu sarajevskog naselja Alipašino polje, gdje su prije dva dana pronađeni posmrtni ostaci u petak ujutru je počela ekshumacija pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH.

Pretpostavlja se da se na mjestu gdje su nađene kosti nalaze posmrtni ostaci četiri osobe, najvjerovatnije srpske nacionalnosti, koje su stradale u Sarajevu 1992. godine

Iz Tužilaštva BIH je potvrđeno kako je na ovoj lokaciji pronađeno nekoliko ljudskih kostiju, a naknadno će se utvrditi o koliko osoba se radi.

“Mi smo probnim kopanjem prije dva dana pronašli jednu kost, a zatim je Tužilaštvo BiH hitno zakazalo ekshumaciju na ovom području. Osim te jedne kosti, danas je pronađen i ljudski pršljen, te nekoliko sitnih kosti, dijelovi karlice i rebara.Kopamo uz pomoć mašina i nastavićemo pretragu korita rijeke Miljacke, jer bi se prema našim informacijama ovde trebale nalaziti četiri žrtve za koje se pretpostavlja da su osobe srpske nacionalnosti", kazala je u izjavi za RSE Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe.

Pronađeni posmrtni ostaci žrtava bit će prebačeni u Spomen-kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu, radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade. Mjesto ekshumacije osiguravaju pripadnici Policijske uprave Novi Grad, a ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo BiH.

Prema podacima Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije traga se za 40 srpskih žrtava koje su stradale na lokaciji današnjeg Bulevara Meše Selimovića.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG