Dostupni linkovi

Ekonomisti o sporazumima BiH i Srbije: Konačno s riječi na djela


Sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije
Sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije

Ekonomisti u BiH pozdravljaju zajedničku sjednicu ministara Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, ocjenjujući da se u posljednje vrijeme, nakon niza godina priče o potrebi bolje saradnje između dvije zemlje, čine konkretni potezi da se ta saradnja uistinu poboljša. Ekonomije Bosne i Hercegovine i Srbije su upućene jedna na drugu, a formiranje zajedničkih predstavništava koje je aktuelno ovih dana trebalo bi da donese rezultate već u narednoj godini.

Prvi put u proteklih 20. godina ministri dvije države BiH i Srbije dogovorili su konkretne korake za poboljšanje i političke i ekonomske saradnje. Bh. ekonomisti pozdravljaju potez koji govori da se sa riječi prešlo na djela.

''Meni je ovo, iskreno rečeno, baš kao melem na ranu jer dugi niz godina mi govorimo o prekograničnoj saradnji, regionalnoj saradnji, a ne pomeramo se s mrtve tačke. Ono što mene raduje to je taj ekonomski deo, a posebno me raduje sporazum o traženju nestalih, jer konačno je vreme da se konačno nešto ozbiljno radi na tom planu, da se i ta rak rana reši, očisti", komentariše ekonomistica Svetlana Cenić.

Spremnost da se riješe otvorena politička pitanja otvara mogućnost i za bolju ekonomsku saradnju.

BiH i Srbija već bilježe rezultate u vanjskotrgovinskoj razmjeni koja će, prema procjenama u ovoj godini iznositi oko 1,5 milijardi konvertibilnih maraka.

Na nedavno održanom trilateralnom samitu sa Turskom dogovoreno je i zajedničko predstavništvo BiH i Srbije u Istanbulu.

Dvije zemlje imaju kompatibilne privrede još iz bivšeg sistema i vrijeme je da se te prednosti u potpunosti iskoriste poručuje ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

Duljko Hasić
Duljko Hasić

''Ovaj sastanak je potvrda i zeleno svjetlo preduzećima iz obje zemlje da mogu sarađivati i ostvarivati dobru saradnju i postizati onu željenu sinergiju. Ove dvije ekonomije su upućene jedna na drugu što pokazuje i vanjskotrgovinska razmjena koja je u uzlaznoj putanji", ocjenjuje Hasić.

Hasić navodi oblasti kojima bi obje zemlje mogle profitirati u narednom periodu:

''Veliki infrastrukturni projekti koji se odnose prije svega na putnu infrastrukturu, zatim medije poput gasa i ostalog, ali očekuje se dobra saradnja i u oblastima poput turizma, zatim metaloprerađivačke tradicionalne industrije, a pogotovo namjenske proizvodnje koja je u velikoj uzlaznoj putanji pogotovo u zadnje dvije godine. Formirani su zajednički centri za metaloprerađivačku industriju poput onog u Zenici u vezi sa namjenskom proizvodnjom i metaloprerađivačkkom industrijom za zajednički nastup u zemljama EU.''

Poruke iz Sarajeva ulivaju nadu o stabilnijem regionu

Potpisani sporazumi kao potencijalna ekspanzija ekonomske saradnje BiH i Srbije nadgradnja su procesa u kome su dve države do sada potpisale na desetine sporazuma, ocenjuje u izjavi za RSE Jelica Minić iz Foruma za međunarodne odnose.

"Očigledno postoji neka politička odluka doneta u Srbiji da se mora raditi na tome da se pretnje stabilnosti zajednički rešavaju", kaže Jelica Minić. OPŠIRNIJE

Ekonomisti podsjećaju da i Evropska unija insistira na dobroj regionalnoj saradnji gdje zemlje potencijalne članice uče kako da funkcionišu u okviru veće porodice kao što je Unija.

U ovoj priči ostaje otvoreno pitanje Kosova, sa kojim Bosna i Hercegovina za razliku od Srbije ima sve manju vanjskotrgovinsku razmjenu zbog uvođenja viza.

Ekonomistica Svetlana Cenić ocjenjuje kako bi bilo dobro da se i ovo pitanje što prije nađe u razgovorima o boljoj regionalnoj saradnji.

''Nadam se da će se danas postaviti pitanje zašto imamo tako rigorozne vize kada su građani Kosova u pitanju s obzirom da Srbija, tretirajući to kao unutrašnje pitanje, omogućava slobodu kretanja samo smo mi 'veći katolici od pape'. Očigledno se čeka neki mig Srbije i ja se nadam da će premijer Vučić taj mig danas i dati i da će ga neko o tome i pitati", konstatuje Svetlana Cenić.

XS
SM
MD
LG