Dostupni linkovi

Ekolozi upozoravaju na pomor delfina u Crnom moru


Obala Crnog Mora
Obala Crnog Mora
Pišu: Claire Bigg i Mariyat Shapsug (prevela Biljana Jovićević)

Delfini umiru u velikom broju duž obala Crnog mora, u Rusiji i Ukrajini. Lokalni zvaničnici za misteriozni pomor delfina krive hladnu zimu, lovokradice i moguće infekcije sa teškim posljedicama. No, lokalni zaštitnici životne sredine tvrde da je zagađenje, naročito oko olimpjskih konstrukcija u Sočiju, glavni krivac za pomor.

Teško da prođe dan u Sočiju, pitoresknom ruskom ljetovalištu na Crnom moru a da mrtvi delfin ne ispliva na obalu. Sa početkom turističke sezone, neobjašenjene smrti delfina još više privlače pažnju.

Zaštitnici životne sredine alarmiraju javnost. Lešine delfina takođe pretvaraju odmor u “poseban“ doživljaj za one koji su došli privučeni slikovitim plažama i divnim vidicima tog regiona.

Ruska turistkinja Aida Kobzh bila je šokirana kada je otkrila grupu mrtvih delfina prošle sedmice na lokalnoj plaži u Sočiju:

“Svi su stajali kao ukopani i gledali u male mrtve delefine koji su ležali. Jadna bića. Neki su bili na plaži ali takođe i u vodi, plutali su mrtvi.“

Delfini su počeli da isplivavaju uz rusku obalu Crnog mora prije nekoliko sedmica. Takođe su bili primjećeni i duž obale u Ukrajini.

Ekolozi sada govore o najvećem pomoru delfina u ovom regionu, sa kako se navodi, 300 mrtvih delefina izbrojanih do sad.

Truplo mrtvog delfina na obali Crnog mora
Truplo mrtvog delfina na obali Crnog mora
Lokalne vlasti nijesu pokušale da preduzmu ozbiljnu istragu, tvrdeći da su životinje bile previše istrule kada su stigle u laboratorije u kojima su testovi ispitivanja trebalo da budu provedeni.

Zvaničnici su okrivili lovokrdice i ribarske mreže. Kažu i da je neobično hladna zima dovela delfine iz Azovskog mora u toplije Crno more. Neki eksperti, kao lokalni zoolog Konatantin Andramonov, navode kao mogućeg ubicu virus:

„Broj mrtvih delfina na žalost neprekidno raste.Sada smo svjedoci iste situacije i u Ukrajini. Postoji hipoteza da se ovdje suočavamo sa infektivnom bolešću koja se pojavi u teškom obliku svakih 20 godina.“

Dramatičan stepen zagađenja

Ali većina eksperata ipak vjeruje da je glavni krivac za pomor delfina sve veće zagađenje u regionu Crnog mora.

Valery Brinikh radi za uglednu grupu za zaštitu životne sredine 'Ekološki posmatrači'. On kaže da je stepen smrtnosti delefina protivrječan zvaničnim tvrdnjama da su za to odgovorni lovokradice i ribarske mreže:

„Ovo se dešava svake godine u Sočiju, nekad ima veću smrtnost, nekada manju. Ali stepen smrtnosti ovoga puta sugeriše da je riječ o neubičajenim uzrocima, vjerovatno zagađenju okoline ili gubljenju orjentacije delefina, što takođe može bitio povezano sa zagađenjem."

Dolina rijeke Mzymta, Soči
Dolina rijeke Mzymta, Soči
Ekolozi kažu da je nivo zagađenosti oko Sočija dramatično porastao od kada je grad izbran za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2014. Više su puta upozoravali da razuzdane konstrukcije nanose nepopravljivu ekološku štetu jedinstvenom eko sistemu Sočija.

Olga Moskovets, lokalni ekolog, sumnja da su vlasti ustvari savršeno svjesne da zagađenje ubija delefine. Kaže da je nivo zagađenja najveći u oblastima gdje se nalaze olimpijske kontrukcije, i na periferiji.

Prema njenim riječima, nazagađenija oblast u Sočiju je Lazarevski dikstrikt, gdje je turistkinja Aida Kobzh nedavno vidjela veliki broj mrtvih delfina.

„Najveći rizik je uz rijeku koja protiče kroz distrik Lazarevski, to je oblast sa velikom koncentracijom sanatorijuma, uključujući i onih za djecu. Deponija je u blizini i ona nema uređen sistem za tretiranje otpada. Mali planinski potok, koji se koristi za ribu, sada je pun braon pjene. Tu se sakuplja otpad koji ide i do plaža koje su nekad smatrane za najljepše u toj oblasti.“

Moskovets kaže da umiranje delfina treba da bude poziv za buđenje svima. Ona smatra da vlasti moraju urgentno da upozore posjetioce na rizik po zdravlje ako se kupaju na pojedinim mjestima duž obale Crnog mora, prije nego što turistička sezona dostigne vrhunac.

„Ako morska bića koja su adaptirana na život u moru reaguju na ovaj način, onda kakave će posljedice to imati na ljudska bića? Svake godine određen broj ljudi pati od trovanja nakon kupanja u toj morskoj oblasti i obično se za uzrok smatra trovanje hranom. To je prljava laž naših vlasti koje se boje da kažu istinu – da je Crno more jednostavno otrovano!”
XS
SM
MD
LG