Dostupni linkovi

Ekološka katastrofa: Teški metali stigli do Šapca


Šest meseci nakon obilnih majskih padavina u zapadnoj Srbiji, iz jalovišta nekadašnjeg rudnika Stolice u Kostajniku kod Loznice i dalje se izliva jalovina koja u sebi sadrži zastrašujuću koncentraciju teških metala i drugih kancerogenih sastojaka.

Lokalne reke su već pretrpele nezapamćenu ekološku katastrofu, a zagađeni talas prošao je Loznicu i rekom Savom stigao do Šapca.

Voda u kojoj su pronađeni olovo, živa, arsen, kadmijum i druge hemikalije opasne po zdravlje i život ljudi stigla je Savom do Šapca, a Nebojša Zelenović, gradonačelnik tog grada, zatražio je od nadležnih ministarstava i republičkih institucija da im dostave potpune informacije o stanju oštećenog jalovišta i planovima za sanaciju izvora zagađenja, kao i o stepenu ugroženosti voda i zemljišta.

Gradonačelnik Zelenović kaže za Radio Slobodna Evropa da je voda iz bunara pored Drine, iz kojih se snabdeva Šabac, upotrebljiva za piće, ali da su iz predustožnosti pojačane kontrole njenog kvaaliteta.

“Voda za piće u gradu Šapcu je ispravna. Redovno se kontroliše, a uveli smo i vanredne kontrole. Prema poslednim informacijama dat je nalog da krenu u sanaciju i sada čekamo informaciju kada će radovi na sanaciji jalovišta početi”, kaže Zelenović.

On kaže da još uvek očekuju zvanične stručne analize o uticaju zagađene vode na zemljište u priobalju, kako bi zajedno sa ostalim ugroženim opštinama reagovali na opasnost koja preti građanima.

“Mi u ovom trenutku nemamo podatke o tome kako i na koji način zagađena voda u rekama utiče na naše vodosnabdevanje. Od Agencije za zaštitu životne sredine sam zatražio izveštaj o oceni ugroženosti voda tako da očekujem njihovu informaciju, kako bismo sa ostalim ugroženim opštinama Krupanj, Bogatić i Loznica, mogli da reagujemo”, kaže Zelenović.

Otrovne hemikalije koje su se izlile u Kostajničku reku, su preko Korenite i Drine stigle do Save, a Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća Loznice za ekologiju, kaže za Radio Slobodna Evropa da najnovije analize potvrđuju da je u lokalnim rekama prouzrokovana ekološka katastrofa nezapamćenih razmera.

"Pojedini metali u vodotokovima od Kostajničke reke, preko Korenite i Jadra su uvećani 290 puta, odnosno nekoliko hiljada procenata više od maksimalnih graničnih vrednosti. To su uglavnom gvožđe, olovo, antimon, arsen, živa, nikal, bakar i kadmijum koji je najkarcenogeni od njih“, kaže Dobrić.

Prema navodima našeg sagovornika, izjave pojedinaca koji žele da minimizirau ovu ekološku katastrofu pričom da će navodno velike količine vode u Drini, Savi i Dunavu razblažiti teške metale nisu tačne. On tvrdi da će oni ostati u našim najvećim rekama veoma dugo.

"Slobodno se može reći da su Korenita i Jadar puni sedimenta teških metala koji će voda nositi dalje, sigurno u narednih sto godina“, poručuje Dobrić.

XS
SM
MD
LG