Dostupni linkovi

EK očekuje od Crne Gore primjenu reformi i politički dijalog


šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič uručuje izvještaj Evropske komisije predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću
šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič uručuje izvještaj Evropske komisije predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću

U novom izvještaju Evropske komisije o napretku na putu ka EU navodi se da je Crna Gora otvorila osam poglavanja, da je napredak je postignut u vladavini prava, ali ne i u konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije, a političke stranke pozvane su na dijalog.

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u 2015. svečano je uručen u utorak predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću. Izvještaj su uručili šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Dirk Lange.

Crna Gora je značajno napredovala u pregovorima, a dijalog vlasti i opozicije mora biti u parlamentu, rekao je komesar Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han predstavljajući u Briselu izvještaj o napretku Crne Gore u 2015. godini.

U dijelu izvještaja EK o napretku koji se odnosi na poglavlje 23 navodi se da bi Crna Gora u narednoj godini trebalo da dodatno ojača nezavisnost, odgovornost i ukupnu efektivnost pravosudnog sistema, da uspostavi bilans rezultata u istragama, procesuiranju i ključnim presudama u slučajevima korupcije, posebno onim koji se odnose na korupciju na visokom nivou, kao i da ojača kapacitete za vođenje finansijskih istraga.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič prezentuje izvještaj na konferenciji za novinare, 10. novembar 2015
Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič prezentuje izvještaj na konferenciji za novinare, 10. novembar 2015

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, u Izvještaju se navodi da je Crna Gora dostigla određeni nivo spremnosti, ali da je bilans rezultata, naročito u slučajevima korupcije na visokom nivou, i dalje ograničen.

Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava smatra da izvještaj pokazuje da se atmosfera zahuktava.

„Da se sve intenzivnije očekuju rezultati u primjeni zakona i utvrđivanju odgovornosti. Opšta ocjena je da je Crna Gora donekle osrednje spremna za intergacije u EU i to zato što je opšte posmatrano donijela zakone kojima je prihvatila evropske standarde i osnovala je potrebne institucije. Međutim, sada se očekuje da se ti zakoni primjene. To su zakoni koji uređuju izbore, pravosuđe, državnu upravu, očekuju se rezultati posebno u oblasti utvrđivanja odgovornosti i onih koji su zaposleni u državnoj upravi, pravosuđu itd. Traži se djelotvorno kažnjavanje za korupciju na najvišem nivou, za kršenje ljudskih prava, za torturu, za napade na novinare, za ratne zločine. Traži se da Crna Gora u narednom periodu uvjerljivo pokaže da će se u državnoj upravi i pravosuđu napredovati samo prema zaslugama i da će se dosledno utvrđivati odgovornost za propuste. Po meni je primjena zakona i pokazivanje da Crna Gora ima institucije koje su spremne i sposobne da utvrde odgvornost za kršenje zakona ključna da bi u ovoj, odnosno narednoj godini Crna Gora napredovala dalje u EU. Mislim da to ovaj izvještaj nedvosmisleno poručuje“, komentariše Tea Gorjanc Prelević.

U dokumentu se dalje navodi da se Crna Gora mora fokusirati na rješavanje slučajeva napada na medije, a posebno je komentarisana i pozicija Javnog servisa kroz zahtjev da država mora obratiti posebnu pažnju na "obezbjeđivanje nezavisnosti" te medijske kuće koja se finansira iz budžeta.

„Nije nikakvo iznenađenje ovakva ocjena u izvještaju o napretku koja se odnosi na stanje u Javnom servisu i njegovu potpunu bliskost i zavisnost od vladajuće partije u Crnoj Gori. Na to već godinama ukazujemo i kao građani i kao pripadnici civilnog društva. Mada je, evo, i Evropska komisija odlučila da ima jednu snažniju opomenu i ocjenu koja bi morala da bude i dobar motiv za sve one koji donose odluke u Skupštini Crne Gore, naravno i u Vladi, da preduzmu neophodne mjere u smislu promjene zakonskih rješenja, ali i prakse koja će omogućiti da se Javni servis vrati građanima koji ga finansiraju“, konstatuje član Savjeta RTCG Goran Đurović.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG