Dostupni linkovi

Ebolom bi moglo da se zarazi 20.000 ljudi


Smještanje pacijenta zaraženog ebolom koji je dopremljen iz Liberije u Madrid, avgust 2014.
Smještanje pacijenta zaraženog ebolom koji je dopremljen iz Liberije u Madrid, avgust 2014.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da bi u epidemiji ebole u zapadnoj Africi moglo da bude zaraženo više od 20.000 ljudi, pre nego što ta smrtonosna bolest bude stavljena pod kontrolu, prenosi BBC.

"To ne znači da očekujemo 20.000 zaraženih... ali moramo da budemo spremni da se nosimo sa tako velikim brojem", rekao je pomoćnik generalnog direktora SZO,Brus Ejlvord, dodajući da je trenutno registrovano 3.000 slučajeva.

Do sada su 1.552 osobe u Liberiji, Sjera Leoneu, Gvineji i Nigeriji umrlo od te opake bolesti.

Borba protiv ebole u narednih devet meseci koštaće 489 miliona dolara, a biće potrebno 750 međunarodnih radnika i 12.000 nacionalnih radnika u zapadnoj Africi.

Nigerija je potvrdila prvi smrtni slučaj od ebole u Lagosu, gde je umro jedan inficirani lekar.

Ministri zdravlja zapadnoafričkih zemalja sastali su se u Gani na vanrednom sastanku Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (Ekovas) kako bi razgovarali o načinima prevencije daljeg širenja virusa.

Oni su na sastanku podržali poziv Svjetsku zdravstvenu organizaciju da se obustavi zabrana letova i pozvali države da ponovo otvore granice kako bi olakšali zdravstvenim radnicima pristup ugroženim oblastima.

U međuvremenu, britanska faramceutska kompanija Glaksosmitklajn (GSK) i britanska medicinska dobrotvorna organizacija Velkam trast (Wellcome Trust) saopštili su da su ubrzani bezbednosni testovi eksperimentalne vakcine protiv ebole.

Ne postoji zvanično priznati lek ili vakcina za ebolu, čiji su početni simptomi groznica, grlobolja, bol u mišićima i glavobolja, da bi u kasnijoj fazi bili praćeni mučninom, povraćanjem, dijarejom i otkazivanjem rada jetre i bubrega. U nekim slučajevima bolest može da bude praćena krvarenjem, i spoljašnjim i unutrašnjim.

XS
SM
MD
LG