Dostupni linkovi

Džajić se vratio u Zvezdu


Dragan Džajić
Dragan Džajić
Rešavanje problema u beogradskoj Crvenoj zvezdi, koja se nalazi u jednoj od najvećih kriza u svojoj istoriji, posle dugih polemika i neuspešnih pokušaja spašavanja od propadanja preuzela je država. U klub se vratio proslavljeni fudbaler Dragan Džajić od kog se očekuje da nekadašnjeg evropskog šampiona vrati na staze stare slave.

Epilog višemesečnog nagadjanja da li će se u Crvenu zvezdu vratiti Dragan Džajić dogodio se nakon ostavke trenera Vladana Lukića, kada je nova državna vlast legendu crveno-belih postavila na čelo Radne grupe za konsolidaciju kluba.

Ivica Tončev, član Radne grupe, savetnik premijera Srbije i član Predsedništva vladajuće Socijalističke partije Srbije, izjavio je za RSE da će novoizabrani funkcioneri na najbolji način pomoći Draganu Džajiću da Zvezdu povede ka boljim danima.

“Ključno je da više ne vladaju lični interesi nego da interesi Zvezde budu iznad svega. I onda će naš klub da krene napred. Prošlost je pokazala da je Crvena zvezda bila najjača kada je na njenom čelu bio Dragan Džajić. Ne vidim zašto sada ne bi mogao da pokuša da joj vrati stari sjaj”, kaže Tončev.

Povratku Dragana Džajića u Zvezdu prethodili su četvoročasovni razgovori sa Aleksandrom Vučićem, potpredsednikom Vlade Srbije, posle kojih su novinari u 11 sati uveče dobili pozive da hitno dođu u klub u Ljutice Bogdana. Pola sata posle ponoći njih dvojica izašli su pred brojne predstavnike medija, kojima je Dragan Džajić rekao da je i za njega sve došlo dosta brzo i neočekivano:

“Svi smo svesni da je Zvezda sada u nezavidnoj situaciji. Ali ovaj klub nikada ne sme da se preda. Ja sam tu ako nešto mogu da doprinesem. U ovom trenutku samo mogu da obećam da ću se truditi da učinim za Zvezdu sve što je u mojoj moći.”

Ono što najviše opterećuje Crvenu zvezdu su dugovi koji su za srpske uslove astronomski, nezvanično iznose oko 60 miliona evra, zbog čega je jednom od najvećih klubova sa ovih prostora pretilo gašenje.

Aleksandar Vučić, inače deklarisani zvezdaš, na ponoćnoj press konferenciji otkrio je da je bio šokiran nakon uvida u finansijsko stanje kluba:

“Ne želim da licitiram o visini dugova, ali mogu da kažem da smo večeras pogledali deo papira. Kada sam u dokumentaciji video koliki su dugovi pritisak mi je bio 210 sa 130, tako da…”

Neki beogradski mediji koji su kritički nastrojeni prema intervenciji države u najtrofejnijem klubu u Srbiji u tekstovima, od kojih je jedan naslovljen sa “Državni udar na Zvezdu”, su javno upitali da li najave države da će pomoći Zvezdi znače i to da će njen oporavak gradjani platiti iz svojih džepova. Upitno je i to što je država, iako formalno nije vlasnik Zvezde, u dogovoru sa Upravnim odborom tog kluba postavila Radnu grupu, na čelu sa Džajićem, u kojoj su najbrojniji političari aktuelne vlasti.

Nakon što je država praktično preko noći ušla u Crvenu zvezdu, čemu su prethodila obećanja potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da će pomoći tom klubu, u telu koje treba da pomogne njegovu konsolidaciju našli su se političari Petar Škundrić, Nebojša Čović, Ivica Tončev, Aleksandar Antić i Slaviša Kokeza, direktor u NIS-u Branko Radujko, direktor Telekoma Predrag Ćulibrk, fudbalski menadžer Zoran Stojadinović, kao i Miodrag Lemajić, zamenik šefa kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Budućnost ipak vrlo neizvesna

Zoran Pavić, novinar magazina “Status” i poznavalac fudbalske problematike, kaže za RSE da se nastavlja loša praksa postavljanja političkih kadrova u sport i da takvo rešenje ne može imati efekta sve dok se za klubove ne primeni sistemsko rešenje regulisano zakonom.

Sa jedne od utakmica Zvezde, avgust 2012.
Sa jedne od utakmica Zvezde, avgust 2012.
„Postavljanje Dragana Džajića za šefa prinudne uprave u Zvezdi je potpuno populistička priča. Rekao bih da je Aleksandar Vučić tu video neki svoj veliki interes i on, po svojoj prirodi koja se pokazala proteklih godina kroz politički život, voli da bude neka vrsta mesije. Svi znamo za priču da više od pola Srbije navija za Zvezdu, klub je sada u teškom stanju, ljudi u ovoj zemlji možda nemaju šta da jedu ali se govori da ih još više boli što Zvezda neće biti šampion. I sada se tu pojavio Vučić da pomogne“, kaže Pavić.

Dragan Džajić (66) zvanično je najbolji fudbaler Srbije svih vremena, u Crvenoj zvezdi proveo je 42 godine, u tandemu sa Vladimirom Cvetkovićem 1991. klub je doveo do titule šampiona Evrope i sveta, zbog čega ga javnost najčešće vidi kao jedinu osobu koja ima moć da spasi Zvezdu.

Milko Đurovski, bivša fudbalski as Zvezde i Partizana, kaže za RSE da je Džajić pravi izbor.

„Dokazao je da ono što Džaja zacrta i isplanira može da realizuje. To je njegov najveći kvalitet. Ne znam da li je kadar da učini nešto kada su u pitanju finansije, ali za sportski deo ove priče on je jedino pravo rešenje. Poznato je da on bezgranično voli Zvezdu i učiniće sve za svoj klub“, ocenjuje Đurovski.

Ono što opterećuje povratak Džajića u Zvezdu je činjenica da mu je u toku sudjenje pod optužbom da je svojevremeno sa još trojicom funkcionera prisvojio osam miliona evra od transfera fudbalera Crvene zvezde.

Novinar Zoran Pavić smatra da je to vrlo problematično.

„To nema veze sa etikom niti sa bilo čim sličnim. Njega država tereti da je proneverio novac Fudbalskog kluba Crvena zvezda, koji se nikako drugačije ne može protumačiti nego kao državni novac. A sada ga postavlja na mesto, uslovno rečeno, državnog prinudnog upravnika tela koje bi trebalo da se bavi finansijskom konsolidacijom tog kluba. To je potpuno skandalozno“, mišljenja je Pavić.

Novoformirana Radna grupa biće prelazna uprava u Crvenoj zvezdi i trajaće do raspisivanja novih izbora u klubu.

Fudbaler Milko Đurovski zaključuje da je i uz sve intervencije finansijska i sportska budućnost Zvezde vrlo neizvesna:

„U ovom momentu dugovi Zvezde moraju da se vrate ili da se oproste. A to jedino država može da uradi. Ali nisam za to da predstavnici države i političari na duže staze ostanu u klubu. Oni moraju da se povuku čim Zvezda finansijski malo stane na noge, i onda treba ljudima iz sporta prepustiti da je vode. A da se Zvezda potpuno izvuče iz egzistencijalne, sportske i rezultatske krize trebaće najmanje sedam ili osam godina. Moraće ponovo da se ozbiljno radi od najmladjih kategorija fudbalera, da se ne kupuju igrači nego da se stvaraju, a za to treba puno vremena.“

Da li je promena u Crvenoj zvezdi za početak imala bar psihološki efekat videće se već 17. novembra kada taj klub u Beogradu igra 143. večiti derbi sa Partizanom. Uoči tog meča klub iz Ljutice Bogdana, nekadašnji šampion Evrope i sveta, ima osam bodova manje od prvoplasiranog Partizana.
XS
SM
MD
LG