Dostupni linkovi

Politička kriza kulminirala: Dvojna vlast u Vladi Federacije BiH


Vlada Federacije BiH, inauguracijska sjednica, mart 2011.
Vlada Federacije BiH, inauguracijska sjednica, mart 2011.
Premijer Nermin Nikšić i svi ministri Socijaldemokratske partije BiH u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine napustili su u utorak sjednicu Vlade. To je bio njihov odgovor na izmjene Poslovnika o radu, koje su usvojili ministri iz Stranke demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke Radom za boljitak. Time su stvorene mogućnosti da dva potpredsjednika Vlade sazivaju sjednice i potpisuju odluke.

Odmah nakon burne sjednice Vlade Federacije BiH premijer Nermin Nikšić je izjavio:

„Izvršen je klasičan puč. Zakon o Vladi FBiH je vrlo jasan i precizan, premijer je taj koji propisuje akte Vlade, premijer je taj koji saziva sjednice Vlade, a ako su i oni spriječeni onda neko koga premijer ovlasti.“

Dan poslije predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović potvrđuje kako su napravili ispravan korak i izmjenili vladin poslovnik, isključivo u želji da premijer i ministri bolje rade.

„Više od 190 dokumenata u Vladi čekaju na razrješenje i upućivanje u nadležne institucije, dakle, to je nedopustivo. Vlada treba da radi“, ističe Ivanković Lijanović.

Ministar iz SDA Adil Osmanović podsjeća da premijer FBiH i dalje ima ista ovlaštenja, ali sjednice mora zakazivati svake sedmice:

„Ukoliko premijer bude najmanje jednom sedmično sazivao sjednicu Vlade FBiH, on će njome predsjedavati. Ukoliko bude akte potpisivao u roku do sedam dana, a on ih i treba potpisivati. U suprotnom, ukoliko se osjeti blokada, to treba da uradi jedan od potpredsjednika i da Vlada Federacije BiH radi“, navodi Osmanović.

Sve u svemu, politička kriza u Federaciji Bosne i Hercegovine se produbljava jer je sadašnjoj Vladi parlament već izglasao nepovjerenje otvarajući put da njen novi sastav odražava parlamentarnu većinu – SDP BiH, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB BiH. Ukoliko se to ne desi, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Savez za bolju budućnost BiH najavili su raskid koalicionog partnerstva.

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
„Da li ćemo sudjelovati u vlasti koja nakon gotovo godinu dana od formiranja parlamentarne većine nije uspostavljena iz razloga koji su višeslojni, jedni su za blokadu sustava stranaka koje ne prihvaćaju da poštivaju demokratska načela ili demokratsku parlamentarnu većinu?“, navodi član predsjedništva HDZ BiH Marinko Čavara.

„Ukoliko budemo mogli ostvarivati takvu ulogu, postoji motiv da budeto tu. Ukoliko ne, mi smo opozicija“, kaže predsjednik Glavnog odbora SBB BiH Fehim Škaljić.

Duboka agonija

Stranka demokratske akcije je osporila rekonstrukciju Vlade FBiH pozivajući se u parlamentu na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Međutim, o tome se još uvijek ne može izjasiti Ustavni sud FBiH koji nema potreban broj članova.

„Sve je toliko zapetljano“, ističe premijer Nikšić „da se potvrđuje opravdanost obraćanja visokom predstavniku međunarodne zajednice".

„Mislim da je ovo sad situacija koja je konačno istjerala stvari na čistac i od OHR-a i pravosudnih institucija. Mislim da se neko mora uključiti. Ovo je ono što sam razgovarao i dopisivao sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom gdje sam ukazivao da Vlada FBiH ne funkcioniše nego održava bitisanje“, pojašnjava Nermin Nikšić.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ističe:

„Ja nemam nikavu ljubav ni za jednu stranku, ni za jednog pojedinca. Moja ljubav su Dejton i Ustav. Neke stranke dolaze, neke se gase, neke opstaju. Ali to nije moja stvar. Postoje domaći mehanizmi da se formira Ustavni sud Federacije BiH i onda se može ova klopka odmotati. Što se tiče ovih pitanja gospodina Nikšića, odgovoriću mu na njegovo pismo i vjerovatno ću ga isto objaviti kao što je on objavio svoje pismo. Mislim da će time građani biti zadovoljni.“

Šta se zapravo dešava u Federaciji BiH? Da li je riječ o puču ili efikasnijem radu? Analitičar Ibrahim Prohić smatra da nije riječ ni o jednom ni o drugom.

„To je jedna duboka agonija. Ovo je politička dezorijentiranost koja, sigurno, postavlja da se do narednih izbora ništa značajno ne može učiniti za poboljšanje efikasnosti Vlade FBiH, odnosno čitave državne strukture”, kaže Prohić.

SDP BiH je sadašnju federalnu Vladu uspostavio u martu 2011. godine upravo u saradnji sa tri stranke, za koje je premijer Nikšić izjavio da su izvršile puč. U junu 2012. godine objavio je sa njima razlaz, i kao nove koalicijske partnere uzeo dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost. Prohić ističe da za takve poteze SDP mora platiti cijenu.

„Morali su znati da se ne može tek tako lako nekoga eliminirati, a da taj koga se hoće eliminirati neće upotrijebiti sva zakonska i proceduralna sredstva koja mu stoje na raspologanju. I to se dešava“, zaključuje Ibrahim Prohić.
XS
SM
MD
LG