Dostupni linkovi

U orkanskom nevremenu u Hrvatskoj nastradala jedna osoba


Rijeka tijekom nevremena
Rijeka tijekom nevremena
Orkansko nevrijeme zahvatilo je Kvarner i sjeverozapadnu Hrvatsku. U prekidu su i dionice autocesta prema Rijeci i Splitu. Ima i žrtava. Uz more se smirenje vremena očekuje do utorka navečer.

Prekidi prometa, krovovi koji lete, jedna izravna i jedna neizravna žrtva nevremena, mnoštvo povrijeđenih – to su dosadašnje štete od orkanske bure koja je pogodila Kvarner i sjeverozapadnu Hrvatsku, a širi se i prema Dalmaciji. Na farmi u Mirkovcu Brezničkom nedaleko Novog Marofa olujni vjetar oborio je stablo na 46-godišnjeg muškarca, koji je od nanesenih povreda preminuo na licu mjesta.

Također, kako zbog olujne bure nema komunikacije otoka Raba s kopnom, pa se nije do Rijeke moglo otpremiti bolesnika s moždanim udarom, on je preminuo u rapskoj Hitnoj medicinskoj pomoći. Olujni sjeverac najviše je štete i problema napravio u Rijeci. Stanje opisuje voditeljica medicinske djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Jugoslava Kurelčuk Bogavčić:

„Danas smo imali dvadesetak intervencija kao posljedicu ovog nevremena – padove, razne povrede, dvije povrede na radnom mjestu u Marčeljevoj Dragi – to su dvije politraume zbrinute u riječkom Kliničkom bolničkom centru na Sušaku i operirane, a ostalo se rješava ili je riješeno. Djeca koja su stradala zbrinuta su dobro i puštena kući.“

U Rijeci su zbog oluje čak i sprovodi otkazani, u nekim širim dijelovima riječkog područja došlo je do prekida opskrbe električnom energijom, potopljena je jedna brodica u luci, a Županija sugerira da se otkaže popodnevni turnus nastave. Ali – Riječani su smireni.

„Jedino se bojim da mi nešto u glavu ne doleti – kakve grilje ili slično! Vidim da po cesti ima jako puno razbijenih onih valovitih ploča – na početku Korza i drugdje! A inače – nadam se da ću se uspjeti negdje uhvatiti, ako me počne nositi!“ kaže jedna Riječanka.

(VIDEO: Nevrijeme u Rijeci)


Zbog olujnog vjetra zatvoren je promet na autocesti Zagreb- Rijeka na dionici Delnice- Kikovica i autocesti Zagreb - Split na dionici Sveti Rok – Posedarje, pa se vozi zaobilaznim pravcima. Također, zatvoreni su i Krčki i Paški most. Na krčkom mostu je u 13 sati i 44 minute zabilježena brzina vjetra od 238 kilometara na sat. U Dalmaciji su zabilježeni valovi do dva metra, a u dubrovačkom području ima poplavljenih podruma.

U Zagrebu su također letjeli krovovi, pogotovo na objektima na Pantovčaku i Šalati, dakle na najnižim obroncima Zagrebačke gore. Na Zagrebačkoj gori olujni vjetar porušio je mnogo stabala, kaže voditelj sljemenskog skijališta Dragutin Žiljak.

„Ne, ni za živu glavu ići na Sljeme! Ima na stotine stabala na cesti i vatrogasci, policija i svi se bore da to raščiste. Mislim da su čak i njihovi životi ugroženi i najbolje bio bilo sve zablokirati i čekati da ovo nevrijeme prođe – da netko ne strada.“

Na Autocesti Zagreb - Macelj s ceste je sletio autobus sa školskom djecom, na sreću nije bilo povrijeđenih. Vatrogasac Marko Belošević iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đurmanec navodi:

„Oko pola osam tu se prehitio autobus puni djece. Vozil je u Pregradu u školu. Mi smo ih onda nosili i došao je drugi autobus po njih.“

Na širem karlovačkom području opasnost je od poplava – rijeka Slunjčica ugrozila je turističko naselje Rastoke pored Slunja sa stoljetnim mlinicama, ali slunjski gradonačelnik Željko Rendulić je optimist.

„Situacija je trenutno pod kontrolom. Još uvijek se radi i ja vjerujem da ćemo do večernjih sati još dodatno učvrstiti nasipe kako bi naši sugrađani mogli sigurno provesti noć.“
XS
SM
MD
LG