Dostupni linkovi

Dvije misterije kvantne mehanike postale su jednostavnije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iako niko neće tvrditi da je kvantna mehanika nešto što je lako razumljivo, pogled na najmisteriozniji segment nauke možda je postao malo jasniji.

Nova istraživanja sugerišu da su dvije najpoznatije karakteristike kvantne mehanike, princip neodređenosti i dualitet čestice-talasa, zapravo dvije strane istog novčića, piše HuffingtonPost.

Ukratko, naučnici su pokazali da je dualitet čestice-talasa jednostavno prerušeni princip neodređenosti.

"Veza između neodređenosti i dualiteta dolazi veoma prirodno kada ih posmatrate kao pitanja o tome kakve informacije možete dobiti iz nekog sistema“, rekla je profesorica Stephanie Wehner koja je ujedno i jedna od autorica istraživanja izvedenog na Univerzitetu u Singapuru.

Dualitet čestice-talasa je ideja da se elementarne čestice mogu ujedno ponašati i kao talasi, dok princip neodređenosti govori o tome kako je fizički nemoguće u isto vrijeme znati brzinu i poziciju jedne te iste čestice.

Najvažnija novost koju donosi svojevrsna unifikacija dvije karakteristike ogleda se u sličnosti sa unifikacijom elektriciteta i magnetizma. Naime, u 19. stoljeću naučnici su otkrili da su te dvije fizičke sile zapravo ista sila koja se manifestira na dva različita načina, a danas je zovemo elektromagnetizam.

"Iako naš rad nije značajan poput elektromagnetizma, on svakako ima efekat na naučni pogled na kvantnu fiziku. Većina istraživača smatra da se kvantna teorija primjenjuje na svaki objekat oko nas, uključujući i ljudska bića. Ovo je malo čudno jer to znači da se čestice od kojih smo načinjeni ponekad ponašaju kao talasi“, objasnio je fizičar Patrick Coles.

XS
SM
MD
LG