Dostupni linkovi

Dve policije protiv narko bosa: Tragom Darka Šarića


Sastanak Ivice Dačića, Milorada Veljovića i Veselina Veljovića, Beograd, 12. jul 2011.
Sastanak Ivice Dačića, Milorada Veljovića i Veselina Veljovića, Beograd, 12. jul 2011.
Jedan je Darko Šarić, a dve su državne policije koje ga traže. I dalje bez uspeha. U ovom trenutku nema potvrda da su ljudi ovog optuženog narko bosa nedavno pratili kretanja srpskih policajaca u Crnoj Gori, kako su preneli neki beogradski mediji.

Čoveku koji je osumnjičen za šverc kokaina, u međunarodnim okvirima se tretira kao kriminalac visokog ranga, dok se još uvek nagađa koliko se života može staviti na dušu njemu i pripadnicima njegovog ganga, početkom prošle godine gubi se svaki trag. Pri tome policije dve države uveravaju da čine sve kako bi bio izveden pred lice pravde, što bi moglo značiti pred Sud u Srbiji gde mu se u odsustvu sudi.

No, kada se pogleda ono što nadležni čine i ono što su preduzimali u tekućoj i prošloj godini, lako bi moglo zapitati – da li smo svedoci ozbiljne potrage ili radnji preduzetih kako bi se javnost zabavila, tojest samo kako bi se uverila da se nešto na tom slučaju radi.

Kako bi srpskim turistima na crnogorskom moru bilo kao kod kuće, sedam dana nakon što je sličan sporazum primenjen u Hrvatskoj, u Beogradu isto potpisuju direktori policija Crne Gore i Srbije. Između njih dvojice je ministar unutrašnjih poslova i vicepremijer Ivica Dačić.

“Po tom sporazumu će dva službenika naše kriminalističke policije biti upućena u Crnu Goru u razdoblju od 1. jula do 31. avgusta ove godine, u periodima ne kraćim od dvadeset dana. Oni će biti u policijskim jedinicama Budva i Herceg Novi”, naveo je Dačić.

Da li je bezbednost za turiste iz Srbije, koji se tradicionalno nikada nisu posebno nebezbednim na crnogorskim obalama ni osećali, maksimum koji policije dve države udruženim snagama mogu da postignu? Direktori policija igrom slučaja nose isto prezime a ovog puta obojica naglašavaju i da je sporazum zapravo primer koji pokazuje stepen netolerancije prema kriminalu. Kako na srpskoj strani, što podvlači Milorad Veljović:

“Na prostorima Srbije i Crne Gore ni jedan od kriminalaca niti bilo koja kriminalna grupa ne bi smeli da se osećaju ni malo bezbedno”.

Tako i na crnogorskoj - Veselin Veljović:

“Bitno je da se naši građani osećaju sigurno”.

A za očekivati je da će u sezoni godišnjih odmora biti malo onih koji će postavljati neprijatna pitanja poput onog što obe strane opterećuje godinu i po dana. Zašto nema ozbiljnog pomaka u slučaju Šarić?

Kriminolog Dobrivoje Radovanović uveren je da čak ni standardi koji se preuzimaju iz evropskog iskustva i demonstriranje dobre volje dve strane nije i potvrda rešenosti da se organizovanom kriminalu stane za vrat.

“Po sredi je jedan mentalitet koji od prilike glasi – dobro mi ćemo to potpisati pa ćemo onda videti šta ćemo. To je mentalitet koji je večito tražio nekakve rupe u zakonu, a onda traži ne samo u zakonu nego i u primeni zakona”, ocenjuje Radovanović.

Moglo bi se i tako objasniti to što mreža oko braće Šarić nije i rasvetljena, kao i zašto se nije otišlo mnogo dalje od rasprodaje četiri i po miliona dinara vredne imovine, zaplenjene u Srbiji. i sam taj događaj otaće više u sećanju kao atrakcija za one što želeli da zavire u svet moćnih i opasnih, nego li kao izvršenje pravde, na šta podsećaju i ovi snimci od pre godinu dana:



Suprotno tim za Šariće neprijatnim danima poslednje sedmice su bile period u kom je ova pljevaljska porodica dobila brem dve dobre vesti. Najpre je preduzeće “Mat kompani”, za koje podgoričke “Vijesti” tvrde da je vlasništvu braće Šarić, Srpska pravoslavna crkva nagradila ordenom Svetog kralja Milutina, a potom je Apelacioni sud ukinuo rešenje kojim je Darku Šariću oduzet stan u Malagi u Španiji.

A onda je usledio i za sada samo medijski dokaz da su Šarići još u igri. Navodno, pokazalo se to pre dve sedmice kada su dvojica visoko rangiranih srpskih policajaca tokom obilaska Dobrote praćeni. Reč je o mesta nadomak Kotora u kome Darko Šarić poseduje nekoliko velelepnih nekretnina. Citirali smo ovu informaciju Veselinu Veljoviću:

“Hvala vam za postavljeno pitanje. Naravno, izražavam puno poštovanje za vaše interesovanje ali sam zaista uveren i siguran da su ovde prisutni predstavnici ozbiljnih medija u Srbiji. i verujem da Srbija ima ozbiljne medije kao što ih ima i Crna Gora…”

Radovanović: Kanali droge nisu presečeni

A novinare je zanimalo ne samo da li su tačni poslednji medijski natpisi nego i da li oni posredno ponovo otvaraju prostor za spekulacije o tome da li je Darko Šarić u Crnoj Gori. Dvojica kolga ovog puta složni u ogovoru.

Iz Srbije Milorad Veljović:
Darko Šarić, foto: Savo Prelević

“Pre nego što damo Veljoviću reč, rećiću da sam ubeđen da bi Veljović doveo Šarića da je on u Crnoj Gori”.

Iz Crne Gore Veselin Veljović:

“Darko Šarić definitivno nije u Crnoj Gori. Od trenutka kada ga potražuju bezbednosne agencije država koje imaju interesovanje prema njemu on se nije pojavio niti boravio u Crnoj Gori. Ukoliko se on ili bilo ko od lica koja su interesantna za bilo koju bezbednosnu službu pojavi u Crnoj Gori, on će biti lišen slobode”.

U iščekivanju da se medijski navodi potvrde ili opovrgnu, ne posebno primetnu prošla je i vest iz Argentine o zapleni 444 kilograma kokaina, koji je bio zapakovan identično kao tovar otkriven 2009. godine, a koji se dovodi u vezu sa Darkom Šarićem.

Može li i ovaj podatak poslužiti kao potvrda onoga na čemu insistira Dobrivoje Radovanović? Po njemu pripadnici klana Šarić izvrdavaju pravdu ne zbog nesposobnosti Srbije ili Crne Gore da odgovore izazovu, nego je problem možda i teži, a odnosi se na moguću neiskrenost obe strane u suzbijanju organizovanog kriminala.

“Na žalost neke države u regionu čini se da se čak i izdržavaju od organizovanog kriminala i onda izbegavaju da nanesu udarac kriminalu jer će se osetiti siromašnijom nego što jesu”, odgovorio je on.

RSE: Da li to znači da Darko Šarić može biti miran?

Radovanović: Mislim da on u svojoj Republici može biti miran sve dok ne bude nekakav žestok pritisak zemalja koje se bore protiv trgovine drogom na iskren način, e onda će vlasti u Crnoj Gori biti primorane da nešto zaista preduzmu.

RSE: Vlasti u Crnoj Gori tvrde da Darko Šarić nije u toj državi.

Radovanović: Nije u Crnoj Gori on ali jeste njegov brat.

Duško Šarić, priveden pa oslobođen, novembra prošle godine:

RSE: Šta hoćete zapravo da kažete?

Radovanović: Još uvek se otkrivaju značajne količine droge i u Crnoj Gori i u Srbiji. Značajne količine kokaina koji kruži ovim prostorima i ide ka Zapadnoj Evropi. Hoću da kažem da kanali droge nisu prestali a to znači da mafija nije pretrpela neke žestoke udarce.

Protiv Darka Šarića pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi se postupak za pranje novca stečenog trgovinom drogom, dok je tužilaštvo pre tri meseca podiglo novu optužnicu zbog trgovine više od jedne tone kokaina koji je zaplenila brazilska policija 2008. godine. Uz njega tereti se još šest lica.
XS
SM
MD
LG