Dostupni linkovi

Dve godine čekanja: Srbija dobila pregovarački tim


Vlada Srbije konačno je formirala kompletan tim za pregovore sa EU. Od imenovanja Tanje Miščević za šeficu pregovaračkog tima prošle su gotovo pune dve godine (septembar 2013. godine), a toliko ima i od kada se najavljuje sastavljanje užeg tima koji će nositi pregovore o članstvu Srbije u EU. Ono je do sada odlagano iz različitih razloga, a poslednji put, u aprilu 2014., rečeno je da će morati da sačeka novu vladu koja je formirana nakon izbora održanih u maju te godine.

„Nismo puno izgubili, bilo bi bolje da smo tim imali ranije, ali nismo na gubitku. Spremno ćemo dočekati otvaranje prvih poglavlja“, rekla je za RTS Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije.

Novoformirani, uži pregovarački tim, čine državni sekretari ministarstava finansija i spoljnih poslova, šef misije Srbije u Briselu, direktor Kancelarije za evropske integracije i predstavnik člana vlade zaduženog za evropske integracije. Ostalih 19 ljudi su stručnjaci iz ministarstava, državne administracije, predstavnici akademske zajednice, Nacionalnog konventa, nevladinog sektora.

Među stručnjacima koji su ušli u tim iz nevladinog sektora, svoje imenovanje u timu potvrdio nam je Zoran Stojiljković, politički analitičar i profesor FPN, potpredsednik sindnikata Nezavisnost, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

“Moja zaduženja će biti ova dva poglavlja koja se odnose na rad, socijalni dijalog i industrijske odnose i pretpostavljam da je tu neka vrsta moje preporuke, to što sam bio član Socijalekonomskog saveta i poznajem rad sindikata i poslodavačkih organizacija. Mislim da je to nešto što me je preporučilo. Tu će verovatno biti manje problema nego u nekim drugim poglavljima i mislim da će se rad odvijati dosta uspešno”, rekao nam je Zoran Stojiljković, koji je saglasan da je tim mogao da bude formiran i ranije.

“To jeste izvesno kašnjenje, ali je ono uslovljeno dinamikom odnosa sa EU”, naveo je Stojiljković.

Osim Zorana Stojiljkovića, u timu su, prema rečima ministarke Joksimović i Anđelka Mihajlov, koja je u vladi Zorana Đinđića bila ministarka ekologije, kao i Slobodan Arežina, direktor programa RTV Vojvodine i nekadašnji šef beogradskog biroa RSE.

„Profesor doktor Zoran Stojiljković je zadužen za slobodu kretanja radnika, socijalnu politiku i zapošljavanje. Iz Centra za evropske politike, deo Nacionalnog konventa to jest nevladinog sektora Nebojša Lazarević, za slobodu kretanja robe, zaštitu potrošača i tako dalje. Imamo recimo, profesor doktora Anđelku Mihajlov i docenta doktora Mirjanu Drenovak Ivanović za životnu sredinu koja je jako zahtevna i tu smo čak dve profesorke sa različitih univerziteta zamolili da budu deo tima. Slobodan Arežina, direktor programa RTV Vojvodine će biti zadužen za infromaciono društvo i medije“, rekla je Joksimović.

Tim je, dakle, konačno formiran, a otvaranje prvih, pregovaračkih poglavlja je, kako ponavljaju i domaći i strani zvaničnici „samo pitanje vremena“, mada je očito da je u direktnoj vezi sa primenom Brisleskog sporazuma i daljoj normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Inače, Vlada Srbije, prema rečima ministarke Joksimović, očekuje da Savet ministara EU, u septembru da preporuku za otvaranje prvih poglavlja u procesu integracija.

XS
SM
MD
LG