Dostupni linkovi

Dvadeset jedna godina poslije: Gdje je general Šantić


Branko Matešin, Duje Šantić i Antonio Zelenika, Mostar, 5. mart 2016.
Branko Matešin, Duje Šantić i Antonio Zelenika, Mostar, 5. mart 2016.

Porodica nestalog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića i Udruga maloljetnih branitelja u subotu su u Mostaru pozvali da se konačno, nakon 21 godinu, riješi taj slučaj, te procesuiraju odgovorni.

Na godišnjicu nestanka generala Šantića u Bihaću, 8. marta 1995. godine, u Mostaru će, na Trgu hrvatskih velikana, ispred spomenika braniteljima HVO-a, porodica Šantić i Udruga maloljetnih branitelja upriličiti protestni skup, na kojem će nadležne institucije pozvati da napokon djeluju.

"Zašto prosvjed? Zato što moja obitelj zaslužuje istinu, pravdu i smiraj. Procesuiranje ratnog zločina i kaznu za počinitelje, da se nikome ne dogodi. Iz Mostara ćemo 8. ožujka poslati jasnu poruku prema Tužiteljstvu BiH, Federalnoj upravi policije (FUP) i Uredu za nestale, da dovrše svoj posao i svekolikoj javnosti BiH i susjedstva, posebice mladim ljudima, da ne smijemo zaboraviti one koji su branili svoj dom i pravo na slobodu", saopštio je okupljenim novinarima sin generala Šantića, Duje Šantić.

Duje Šantić
Duje Šantić

On je naveo da su do sada vođena dva postupka u slučaju nestanka generala Šantića, jedan još 1995. godine, koji je "trajao dva mjeseca", te drugi 2006. godine, koji je do 2013. godine "stajao u ladici".

Rekao je i da je FUP odradio svoj dio posla. 2014. godine završena je istraga, u kojoj je ispitano 80 svjedoka. Kad je FUP pokrenuo istragu, slučaj je tretiran kao ratni zločin, ali su poslije morali prekvalifikovati slučaj "u civilno ubojstvo", ustvrdio je takođe Duje Šantić.

"Moje razmišljanje je da politički vrh štiti ubojice moga oca. Jasno je. Mislim da je smiješno govoriti išta. 21 godina, hrvatski general...", rekao je Šantić, te je upro prstom u vrh tadašnjeg 5. korpusa Armije BiH, na čelu sa generalom Atifom Dudakovićem.

"Smatram odgovornim generala Dudakovića i Hamdiju Avdića Tigra. Međutim, sad je red na institucijama, na sudu, da odradi dio posla kojeg su trebali odraditi prije 21 godinu", rekao je Šantić.

Naveo je da je sada slučaj na Kantonalnom sudu u Bihaću.

"Sve se zna, a još uvijek nema optužnice", rekao je Duje Šantić, ističući da bi slučaj trebalo preuzeti Tužilaštvo BiH.

Slučaj se uspješno uspijeva zamaskirati, rečeno je takođe u subotu na konferenciji za medije.

"Ovo je velika mrlja za BiH i Republiku Hrvatsku", ustvrdio je Duje Šantić.

Inače, protestni skup je najavljen za 8. mart, s početkom u 12 sati, ispred spomenika hrvatskim braniteljima na nekadašnjem trgu Rondo.

Antonio Zelenika i Branko Matešin
Antonio Zelenika i Branko Matešin

Antonio Zelenika, iz Udruge maloljetnih branitelja HVO-a, rekao je da ta udruga zajedno sa porodicom Šantić organizuje protestni skup.

"To je mirni prosvjed, strogo mirni, bez ikakvih indicija, što se tiče organizacije, prema nekome. Pokušaćemo da to prođe u miru", istakao je Zelenika.

"Nama je prioritet skupa, koji nema nikakve političke epitete, poslati poruku javnosti, svim institucijama, koje se trebaju baviti ovim problemom... apsurdno je govoriti, nakon 21 godinu, da se to više konačno riješi", poručio je predsjednik Udruge, Branko Matešin.

"Oni koji misle praviti bilo kakve gluposti, nerede, nisu dobrodošli", zaključio je Duje Šantić.

XS
SM
MD
LG