Dostupni linkovi

Duvanski kombinat u rukama kriminalne hobotnice?


Duvanski kombinat Podgorica
Duvanski kombinat Podgorica

Parlamentarna istraga o prodaji imovine Duvanskog kombinata Podgorica u stečaju trebalo bi da da odgovore i na pitanja u vezi sa sumnjama dijela javnosti o, eventualnim, mahinacijama vlasti zarad određenih privatnih interesa.

Stečajni postupak za Duvanski kombinat Podgorica je otvoren juna 2010. godine, a imovina koja uključuje objekte površine preko 20 hiljada kvadrata i više od 42 i po hiljade kvadratnih metara atraktivnog zemljišta u neposrednoj blizini Delta City-a, prodata je privatnom građevinskom preduzeću Zetagradnja za 13 miliona eura.

Opozicija i značajan dio ukupne javnosti sumnjaju da se ovo preduzeće namjerno urušavalo da bi pojedinci koji čine spregu vlasti i privatnog kapitala ostvarili enormnu ličnu korist na štetu.

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović

„Samo nekoliko dana pošto je plan reorganizacije Duvanskog kombinata koji je predviđao ozdravljenje fabrike u roku od četiri godine donijeta je odluka da se proda kompletna imovina DKP. Potpuno je jasna neskrivena namjera da se planom reorganizacije ne ostvari ništa. Umjesto toga, pristupilo se prodaji imovine i lokacije Duvanskog kombinata na skandalozan način. Ubijeđen sam da je u pitanju kriminal ogromnih razmjera koji je državi nanio ogromnu štetu koja se mjeri stotinama miliona eura“, kazao je nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović.

Iako je javnost u Crnoj Gori, zbog jalovih rezultata rada prethodnih anketnih odbora prestala da vjeruje da će parlamentarna istraga dovesti do konkretnih, novih saznanja, ipak postoje određena očekivanja da će sa skupštinskim Anketnim odborom za Duvanski koji je juče zvanično počeo rad, nešto biti drukčije.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista i član Anketnog odbora, Predrag Sekulić sumnje opozicionara da je u prodaji imovine DKP-a bilo neregularnosti smatra neosnovanim.

„Mislim da je dobro da imamo Anketni odbor i da sve sumnje budu odbačene, što i očekujem imajući u vidu dokumentaciju u koju sam imao uvid, ili da se potvrde sumnje kolega iz opozicije. Rekao bih da nema ničeg spornog u poslovanju Duvanskog kombinata u prethodnih deset godina, niti u onome što je bila dobra namjera države – da pokuša da kroz privatizaciju spase bar jedan dio proizvodnje DKP-a.“

Za poslovanje Duvanskog kombinata posljednjih godina se vezuju brojne kontroverze. Špekulisalo se o namještanju njegove lokacije građevinskom lobiju, ali i o proizvodnji falisifikovanih svjetskih duvanskih brendova, a u par navrata su i brodovi sa njegovom robom zadržavani u međunarodnim lukama upravo zbog sumnji na šverc.

„Na osnovu činjenica, sa punom odgovornošću tvrdim da je kriminalna hobotnica, još prije desetak godina počela da realizuje pakleni plan urušavanja Duvanskog kombinata i istovremeno korišćenje njegovih resursa za organizovani šverc cigareta. To, za epilog, ima situaciju u kojoj je Duvanski pred definitivnim aktom o likvidaciji koji bi po prirodi stvari, s obzirom da se bavi proizvodnjom akcizne robe, državi trebalo da obezbjeđuje godišnji prihod, samo na osnovu akciza, od stotinjak miliona eura. Umjesto toga, potoji mnogo razloga za sumnju da je sada na djelu organizovan šverc cigareta od čega država nema nikakve koristi“, rekao je Kaluđerović.

Funkcioner vladajuće DPS i član Anketnog odbora, Predrag Sekulić zaključuje:

„Ne postoji nikakva mogućnost da se u centru Podgorice, u Duvanskom kombinatu proizvode neke cigarete koje će se naći na tržištu mimo onoga pravila. Ti bi bila nevjerovatna stvar. Razumijem kolege iz opozicije koji u nedostatku političkih programa, pokušavaju da na ovaj način zabave građane ili ih možda uvedu u ono što oni sami zovu 'vruća jesen'.“

XS
SM
MD
LG