Dostupni linkovi

Dubrovčani protiv izgradnje na Srđu


Protest protiv izgradnje na Srđu
Protest protiv izgradnje na Srđu
Na javnoj raspravi u utorak navečer Dubrovčani su još jednom odbacili projekt apartmanizacije Srđa, odnosno ideju izraelskog investitora da na brdu iznad povijesne jezgre Dubrovnika pod krinkom golf-igrališta izgradi 240 vila i 400 apartmana.

Dubrovačko kino “Sloboda“ bilo je u utorak navečer premalo za sve koji su željeli reći svoj stav o Studiji utjecaja na okoliš Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem, kako se službeno zove preko milijardu eura vrijedan projekt kontroverznog izraelskog poduzetnika Aarona Frenkela.

Velika većina okupljenih, od kojih su mnogi i stajali jer više nije bilo stolica, odbacuju ovu studiju, kao i cijelu ideju o apartmanizaciji Srđa. U ime građanske inicijative „Srđ je naš“ istupio je Stijepo Rudenjak.

„Inicijativa 'Srđ je naš' uz pomoć prijatelja iz Društva arhitekata Dubrovnika nastavit će dalje braniti Srđ obrazom kao bombom, čašću kao puškom, dostojanstvom, slobodom i pameću. Nikada, nikada nećemo posustati u svojoj borbi, pozvat ćemo sve građane da nam se pridruže i zajedno, udruženi predstavljat ćemo onu veličanstvenu nesalomljivu snagu pred kojom će nevaljali političari morati ustuknuti“, kazao je Rudenjak.

Plan da se na platou na vrhu Srđa, otkud puca jedan od naljepših pogleda na Mediteranu, napravi golf igralište sa popratnim sadržajima star je već desetak godina i – iako je dubrovačka javnost oštro protiv njega – vrijednost projekta raste iz godine u godinu, kako se dopisuje nove vile i hotele koje će se na Srđu izgraditi, i već je dosegla preko milijardu eura.

Biznis kao turizam i sport

Sedamdeset posto Dubrovčana je protiv izgradnje ovog projekta i traže raspisivanje referenduma. Ekološka novinarka Branka Šeparović potegla je čak iz Zagreba da upozori kako je predstavljena studija utjecaja na okoliš falsifikat, i da postoji realna opasnost da apartmanizacija Srđa dovede do ekološke katastrofe sličnu onoj kakvu bi izazvala i primjerice izgradnja hidroelektrane na rijeci Ombli iznad Dubrovnika.
Srđ iznad Dubrovnika, foto: Marina Kelava
Srđ iznad Dubrovnika, foto: Marina Kelava

„Ovo što gledate, ovaj užas koji su predstavljači studije nacrtali, to vam je – karcinom! I taj se karcinom od takozvanog golfa proširio do Omble, a proširio se još i dalje. I ja mislim da treba otići na referendum i da na referendumu treba sve zaustaviti!“ istaknula je Šeparović.

Nisu svi protiv projekta. Luko Paskojević iz naselja Bosanka, koji je dio svog imanja prodao izraelskom investitoru, a dio dugoročno iznajmio, kaže da je novi vlasnik spriječio sječu šume i dovoženje smeća na Srđ.

„Svaki prijevoznik koji bi napunio kamion smeća nije ga odvezao na odlagalište na Grabovicu, nego ga je doveo gore na Srđ i iskrcao. Garantiram, ako se gore ne napravi golf-park kako je predviđeno, nastavit će se sa sječom šume i bacanjem smeća!“

Projekt golfizacije i apartmanizacije Srđa ide dalje, usprkos protivljenju građana, a koordinator inicijative „Srđ je naš“ Đuro Capor za RSE kaže da je objašnjenje u tome da je taj projekt imao potporu mnogih političara – od bivšeg premijera Ive Sanadera do donadavnog prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

„Zahvatili su čitav prostor Srđa, dakle 310 hektara, ne bi li na njemu sagradili 240 vila i 400 apartmana koje bi prodali na tržištu nekretnina. Dakle, nama se biznis sa nekretninama podvaljuje kao sport i rekreacija za građane ili kao turizam“, navodi Capor.

Dodajmo na kraju i kako je Udruženje hrvatskih arhitekata prijavilo grad Dubrovnik inspekciji Ministarstva graditeljstva zbog više desetaka protuzakonitih izmjena prostornog i urbanističkog plana Dubrovnika koje gotovo sve idu na ruku investitorima apartmanizacije Srđa.

(VIDEO: Slučajem na Srđu pozabavio se i Predrag Lucić u pjesmi "Sluge stranog kapitala". Fotografije: Marina Kelava, Jagoda Munić i dubrovniknet.hr, soundslide: Žarka Radoja i Iva Martinović)
XS
SM
MD
LG