Dostupni linkovi

DS i LDP: Zajedno da, jedna stranka - ne


Čedomir Jovanović i Dragan Đilas
Čedomir Jovanović i Dragan Đilas
Lideri Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije saglasili su se o zajedničkom delovanju dveju stranaka, ali im se stavovi razlikuju po pitanju ujedinjenja u jednu političku organizaciju. Šef Liberala Čedomir Jovanović rekao je da nema ništa protiv opcije formiranja jedne jake političke partije koju bi činile dve stranke, dok je rukovodstvo Demokratske stranke izrazilo nesklonost takvoj opciji.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije, koji je sa potpredsednikom Liberalno-demokratske partije Bojanom Đurićem zadužen da pripremi predlog konkretizacije zajediničkog političkog nastupa i saradnje dveju stranaka, za Radio Slobodna Evropa kaže da je predlog čelnika Liberalno-demokratske partije o ujedinjenju sa Demokratskom strankom legitiman, da na to njegova partija gleda s poštovanjem, ali da ne zastupa stav o spajanju dveju partija u novu političku organizaciju.

„Mi ne delimo tu poziciju i smatramo da ne postoji podrška za tako nešto u Demokratskoj stranci; oko saradnje da, na svim mogućim frontovima zajedničkog delovanja, ali saradnja nije isto što i utapanje u novu organizaciju, to je, prosto, nešto što nije u interesu Demokratske stranke niti za to u stranci postoji podrška. Mi imamo jasno određen mandat odlukom Glavnog odbora da se priča o saradnji u konkretnim koracima, a ne o ujedinjenju dve stranke“, kaže Stefanović, koji ne isključuje mogućnost koalicija dve stranke u opštinskim i izborima za Beograd.
Borko Stefanović
Borko Stefanović

„Pitanje koalicije nije bilo na dnevnom redu naših razgovora i o tome će odlučivati stranački organi. Postoji možda mogućnost za to određenim opštinama, eventualno i u Beogradu, ali o tome će odlučiti stranački organi“, kaže Stefanović.

Da li je motiv za političko približavanje i zajedničko delovanje Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije strah od nikad jače vladajuće Srpske napredne stranke, odnosno, ukrupnjavanje opozicionih snaga kao predizborni scenario?

Miljenko Dereta, republički poslanik liste „Preokret“ i osnivač Građanskih inicijativa, na ova pitanja odrečno odgovara. On uverava da je motiv zajedničkog delovanja dveju stranaka sve lošija situacija u zemlji i nesposobnost aktuelne vlasti da se na pravi način suoči sa ključnim problemima. A kad je reč o stavu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da ne bi imao ništa protiv formiranja jedne jake političke partije od dveju stranaka, Dereta naglašava da objedinjavanje LDP-a i DS nije sada na agendi nego da to može biti tek eventualni dugoročni rezultat saradnje tih dveju stranaka.

„Stapanje dveju partija je nešto što je moguć ishod tek možda za pet godina, ako se uopšte desi. Ako dođe do toga – razgovaraćemo“, napominje Dereta.

Potrebne sveže ideje i nova lica

Lider LDP-a je nedavno, kao prvi opozicionar, razgovarao o saradnji i sa čelnikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, pa se stiče utisak da je ta partija sada na ceni i u redovima vlasti i u redovima opozicije. Upitan da li bi bilo realno očekivati da LDP pred izbore u Beogradu, a možda i pred parlamentarne, ako ih uskoro bude, sarađuje i sa SNS-om, Dereta kaže da nema izgleda za takvu predizbornu saradnju:

„Na izborima – sasvim sigurno ne, a posle izbora to je pitanje procene šta je dobro za Beograd.


RSE: A što se tiče republičkih izbora?

"Isto tako. Podsetiću vas da se paralelno sa političko-partijskom dinamikom Srbiji tako nešto događa događa i u Evropi i u svetu. Sa kim razgovara gospođa Merkel u ovom trenutku oko formiranja vlade? Sa Socijaldemokratskom partijom, dakle, sa najvećom opozicionom strankom i rezultat će verovatno biti velika koalicija, u kojoj će oni definisati zajedničke tačke u politikama koje su u interesu države koju vode. Kod nas, gde je politika shvaćena kao Prvi svetski rat, bitka iz rovova u kojoj se tačno zna ko je prijatelj a ko je neprijatelj, mislim da je vrlo ohrabrujuća činjenica da vlast i opozicija sada razgovaraju. To se duguje pre svega činjenici da LDP očigledno vodi politiku i ima ideje koje su, ako ne u prvom trenutku, ono sasvim sigurno dugoročno, dobre i koje vlast sada i sprovodi. Mi se često šalimo i kažemo da vladajuća koalicija sprovodi politiku LDP-a od pre sedam godina“, kaže Dereta.

Dejan Vuk Stanković, foto: Medija centar Beograd
Dejan Vuk Stanković, foto: Medija centar Beograd
Zbijanje redova između ove dve partije moglo bi podići rejting opozicije, ali to bi zahtevalo i sveže ideje i neke nove ljude, koji bi bili zaštitna lica te nove političke koncepcije, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Sama činjenica objedinjavanja političkog delovanja dveju stranaka koje nisu bez korena u javnom mnenju Srbije govori da bi one mogle da povrate veru u postojanje neke opozicione scene u Srbiji. Naravno, taj kvalitet sam po sebi nije nešto odlučujuće. Ono što je tu potrebno jeste videti sveže ideje i neke nove ljude jer jedan novi poduhvat, pored ovih iskusnih političara prepoznatljivih u javnosti, mora da podrazumeva i neke nove ljude koji bi bili neka vrsta zaštitnog lica te nove političke koncepcije. Ukoliko toga ne bude bilo, to neće biti neka ozbiljna politička sila koja bi mogla da predstavlja korektiv politici vladajuće koalicije u Srbiji”, ocenjuje Dejan Vuk Stanković.
XS
SM
MD
LG