Dostupni linkovi

Državni revizori kucaju na vrata partija


Predizborna kampanja 2014., ilustrativna fotografija
Predizborna kampanja 2014., ilustrativna fotografija

Pod lupom Državne revizorske institucije naći će se i parlamentarne političke partije u Srbiji, proveravaće se kako troše novac koji dobijaju iz budžeta. U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da će im ova kontrola koju sprovodi DRI pomoći, a analitičari da je bilo krajnje vreme da se ona pokrene. U samim političkim partijama zastupljenim u parlamentu nemaju ništa protiv da revizori provere kako troše novac iz državne kase.

Državni revizori zakucaće i na vrata političkih partija. Nemamo ništa protiv, prva je reakcija u strankama. Milovan Drecun iz Srpske napredne stranke kaže da delovanje svake stranke i svakog političkog subjekta treba da bude transparentno.

“Dobro je to što se najavljuju nenajavljene posete revizora. Nema nikakvog razloga da Srpska napredna stranka bude zabrinuta. SNS kao najjača politička stranka u Srbiji mora da bude primer transparetnosti, prkupljanja sredstava i zakonitog trošenja tih sredstava”, rekao nam je Drecun.

Revizori će izabrati nekoliko parlamentarnih stranaka, a revizorski tim će od sledeće godine u partijskim centralama kontrolisati godišnje izveštaje o poslovanju ali i trošenje tokom kampanje, ako bude izbora.

Aleksandra Jerkov iz opozicione Demokratske stranke kaže da bi, osim što će revizori kontrolisati način na koji stranke troše sredstva koja su im na raspolaganju, verovatno trebalo obratiti dodatnu pažnju i na način na koji stranke prikupljaju sredstva za finansiranje kampanja i svakodnevni rad.

“I to je nešto što ne sme biti predmet nekakvih procena da li je neka stranka na vlasti ili u opoziciji. Mislim da kriterijumi po kojima će državni revizor kontrolisati ove stvari moraju biti vrlo jasni, on ne sme biti selektivan u svom radu”, navodi Jerkov.

Državni revizor Radoslav Sretenović objasnio da će DRI tek utvrditi kriterijume za reviziju stranaka. “Možda će to biti one koje dobijaju najviše novca iz budžeta, ali nije isključeno da na spisku budu i neke manje stranke ili cele koalicije. U svakom slučaju, do trenutka dok im ne pošaljemo pismo, neće znati da su predmet revizije”, rekao je Sretenović beogradskim medijima.

Zoran Stoiljković
Zoran Stoiljković

Revizijom parlamentarnih stranaka biće kontrolisano trošenje novca koji partijama stiže iz javnih izvora. Ona je jako važna jer su “javni izvori otprilike 80 odsto ukupnih sredstava koja se okreću kod političkih aktivnosti”, kaže Zoran Stojiljković, član odbora Agencije za borbu protiv korpucije koja kontroliše i privatne i javne izvore iz kojih se finansiraju stranke i način trošenja tih sredstava.

Nije u kampanjama i u finansiranju stranaka toliko veliki novac koliko je to odlučujuće mesto da se uspostavljaju ti koruptivni lanci vezani za javne nabavke, tendere, učešće u investicijama, i kontrola nad svim tim novcem je neophodna. DRI neće moći odjedanput, praviće uzorak, neće moći sve aktere, ali po količini novca i značaju tih aktera to je nešto što je odlučujuće i sama praksa i stvaranje uzorka i uključivanje DRI u taj postupak će jako puno značiti za kontrolu novca u politici i za ono što je Agencija to sada radila”, ocenjuje Stojiljković.

Vladimir Goati, predsednik Transparetnosti Srbija kaže da je bilo krajnje vreme za ovakvu kontrolu političkih partija.

“Da je možda ne 5 od 12 nego 12 i 5 jer, po mom mišljenju, osnovni činioci, akteri korupcije u svim sferama su političke stranke i to je nešto što je nesumnjivo za sve evropske zemlje manje-više, čak i za zemlje stabilne demokratije. Kod nas je to još više izraženo. Tako da pročačkati redove političkih partija je trebalo, što se mene tiče, prvo uraditi pre tri godine”, kaže Goati.

Vladimir Goati
Vladimir Goati

Ko finansira političke partije oduvek je bilo intrigantno pitanje, a javna je tajna da su mnoge stranke novac primale od tajkuna.

Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da se partije, što se tiče zakonske prakse i normativa, od izbora do izbora i svake godine od kako Agencija sprovodi kontrolu disciplinuju, ali da ne treba imati iluziju da je time stavljen pod kontrolu “taj sivi breg” ili zona finansiranja stranaka.

“Imate dve stvari koje dubinski nismo do sada uspeli na odgovarajući način da sankcionišemo. Jedan je uzimanje kredita za finansiranje što je i dalje nedovoljno regulisano, ali je sama praksa i sutuacija u kojoj kad uzmete zamamne kredite, pa padnete sa vlasti i nemate prihode iz javnih izvora, onda uđete u vrlo nelagodnu finansijsku situaciju u kojoj je sad nekoliko ključnih stranaka. To samo po sebi praksa dovede do ograničenja, ali nije sankcionisano. I druga je stvar što ne možete da vršite, ili vam treba duži rok i složenija aparatura, i insajderi da utvrdite da li je neko ko je dao zamaman prilog, a istovremeno je socijalni slučaj, samo dao nečiji novac. I u tom smislu će makar za deo sredstava koji je iz javnih izvora angažovanje DRI i njegovh stručnjaka biti dragoceno”, kaže Stojiljković.

Nedavno je zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović rekao da je Agencija protiv političkih stranaka podnela oko 400 prekršajnih prijava za nepodnošenje izveštaja i nenamensko trošenje sredstava.

XS
SM
MD
LG