Dostupni linkovi

Države regije trebaju uraditi svoj dio posla


Predsjednici parlamentarnih odbora za vanjsku politiku u Zagrebu, 26. rujna 2014.
Predsjednici parlamentarnih odbora za vanjsku politiku u Zagrebu, 26. rujna 2014.

U Zagrebu je održan dvodnevni sastanak čelnika vanjskopolitičkih odbora parlamenata zemalja bivše Jugoslavije. Inicijativa koju je pokrenuo predsjednik hrvatskog vanjskopolitičkog odbora Milorad Pupovac se sa prvotne četiri zemlje - Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju - proširila i na Makedoniju, a u planu su i dalja proširenja.

Gospodarska suradnja u regiji i proširenje Europske unije - to su bile dvije glavne teme dvodnevnog petog po redu radnog sastanka čelnika vanjskopolitičkih odbora država regije.

"Do sada je gospodarska suradnja išla na planu interesa kompanija naše regije. Mi smo sada raspravljali o tome koliko države sa svojim politikama mogu doprinijeti tome da se unaprijedi ekonomska odnosno gospodarska suradnja u regiji - u infrastrukturi, energetici, telekomunikacijama, zaštiti okoliša, europskim programima i europskim fondovima i posebno regionalnim ekonomskim političkim mjerama", rekao je Milorad Pupovac, domaćin i inicijator ovog okupljanja, inače predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

On je naglasio da europski uspjeh država regije u velikoj mjeri ovisi o interesu država regije za Europu.

"I - sa druge strane - naša uvjerljivost kada je posrijedi proširenje u dobroj mjeri će ovisiti o jačanju naših ekonomskih kapaciteta", poijasnio je Pupovac.

Antonio Milošoski
Antonio Milošoski

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sobranja Makedonije Antonio Milošoski kazao je kako je tema proširenja Europske unije važna i prioritetna za zemlje regije.

"Ali, istovremeno svjesni smo da tema proširenja Europske unije danas nije toliko popularna u Bruxellesu kao što je bila prije pet ili deset godina. Svjesni toga, mi smo odlučili da uradimo naš dio posla, a to je - da smanjimo bilo kakve političke, trgovinske, institucionalne barijere za međusobnu suradnju. Smatram da ćemo jednim takvim kompaktnim hodom kao regija brže stići do našeg cilja", naveo je Milošoski.

Predsjednik Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirza Kušljugić naglasio je važnost regionalne suradnje kroz ovakve inicijative.

Mirza Kušljugić
Mirza Kušljugić

"Jer opšti trendovi u globalizaciju su da - ukoliko nemate neku jaču regionalnu povezanost, onda je vaš uticaj na procese u globalnom svijetu mnogo manji nego što može da bude ukoliko koristite sve opcije koje stoje na raspolaganju, kao što ova stoji na raspolaganju zemljama našeg regiona", riječi su Kušljugića.

Ovi skupovi poprimili su širi međunarodni karakter, jer više ne razgovaraju samo predstavnici vanjskopolitičkih odbora država regije, a na zagrebačkom skupu razgovaralo se i sa hrvatskim europarlamentarcima.

"Jer oni će sticajem okolnosti, podelom posla u toj instituciji biti u prilici da konkretno razgovaraju sa nama parlamentarcima pojedinih nacionalnih parlamenata kroz monitoring procese pregovora koje neke od naših zemalja vode", naglasio je Miodrag Vuković, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

Na pitanje RSE da li je Kosovo zatražilo ulazak u ovu inicijativu, ili je inicijativa pozvala Kosovo u svoje članstvo, Pupovac je odgovorio da je kosovska veleposlanica u Hrvatskoj informirana o inicijativi i da je sudjelovala u radu prvog dijela prvog dana skupa. Na pitanje kako će se Srbija postaviti po tom pitanju, članica Vanjskopolitičkog odbora srbijanskog parlamenta Marija Obradović kazala je kako je obaveza Srbije da u okviru Bruxelleskog sporazuma radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Mnogo je manje važan način kako iščitavate spisak učesnika, a mnogo je važnija suština i zaključci sa ovih sastanaka. I dokle ja učestvujem lično u ovome, meni će uvek suština biti najvažnija", kazala je Obradović.

XS
SM
MD
LG