Dostupni linkovi

Država učestvuje u osvještanju hrama SPC


Filip Vujanović prilikom susreta sa predstavnicima Crkve
Filip Vujanović prilikom susreta sa predstavnicima Crkve
Već danima jedna od glavnih tema u crnogorskim medijima je predstojeće osveštanje hrama Hristovog vaskrsenja Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, a u prisustvu gotovo svih pravoslavnih patrijarha svijeta. Upada u oči da je u počasnom ​odboru crkvene proslave, koja se odvija u okviru obilježavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta, osim predsjednika države Filipa Vujanovića i dobar dio crnogorske Vlade.

7. oktobar Srpska pravoslavna crkva najavila je kao veliki dan u Crnoj Gori, kada će najviši pravoslavni velikodostojnici svijeta iz Niša, gdje će prisustvovati obilježavanju 1700 godina od usvajanja Milanskog edikta koji je udario temelje hrišćanskoj relegiji, doći u crnogorski glavni grad.

Tu će uveličati proslavu osvještanja 20 godina građenog hrama Hristovog vaskrsenja, što je dijelom finansirala i Vlada premijera Mila Đukanovića.

O važnosti događaja za Radio Slobodna Evropa govori rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

"Ima veliki duhovni značaj, jer okuplja poglavare svih pravoslavnih crkava, dakle, ima duhovni značaj na nivou cijelog pravoslavlja. A što se tiče Crne Gore, on ima istorijske dimenzije jer se takav događaj nije desio niti će u skorijoj istoriji da se desi da u glavnom gradu Crne Gore budu na jednom jestu vaseljenski, moskovski, jerusalimski patrijarh i svi poglavari i predstavnici svih drugih podmjesnih pravoslavnih crkava", ističe Perović.

Sa druge strane u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi smatraju da će predstojeće okupljanje najviših pravoslavnih poglavara u Podgorici osim vjerskog imati i politički karakter. U pozivu mitropolita Amfilohija na sveopšte pomirenje, potpredsjednik Savjeta Mitropolicije CPC-a Stevo Vučinić vidi svojevrsni cinizam, kako je rekao, popa koji je raspirivao podjele i sukobe u Crnoj Gori.

U prilog tome pravni zastupnik Crnogorske crkve Željko Tomović navodi kako niko od njenih zvaničnika nije pozvan na događaj koji slavi i Milanski edikt i njegov ekumenski značaj.

"Ostaje nejasno zbog čega na ovom skupu nema mjesta predstavnicima CPC. U tom kontekstu, kako možemo govoriti o pomirenju kada međusobno nijesmo uspostavili sistem poštovanja".

Na pitanje da li indirektno sama vlada i politički vrh diksriminiše dio svojih građana koji su drugačijih vjerskih opredjeljenja, koji su pripadnici CPC a ne SPC, Tomović odgovara:

"Država ne treba da učestvuje u diskriminaciji. Ako su tako visoki zvaničnici države Crne Gore u organizacionom odboru, oni bi trebali da povedu računa o ovoj temi i da potpuno isključe mogućnost, a ne da faktički prisustvuju diskriminaciji".

Između politizacije i civilizacijskih koraka

A da ogromnu važnost predstojećem vjerskom okupljanju pridaje državna vlast, svjedoči činjenica da je za predsjednika Počasnog odbora proslave postavljen prvi čovjek Crne Gore Filip Vujanović, i da će u radu odbora učestvovati i šef diplomatije Igor Lukšić, ministri, za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i zdravlja Miodrag Radunović, kao i podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša.

Filip Vujanović i mitropolit Amfilohije
Filip Vujanović i mitropolit Amfilohije
Da li je involviranost visokih državnih i lokalnih funkcionera u osveštanje podgoričkog hrama očekivana ili više signalizira obnavljanje nekadašnje bliskosti vrha Srpske crkve i crnogorske države?

Dok u manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji, na tu temu nijesu željeli da govore, u Pozitivnoj Crnoj Gori ukazuju upravo na političku dimenziju odluke državnog vrha.

"Prije svega ima potrebu da kažem da je Pozitivna građanska stranka i da smo programski opredjeljeni za odvojenost crkve od države. Kada je riječ o ovom odboru, očigledno je da funkcioneri DPS smatraju da su bogom dani za sve funkcije, što se sada bukvalno potvrđuje. Nemam nikakvu dilemu da se radi o još jednoj predizbornoj aktivnosti", kaže Srđan Perić.

Ipak, za rektora Cetinske bogoslovije Gojka Perovića podrška Vlade vjerskom skupu u Podgorici je prije svega civilizacijski čin koji nema veze sa politizacijom.

"Mislim da bi politizacija jedno bila u slučaju da se politički vrh oglušio o učešću u toj manifestaciji. Da li je to obnova stare ljubavi ili nije, mislim da se krećeno u okvirima nekih civilizacijskih koraka koji drže stabilnost u građanskoj državi", smatra Perović.

Osim o politizaciji crkve, posljednjih dana se učestalo govorilo i o estradizaciji i komercijalizaciji crkve, pošto je bilo nezvaničnih najava kako će nakon osveštanje podgoričkog hrama srpska crkva organizovati koncert na kome je navodno trebalo da nastupe folk i pop pjevači Ceca Ražnatović i Zdravko Čolić. Te medijske informacije međutim za RSE demantovao je rektor Gojko Perović nazivajući ih nedobronamjernim.
XS
SM
MD
LG