Dostupni linkovi

Država puna razumevanja za Zukorlića


Vinovnik skandala koji je mesecima u žiži javnosti: Muamer Zukorlić
Vinovnik skandala koji je mesecima u žiži javnosti: Muamer Zukorlić

Umesto da se primeni zakon i sruši nelegalni objekat usred Novog Pazara ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović pregovara sa, moglo bi se reći, vinovnikom skandala koji je mesecima u žiži javnosti – Muamerom Zukorlićem.

Podsećamo, zgrada Fakulteta za islamske studije pri Islamskoj zajednici u Srbiji, čiji je do skora prvi čovek bio upravo sadašnji poslanik u republičkom Parlamentu Muamer Zukorlić, i to u jeku kampanje za legalizaciju hiljada bespravno podignutih objekata, nesmetano gradi bez adekvatnih dozvola.

Zgrada Fakulteta za islamske studije nesmetano se gradi bez adekvatnih dozvola
Zgrada Fakulteta za islamske studije nesmetano se gradi bez adekvatnih dozvola

U saopštenju kabineta Zorane Mihajlović nakon susreta sa Zukorlićem javnost se obaveštava, kako je rečeno, da je “jedan od uslova za ozakonjenje nelegalnih objekata, među kojima je i zgrada Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa….”

“U rešavanju problema nelegalne gradnje u Novom Pazaru posebno treba voditi računa o zaštiti kulturnog nasleđa u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture”, stoji još u tekstu saopštenja.

Vladimir Radomirović, glavni urednik portala “Pištaljka” i dobitnik nagrade “Verica Barać” 2012. godine za borbu protiv korupcije, postavlja pitanje:

“Da li će ministarka građevinarstva primati sve osobe i pravna lica koji su u proteklom periodu bespravno izgradili objekte i da li će posle sastanka sa njima izdavati saopštenje? Takođe se postavlja pitanje da li postoje u ovoj u zemlji privilegovani ljudi koji mogu da grade i kad građevinska inspekcija naredi obustavljanje radova i kad policija podnese krivične prijave. ‘Pištaljka’ je nekoliko puta pisala o takvim slučajevima gde su akteri bili visoki funkcioneri Srpske napredne stranke.”

Podsetimo, lider te partije, premijer Aleksandar Vučić je prošle godine, pokušavajući da objasni zašto se u novopazarskom slučaju ne primenjuje zakon, rekao da ne želi da dođe do međuetničkih sukoba u Sandžaku.

Aleksandar Vučić je, pokušavajući da objasni zašto se u novopazarskom slučaju ne primenjuje zakon, rekao da ne želi da dođe do međuetničkih sukoba u Sandžaku
Aleksandar Vučić je, pokušavajući da objasni zašto se u novopazarskom slučaju ne primenjuje zakon, rekao da ne želi da dođe do međuetničkih sukoba u Sandžaku

Bez obzira na to, Zukorlić je dobio poseban tretman. Čime ga je zaslužio?

Zaštitnik građana Saša Janković, koji je najavio predsedničku kandidaturu na predstojećim izborima, za RSE kaže da je ovo jedan od onih slučajeva koji pokazuju da svi građani nisu jednaki pred zakonom:

“I ne samo što građani nisu jednaki pred zakonom, već o sastanku koji to dokazuje, daju zvanično saopštenje za javnost. Dakle, bode se prst u oko svim građanima da nisu svi ravnopravni. Od stotine hiljada postupaka koji se vode za legalizaciju, ministarka je našla da na zvaničnom sastanku raspravlja sa predsednikom skupštinskog odbora baš o postupku za koji je on lično zainteresovan”, rekao nam je Janković.

Aktivistkinja za ljudska prava iz Novog Pazara Aida Ćorović najpre kaže da se potkrala greška u saopštenju, da se ne radi o Internacionalnom univerzitetu koji se nalazi na obodu grada, već o Fakultetu za islamske studije u centru najvećeg grada sandžačke regije.

“Moj komentar se može svesti na jednu reč, onu koju je glumac Zoran Radmilović izgovorio u drami `Maratonci trče počasni krug`: 'Hajte!!' Mislim da ni najstariji stanovnici mog grada ne pamte tako nešto. Prohte se jednom čoveku i njegovom prijatelju da rade šta hoće i oni to tako rade. Iza svega stoji poruka: završi ti prijatelju šta si počeo, pošto ti nama očigledno završavaš neki posao. I mislim da je pravo pitanje odakle odjednom ta ljubav između Vučića i Zukorlića.”

U Sandžaku postoje tri ključne međusobno suprostavljene partije: Socijaldemokratska partija Rasima Ljajića, Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i najnovija Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića. Lokalnu vlast u samom Novom Pazaru drži koalicija na čelu sa socijaldemokratama sadašnjeg vicepremijera Rasima Ljajića.

Nedavno, posle višegodišnjih žestokih sukoba, Ljajić i Ugljanin su potpisali Deklaraciju kojom su ozvaničili međusobno pomirenje. Istovremena trpeljivost Vučića prema Zukorliću mnogima je dokaz da srpski premijer menja partnera u ovom gusto naseljenom delu Srbije, sa velikim brojem birača.

Ljajić i Ugljanin potpisali Deklaraciju kojom su ozvaničili međusobno pomirenje
Ljajić i Ugljanin potpisali Deklaraciju kojom su ozvaničili međusobno pomirenje

Sve to vreme portal Pištaljka nastavlja da objavljuje primere nelegalne gradnje upravo u Sandžaku:

“Pre neki dan smo objavili tekst o bespravnoj gradnji u Tutinu, gde opštinska uprava sedi u zgradi koja je nelegalno dograđena i koja će ozakonjenjem dobiti još prostora. Dakle, ne samo da državni organi, koji pokušavaju da urade svoj posao i spreče nelegalnu gradnju, bivaju zanemareni, već neki drugi državni organi učestvuju u kršenju zakona”, rekao nam je Vladimir Radomirović.

Političke kombinatorike malo znače u postizanju vladavine prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG