Dostupni linkovi

Tehnološki džinovi protiv terorizma


Četiri velike američke tehnološke komapanije objavie su da su ujedinile snage da bi sa svojih online servisa uklanjali sadržaje koji se dovode u vezu sa terorizmom.

YouTube, Facebook, Twitter i Microsoft su objavili prije dva dana da planiraju stvaranje zajedničke baze podatka, video sadržaja i fotografija koje uklanjaju sa svojih sajtova.

Kompanije navode da će baza podataka (database), biti kod Facebooka i da će biti osposobljena da se brzim pregledom uklone problematični postovi sa njihovih platformi.

Baza podataka će čuvati digitalne snimke fotografija i video sadržaja poznatih kao "hashes" – jedinstveni digitalni otisci kreirani sa svaki poseban sadržaj.

Fotografije i videa koja su upload-ovana sa svih servera preko "hashes"-a će biti provjeravani u zajedničkoj data bazi. Ako se poklapa sa "hashom" koji se već nalazi u bazi, obavještenje će se automatski slati kompaniji sa koje je sadržaj upload-ovan, tako da bi manuelno mogao biti pregledan i moguće ukonjen.

Zajednička baza podataka biće operativna sljedeće godine i očekuje se da bi se još tehnoloških kompanija moglo uključiti u ovo partnerstvo.

"Nadamo se da će ova saradnja voditi do veće efikasnosti time što ćemo nastaviti jačanje naših poslovnih politika u cilju smanjenja globalnog problema – širenja terorističkog sadržaja online", navedeno je u saopštenju Facebooka.

"Na našim uslužnim servisima nema mjesta za sadržaje koje promovišu terorizam", naveo je portparol Twittera, dodajući da je cilj inicijative uklanjanje "najekstremnijih i nedopustivih" fotografija i videa.

​Tehnološke kompanije su se našle pod pritiskom zapadnih vlada da budu efikasnije u uklanjanju sadržaja koji se dovode u vezu sa terorističkim organizacijima i eskremno desnim grupama.

Evropska komisija, Izvršno tijelo Evropske unije, upozorila je da bi Brisel mogao uvesti obaveznu regulaciju u cilju brze akcije protiv jezika mržnje i rasističkih sadržaja, ako tehnološke kompanije same i brzo nešto ne učine u vezi sa ovim problemom.

Društvene mreže su postale moćno oruđe za regrutovanje pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (IDIL). Ova militantna grupa je, koristeći društvene mreže, uspjela da proširi svoj uticaj i radikalizuje njihove brojne sljedbenike širom svijeta, kao i da ih inspiriše na samostalne samoubilačke napade (lone wolf attacks).

Veliki broj tehnoloških firmi poput YouTube-a i Facebooka su već počeli automatski da uklanjaju ekstremističke postove.

Do sada su se mnogi provajderi oslanjali na korisnike koji bi označili problematičan material, koji bi potom bio individulano pregledan od strane urednika, koji bi uklanjali postove za koje se utvrdi da krše pravila.

Twitter je, na primjer, suspendovao 235.000 naloga između februara i avgusta i proširio broj timova koji nadgledaju ekstremističke postove.

Jedna međunarodna grupa koja se sastoji uglavnom od američkih tehnoloških firmi saopštila je u izvještaju prošle sedmice da zahjevi vlada da se ograniči širenje ekstremističkog sadražaja online mogu predstavljati rizik po slobodu govora i ugrožavati prava na privatnost.

Mreža Globalna incijativa je 30. novembra saopštila da vlade ne trebaju da pritiskaju kompanije da promijene uslove pružanja usluga, te da zahjevi za ograničavanjem sadržaja moraju biti u saglasnosti sa postojećim zakonskim okvirom.

Članovi Globalne incijative uključuju Microsoft, Facebook, Google, LinkedIn i Yahoo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG