Dostupni linkovi

Društvene mreže otkrivaju: Tajni kopneni rat Moskve u Siriji?


Ruska haubica koja je najverovatnije oštećena u borbi
Ruska haubica koja je najverovatnije oštećena u borbi

Piše: Mark Krutov (Priredila Anamaria Ramač Furman)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše nove podatke ruskih i stranih aktivista koji prikupljaju dokaze o tome da se ruski vojnici nalaze izvan ruskih vazduhoplovnih baza u Siriji. Moskva nije komentarisala ni informacije о dvostrukom povećanju ruskog kontingenta u toj zemlji, а blogeri koji se bave istragama u otvorenim izvorima tvrde da taj ruski kontingent ne služi samo za realizaciju vazdušnih udara koje Rusija zvanično priznaje, već i za kopnene operacije prema “hibridnom” planu koji su ruski vojnici već koristili u Ukrajini.

U osnovi nove istrage tima Conflict Intelligence Team (CIT) nalazi se video-snimak koji prikazuje kolonu vojne tehnike koja veoma nalikuje ruskoj. Aktivisti su uspeli da utvrde gde je video snimljen. Ispostavilo se da je to mesto dosta udaljeno od ruske vazdušne baze u Siriji u kojoj, prema zvaničnoj verziji, službuju ruski vojnici poslati u tu zemlju. Volonteri grupe InformNapalm, koja se takođe bavi istragom u otvorenim izvorima na internetu, uspeli su da pronađu još jednu rusku jedinicu koja učestvuje u sirijskom ratu na strani snaga Bašara el Asada, ali ne u vazduhu, već na kopnu.

Kolona ruske vojske u Siriji koju su aktivisti zabeležili daleko od vazdušne baze “Hmejmim” i drugih zvaničnih punktova u kojima su ruski vojnici razmešteni u toj zemlji:

Autori istrage su nakon analize profila vojnika u socijalnim mrežama i informacija dobijenih od sirijskih aktivista s mesta dešavanja na kartu Sirije uneli tačke u kojima je primećeno prisustvo ruskih vojnika. Blogeri su takođe potvrdili i da je ruska armija u Siriji koristila višecevni bacač raketa BM-30 “Smerč”, taktičku balističku raketu RK 9К79-1 “Тačka-U” i drugo savremeno naoružanje koje su ruski “dobrovoljci” koristili i u Ukrajini.

Rusko učešće u sirijskom konfliktu s ratom u Ukrajini poredi i jedan od autora ove istrage Ruslan Levijev. Prema njegovim rečima, u oba slučaja rusko učešće uklapa se u definiciju “hibridnog rata”, kada Moskva jedno tvrdi, а u praksi se u situaciju upliće na potpuno drugačijem nivou:

RSE: Prethodne nedelje pojavile su se infmrmacije o dvostrukom povećanju ruskog kontingenta u Siriji koji sada broji oko 4.000 vojnika. Na osnovu čega vi tvrdite da je taj kontingent upotrebljen ne samo za odbranu ruskih vazdušnih baza, već i u kopnenim operacijama?
Karta Sirije s prikazanim mesta u kojima su aktivisti potvrdili prisustvo ruskih vojnika
Karta Sirije s prikazanim mesta u kojima su aktivisti potvrdili prisustvo ruskih vojnika

Levijev: Kao najbitniji momenat primećujemo da se povećanje u personalu ne tiče samo vazdušne baze “Hmejmim” (osnovna ruska vazduhoplovna baza u Siriji koja se nalazi nedaleko od civilnog aerodroma Latakija na obali Sredozemnog mora ). Potpuno je očigledno da se kontingent značajno povećao i u drugim mestima, na primer na aerodromu Hama, gde, kako se može primetiti, takođe pristižu ruski avioni. Mada se sve ovo za sada zvanično ne objavljuje, vlasti sve to negiraju. Mi smo takođe primetili da se kolone naše vojne tehnike i naši vojnici sve češće pojavljuju u provincijama Sirije u kojima, u principu, ne treba da budu – veoma blizu direktnih sukoba. Mi smo zabeležili naše vojnike i našu vojnu tehniku u gradovima Hama, Homs, Alepo – u onom delu provincije Latakija u kojem se vode borbe. Štaviše, to nisu obični vojnici koji samo idu negde i fotografišu se, to su vojnici s oružjem u rukama i s tehnikom. Radi se o tehnici koja se koristi u kopnenim borbama, artiljeriji, raznim haubicama, radijima na oklopnim transporterima. Očigledno je da je to oružje koje se koristi u kopnenima operacijama. Mi smo sada potpuno uvereni da naše oružane snage već podržavaju Asadove snage u borbama, barem na nivou artiljeriske vatre. Mi smo u to potpuno uvereni.

RSE: Da li se radi o aktivnim vojnicima po ugovoru ili o dobrovoljcima?

Levijev: Radi se upravo o aktivnim vojnicima koji su sklopili ugovor.

RSE: Kako ste uspeli da to ustanovite?

Levijev: Videli smo nekoliko različitih fotografija koje su objavili sami vojnici. Naš i onaj drugi tim volontera (InformNapalm ) ustanovio je da su to aktivni vojnici motoriziovane brigade. Na njihovim fotografijama videli smo kako oni oko borbene zone diektno prevoze artiljerijske haubice, kao i to da je jedna njihova haubica uništena tokom borbi. Takođe, postoji i snimak u kojem se čuje ruski jezik kod osobe koja koriguje artiljerijsku vatru.

Ruski vojnik koriguje artiljerijsku vatru (4. minut, 21. sekunda), snimak državne sirijskе informativne agencije SANA:

RSE: Kojih su razmera bile kolone ruske armije koje ste uspeli da zabeležite?

Levijev: To su dosta male grupe, sastavljene od 20-30 osoba. Mislim da su to delovi jedinica koji su raštrkani na različitim tačkama sukoba, tačnije jedan je u Hami, jedan u Alepu, jedan u Homsu.

RSE: Da li ste uspeli da snimite direktno učešće Rusa u kopnenim borbenim dejstvima?

Levijev: Za sada nismo videli nijedan snimak ili fotografiju u kojima bi oni bili zabeleženi direkno u bici. Nama se čini da oni za sada samo pomažu Asadovim snagama. Kada se Asadove snage pripremaju za proboj, naši vojnici iz istog tog mesta ostvaruju artiljerijsku paljbu i tako podržavaju njihovo napredovanje, tj. podržavaju napad Asadovih snaga na snage sirijske opozicije.

Sirija, vojnik 74. motorizovane brigade (vojna jedinica 21005) Ajas (Šalban-oola) Sarig-ool
Sirija, vojnik 74. motorizovane brigade (vojna jedinica 21005) Ajas (Šalban-oola) Sarig-ool
RSE: Može li se iz informacija pronađenih na nalozima ruskih vojnika u socijalnim mrežama, po komentarima njihovih prijatelja koji se nalaze uz fotografije, izvući zaključak o tome koliko su uspešne akcije snaga Asada i Rusa koji im pomažu?

Levijev: Koliko su uspešne te akcije da se zaključiti ne toliko po komentarima ruskih vojnika, koliko po komentarima lokalnih aktivista i objavljivanju organizacija koje učestvuju u borbama, mislim na islamiste i opoziciju. Vidimo da se to najčešće dešava na sledeći način: dešava se ofanziva, prema rečima asadovaca – grad se oslobađa, ali bukvalno kroz jedan dan protivnička strana iznova preotima grad. Na primer, sada je po tome poznat grad Murek, za koji je čak i ruski dnevnik objavio da su ga Asadove snage navodno zauzele. Ali već bukvalno narednog dana opozicija je iznova zauzela taj grad. Očigledno je da napredovanje Asadovih snaga za sada trpi neuspehe.

RSE: Vi, kao jedan od autora ove istrage, učešće Rusije u sirijskom konfliktu upoređujete s ruskim uplitanjem u dešavanja u Ukrajini, i karakterišete taj konflikt kao “hibridni”. Na čemu konkretno se zasniva ta sličnost?

Levijev: Sličnost se zasniva na tome što postoji “zvanični deo” kojeg niko ne negira. U slučaju Sirije to je bombardovanje. U slučaju Ukrajine to su “dobrovoljci”. I postoji “nezvanični deo”, kojeg vlasti izričito negiraju, ali koji je sasvim očigledan: to je učešće u kopnenoj operaciji, to je dostava različitog teškog naoružanja, to jest ne samo obuka, već direknta primena teškog naoružanja, različitih raketnih sistema. Upravo je to “hibridni rat”, kada istovremeno postoji i neki “zvanični” deo, tj. otvoreni, i “nezvanični”, tj. sakriveni deo.

Ruski vojnik u Siriji sa raketnim bacačem «Smerč» u pozadini

Bez obzira što su se informacije o prebacivanju ruske vojne tehnike u Siriju pojavile još početkom jeseni, rusko učešće u konfliktu je od strane Saveta Federacije “zvanično objavljeno” tek 30. septembra. Tog dana su započeti vazdušni udari čije mete su, kako tvrdi Moskva, “grupe terorista”, prvenstveno predstavnici “Islamske države”.

Istovremeno, SAD i nezavisni istražitelji tvrde da je većina ruskih udara u toku mesec i po dana trajanja konflikta izvršena po “umerenoj” sirijskoj opoziciji koja se suprotstavlja Bašaru el Asadu i ISIS-u.

Kako je u sredu protekle nedelje saopštila agencija “Interfaks” s pozivanjem na specijalnog predstavnika predsednika RF za Bliski Istok, zamenika ministra inostranih poslova Mihaila Bogdanova, Rusija sa sirijskom opozicijom pregovara o saradnji u borbi protiv radikalnih islamista, ali za sada ti pregovori su bezuspešni:

“Svi s kim mi ostvarujemo kontakte kažu da predstavljaju Slobodnu sirijsku armiju”, rekao je Bogdanov, dodajući da on “sumnja” u predstavništvo ove organizacije zbog “nepovezanosti u njenoj strukturi”.

XS
SM
MD
LG