Dostupni linkovi

Drugi izborni krug: Šest dana do odluke, slijede žešće optužbe


Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović nakon duela
Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović nakon duela

Sljedeće nedjelje 11. siječnja održava se drugi i zaključni krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, na kojima će građani odlučiti hoće li povjeriti drugi mandat aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću, ili će ga naslijediti kandidatkinja desnog centra Kolinda Grabar Kitarović. U nedjelju navečer je održano prvo od tri sučeljavanja na nacionalnim televizijama.

Devedeset minuta bez neke posebne dramatike, sa temama koje su se za promjenu ipak malo više nego što je uobičajeno držale ovlasti koje predsjednik doista ima – tako je izgledalo prvo od tri televizijska sučeljavanja Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Josipović je svojoj suparnici zamjerio da joj je program prazan i apstraktan imalo konkretnije govorio o svom planu da preko ustavnih promjena omogući brži razvoj Hrvatske:

„Predlažem velike, radikalne reforme kakve se do sada nije usudila provesti nijedna vlada i nijedna politička garnitura. Riječ je o tome da želim spriječiti bahatost elita, rascjepkanost zemlje, zakrčenost institucija i nesposobnost da rješavaju probleme, dokinuti nejedinstvo i nejednakost ljudi, i želim naravno da se i dalje kriminal prevenira i kažnjava, kao što je to bilo otkada sam ja ušao u poziciju predsjednika Republike.“

Josipović je podsjetio i iz kojeg političkog okruženja dolazi njegova protivnica:

„Sjedila je u Vladi premijera Sanadera kada je opljačkana Hrvatska za račun stranke i za račun pojedinaca. Dakle, to je vrijeme koje je najgore za Hrvatsku, vrijeme u kojem je sa 90 milijardi kuna nestalih iz hrvatskih kasa Hrvatska uvučena u krizu koja traje i danas i koja će sigurno trajati još neko vrijeme.“

Josipovićev program ne odgovara na potrebe ljudi bez posla, bez perspektive i u dugovima, odvratila je Kolinda Grabar Kitarović:

„Ustavne promjene ne mogu otvoriti nova radna mjesta, ne mogu zaposliti ljude, ne mogu riješiti pitanje siromaštva. Za to su nam potrebne duboke, korjenite promjene, porast gospodarstva, socijalna stabilnost i sve ostalo što ja predlažem.“

Ona se bavila nezahvalnim poslom da dokaže da je u vrijeme dok je ona bila u Sanaderovoj vladi bilo i dobrih poteza, a Josipovića je prozvala da unutar svojih ovlasti ništa ne radi kako bi natjerao Milanovića i njegove ministre da nešto rade i imaju rezultate.

„Pet godina je šutio i to je zapravo pet najgorih godina u povijesti Hrvatske kada je riječ o hrvatskom gospodarstvu, o siromaštvu, o broju blokiranih i deložiranih osoba – najvišem upravo u njegovom mandatu. On je pokazao da ove ustavne ovlasti koje je imao nije koristio – nije znao ili nije želio koristiti, prema tome, ne znam temeljem čega traži novi mandat.“

O ovom sučeljavanju i onome što čeka hrvatske građane sljedećih dana za naš radio govori Aleksandra Kolarić, PR stručnjakinja i nekadašnja vladina glasnogovornica u mandatu Ivice Račana.

„Nakon sučeljavanja u nedjelju vidljivo je da će se međusobne optužbe pojačati. Za pretpostaviti je koje će biti optužbe sa strane Kolinde Grabar Kitarović. Dakle, glavna njena optužba s kojom 'mlati' po predsjedniku Josipoviću jest da je on sukrivac i suodgovoran za nesposobnu vladu Zorana Milanovića. Ključna poruka njezinog stožera je da – ukoliko želite da Milanović ostane na vlasti, glasate za Josipovića. A ako želite smijeniti Milanovića, glasajte za nju! Ta ključna poruka jasno da ne odgovara stvarnosti – glas za nju nikako ne znači smjenu Zorana Milanovića, kao što ne važi ni obrnuto.“

Dakle, za očekivati je nastavak zatezanja odnosa i agresivne kampanje, i sa priličnom sigurnošću je za očekivati da kandidatkinja desnog centra nastavi napade na Josipovića sa već viđenih pozicija. Kod Josipovića nije sve tako jasno.

„Ono što su probali išlo je na dva kolosijeka. S jedne strane je Ivo Josipović pokušavao objasniti svoj program jednostavnijim rječnikom, sa primjerima, na način koji je primjereniji prosječnom hrvatskom glasaču, a sa druge strane imali smo premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i dio vodstva SDP-a i ministara koji je krenuo sa vrlo negativnom kampanjom prema Kolindi Grabar Kitarović“, komentira Aleksandra Kolarić.

Kolegica Kolarić, koja i inače ne misli najbolje o Milanoviću kao premijeru i šefu SDP-a, procjenjuje da Milanović i njegovi ministri zaoštravanjem retorike rade Josipoviću medvjeđu uslugu:

„Problem Ive Josipovića je što negativna i prljava kampanja demoralizira ljude i neće izvući na birališta njegove glasače koji su u prvom krugu ostali doma. Ključ njegove pobjede leži u izvlačenju tih glasača i u odmaku od Zorana Milanovića. Vidjet ćemo hoće li to biti moguće. Za sada su kandidati izjednačeni, premda je u samom sučeljavanju u nedjelju Grabar Kitarović bila bolja, jer je na razini dojma pokazala puno veću energiju i puno veću spremnost za borbu za poziciju predsjednika Republike.“

A kada nema stvarnih rezultata, onda i dojmovi imaju svoju težinu. Zanimljivo je da se sedam dana nakon prvog kruga i šest dana do drugog kruga predsjedničkih izbora nije pojavila nijedna nova anketa s očekivanjima.

Dijelom je to zbog toga što se većina agencija osramotila sa svojim istraživanjima pred prvi krug, a dijelom i zbog toga što su sve prognoze ishoda glasanja u nedjelju 11. siječnja vrlo, vrlo nezahvalne. Jedino oko čega se svi slažu je – da će razlika biti svega par posto.

XS
SM
MD
LG