Dostupni linkovi

Dmičić prebacivao odgovornost za rat na Aliju Izetbegovića


Mile Dmičić
Mile Dmičić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom profesora prava u Banjaluci Mileta Dmičića, koji je tijekom rata (1992-1995) bio tajnik i šef kabineta predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Obrana je dovela Dmičića kako bi kao svjedok komentirao knjigu „Islamska deklaracija“ Alije Izetbegovića i dao mišljenje – kako je u spomenutom djelu opisan uzrok rata u BiH. Optužba s druge strane nije imala pitanja u unakrsnom ispitivanju za Dmičića, ocjenjujući njegov iskaz beznačajnim za optužnicu u kojoj se ne optužuje nekog za početak rata, već za konkretna nedjela počinjena tijekom njega – progone i genocid u općinama 1992.godine, teror nad Sarajlijama (1992-1995) i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1995).

Dmičić, koji je do izbijanja rata 1992.godine - bio zamjenik tajnika Predsjedništva BiH na čelu s Izetbegovićem, kao svjedok je pokušao prikazati navode iz Islamske deklaracije kao uzroke rata – a što kao tezu zastupa obrana generala Mladića.

„Tko se digne protiv islama neće požnjeti ništa drugo nego mržnju i otpor. Jeste li bili ikad prisutni kad je Izetbegović prijetio terorizmom?“, upitao je branitelj Branko Lukić.

„Ovdje se ne govori o terorizmu, već o mržnji i otporu. Ovo je sugestivno pitanje.“, upozorio je predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie.

„Javnih iskaza (Izetbegovića o terorizmu) nisam imao prilike čuti.“, odgovorio je svjedok.

Branitelj Lukić nastavio je pak citirati izvode iz Islamske deklaracije, govoreći o njoj kao idejnoj platformi političkog djelovanja te tražeći od Dmičića komentar i tumačenje o nespojivosti islamističkih zahtjeva s državnim institucijama BiH.

„Jedan od govora npr.u Bihaću – da će se ostvariti sve ovo iz Islamske deklaracije i da iza toga stoji veliki broj mladih ljudi koji će se pobrinuti da se to provede u djelo. Ne mogu se sjetiti datuma – je li 1.4.1990? To se može provjeriti u knjizi SDA – govori i istupanja predsjednika Izetbegovića.“, odgovorio je svjedok obrane Dmičić, dajući navodni primjer.

Sudac: Svjedok nema direktnih saznanja o mudžahedinima

Obrana generala Mladića je tijekom iskaza Dmičića istaknula i kako je u BiH prvo formirana Stranka demokratske akcije, SDA „od bošnjačkog naroda, onda stranka (HDZ, Hrvatska demokratska zajednica) od hrvatskog, a zadnja SDS (Srpska demokratska stranka)“.

Branitelj Lukić ispitivao je Dmičića i o dovođenje mudžahedina da ratuju u BiH te umiješanosti Izetbegovića u tu operaciju.

Sudac Orie je pak konstatirao da svjedok nije imao neposredna saznanja o tome, a Dmičić je potvrdio da ih nije mogao vidjeti – jer je u ratno vrijeme bio na području RS i nije više bio član Vlade BiH.

Tužiteljstvo nije imalo unakrsnih pitanja za Dmičića, čak ni u vezi dovođenja njegove vjerodostojnosti u pitanje – kao bivšeg tajnika kabineta predsjednika RS u vrijeme rata te jednog od negatora srebreničkog genocida kao svjedoka obrane na suđenju Karadžiću.

VIDEO LINK: Dio glavnog iskaza Dmičića video-linkom iz Banjaluke

Kovač suočen s akcijama etničkog čišćenja

Suđenje generalu Mladiću se nastavilo unakrsnim ispitivanjem umirovljenog generala Vojske Srbije Mitra Kovača, koji je u glavnom iskazu u ponedjeljak - kao vojni vještak obrane opisao rat u BiH – kao građanski, poričući pri tom umiješanost Srbije.

Tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju osporavalo vjerodostojnost Kovača, kao oficira umiješanog u strategiju ratovanja – prvo Jugoslavenske narodne armije, JNA u Hrvatskoj, a potom i Vojske Jugoslavije, koja je od nje nastala 1992.godine, kao i VRS.

Tužitelj Adam Weber je primijetio kako je Kovač u svojoj biografiji izostavio vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH (1991-1995).

Kovač je također suočen sa zapovjedima kolega oficira s kojima je surađivao, a u kojima se naređuje čišćenje sela od hrvatskog i bošnjačkog stanovništva i njihovo premiještanje „jer utječu loše na moral (srpskih) jedinica“.

Kao svjedok obrane Kovač je to poricao, tvrdeći da se nesrpsko stanovništvo zapravo željelo zaštititi premiještanjem.

„Uglavnom se narod spontano kretao za svojom vojskom. A ovo nije namjera uklanjanja stanovništva, ali ne znam kako da opišem – to stanovništvo je moglo biti ugroženo od paravojnih formacija i susjeda. I teško je to objasniti nekom tko nije vezan poviješću za taj prostor.“, izjavio je.

Ispitivanje Kovača će se nastaviti i idućih dana.

VIDEO LINK: Početni dio unakrsnog ispitivanja Kovača

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG