Dostupni linkovi

Priština: Drevsova ocena o kriminalu na severu zakasnela


Erhard Drevs
Erhard Drevs
Završavajući jednogodišnji mandat, komadant KFOR-a Erhard Drevs saopštio je da je otpor građana na severu Kosova izazvan od strane radikalnih političkih predstavnika i kriminalnih grupa koji žele da očuvaju svoje ilegalne biznise. Za kosovske zvaničnike ništa novo - ovakva procena je realna ali zakasnela, dok je za Srbe na severu besmislena.

Od kako je Vlada Kosova poduzela akciju preuzimanja kontrole na graničnim prelazima na severu, zvaničnici institucija u nekoliko navrata su istakli da su ilegalna trgovina i organizovan kriminal znantno smanjeni.

Međutim, rukovodioci mirovnih snaga na Kosovu navode da, iako je situacija nešto bolja nego ranije, izazova još uvek ima.

Komadant KFOR-a na Kosovu, general Erhard Drevs je na konferenciji za novinare u ponedeljak uveče istakao da otpor na severu izazivaju pojedini radikalni politički predstavnici, koji žele da se trenutna situacija održi, kao i kriminalne grupe koje žele da očuvaju svoje biznise u švercu i trafikingu.

Ovakvu procenu podržava i ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, ali je smatra zakasnelom.

„Ono o čemu smo mi govorili nisu pominjali ili su bili rezervisani, ali je sada, na kraju mandata, on je izneo stanje onako kako jeste“, kaže

Priština međutim nije uspela da uspostavi vladavinu reda i zakona u tom delu Kosova. Tamo već 13 godina funkcionišu paralelne institucije koje podržava Beograd. Zvaničnici Kosova su se često žalili i na nedostatak podrške međunarodnog faktora za uklanjanje tih institucija, na šta inače Evropska unija sve češće poziva.

Jakšić: Srbi se samo bore za opstanak

Ministar Rexhepi ističe da ni KFOR nikada nije izrazio spremnost da pomogne u tom pravcu.

„Zvanično, KFOR i nema mandat da deluje u tom pravcu, i o tome treba da se pita NATO. Ovo pitanje više je u nadležnosti EULEX-a i Policije Kosova, ali KFOR nikada nije izrazio spremnost za podršku, a kamoli da uhapsi nekog ili da ukine te strukture“, kaže Rexhepi.
Marko Jakšić
Marko Jakšić

Za srpske lidere na severu, izjave komadanta KFOR-a su besmislene. Marko Jakšić iz redova DSS-a navodi da se Srbi na severu „samo bore za opstanak.“

"Niko neće živ da prizna da se radi o borbi i otporu srpskog naroda za svoju državu Srbiju. Nikakve veze nema, niti ja znam koga od visokih političkih predstavnika Srba koji se bori za državu Srbiju da se bavi bilo kojim biznisom... Mi imamo toliko tih bezbednosnih službi koje rade na severu Kosova, i nismo nikad videli da su uhapsili jednog Srbina koji se bavi trgovinom ljudi ili drogom“, kaže Jakšić.

S druge strane, direktor Carine Kosova, Naim Huruglica u izjavi za RSE navodi da se zapravo na dva prelaza na severu ilegalna trgovina svela na nulu, ali je problem što Srbi koriste ilegalne puteve za švercovanje.

„Što se tiče ilegalnog ulaska robe, carina nije prisutna u tim mestima. Tu se odvija ilegalna trgovina, ali nemamo informacije o nivou šverca“, kazao je on, dodajući da kosovski carinici trenutno nemaju mogućnosti da poduzmu mere kako bi u tim mestima zaustavili trgovinu.

„Kada sam NATO, vojna organizacija, kaže da postoje poteškoće u kontrolisanju tog dela zbog kriminalnih grupa koje su naoružane i koje se koriste nasiljem, onda zamislite šta to znači za carinike koji su nenaoružani ili samo pojedini poseduju pištolj za samoodbranu“, zaključuje Huruglica.
XS
SM
MD
LG