Dostupni linkovi

Proizvodi od drenjine na Dragičin način


Drenjina
Drenjina
Službenica i domaćica Dragica Mirjačić iz Nikšića trideset godina po staroj porodičnoj recepturi priprema džem i sok od drenjina, pomalo zaboravljenog samoniklog voća. Poslednjih sedam godinama svoje proizvode uspješno plasira na tržištu i dobitnica je brojnih nagrada, a njeni proizvodi imaju sertifikat organske hrane.

U selu Bršno, nadomak Nikšića nalazi se prva plantaža drenjina u Crnoj Gori. Tradicionalnom preradom ploda sa ove plantaže nastaje 13 proizvoda porodice Mirjačić, od kojih su najtraženiji sok i džem Dragice Mirjačić:

“Pravim liker, rakiju, džem od drenjina koji se pravi vrlo jednostavno. Uberemo drenjine, operemo i posušimo i onda ih pasiramo. Odvoji se plod od košpice pa se izmjeri koliko ima ploda i na to se stavi 60 posto šećera. To se miješa ručno punih 24 sata jer drenjina koliko god da je bogata vitaminima, pektinima i drugim korisnim tvarima ako se ne miješa drveonm kašikom može da izmijeni sastav. Kada se završi cijeli postupak džem se sipa u tegle i to je to”, priča nam Dragica.

Ovako pripremljeni proizvodi traju dvije godine, a Dragica nam pojašnjava šta džem od drenjina čini posebnim?

“To je jedini nekuvani džem koji se priprema. Znači, opstaje bez limuntusa, konzervansa i nikave tajne nema, nikakav recept ne krijem. Džem od šljive kada se kuva to ubije u njemu svaki vitamin i na njemu se nakon pola godine napravi onaj prepoznatljivi talog na vrhu. To se na vrhu tegle sa džemom od drenjina nikada ne pojavi. Ja ga koristim za kolače, jedemo ga onako na hljeb, pravim razne soseve, žele, kao prilog za čorbe, kada pripremam divljač…”

Cijena kilograma džema je šest eura, a litar soka košta od tri do šest eura. Evo zašto Ana iz Tivta na trpezi godinama ima Dragičine proizvode:

“Malo je danas mjesta gdje se mogu nači prirodni sokovi, organski proizvedeni kao i džemovi. Ja imam dvoje djece i jako mi je stalo da ih zdravo hranim. Tačno možete da prepoznate da tu nema nikakvih hemijskih dodataka i da je sve to rađeno na čistoj, prirodnoj bazi. Džem uglavnom koristimo za palačinke a sokove redovno pijemo. Još nijesmo probali slatko koje oni prave ali nadam se da ćemo biti uskoro u prilici i da to probamo.”

Za one koji ne znaju, plodovi drenjine su šumsko, divlje voće ali se posljednjih godina uzgajaju kultivisano na plantažama ili u baštama. Plod je bogat vitaminom C, a u narodu stablo drena je simbol zdravlja. U Francuskoj i Italiji drenjina se proizvodi na plantažama i od nje se pravi vino koje poznato u svijetu, a koristi se i za pripremanje želea i raznih kolača. Od zemalja regiona u Bosni se drenjine više koriste u ishrani, a poznata je i čuvena bosanska rakija od drenjina.

Nedavno je drenjina povezala dva grada - Drvar i Nikšić, a gradonačelnici Stevica Lukas i Veselin Grbović su najavili da će kod IPA fondova EU konkurisati sa projektom prerade drenjina.

Dragicu smo pitali gdje je sve prodavala drenjine i da li su njeni proizvodi stizali i van granica Crne Gore:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG